Jump to content

Затлъстяване


Recommended Posts

Затлъстяване

Затлъстяването може да бъде признак на много заболявания, а също и на самостоятелно заболяване при смущения в обмяната на веществата. Трябва да се помни правилото, че всеки организъм не трябва да тежи повече от нормата плюс 2-3 кг и че всяко по-голямо тегло показва само увеличаване на подкожната тлъстина около корема, шията, гърдите и вътрешните органи, и то най-много булото, което покрива червата и ципата, свързваща го със задната част на корема (мезентериум), без да пощади черния дроб, сърцето, далака и други важни органи.

На затлъстяването в никой случай не бива да се гледа като на нарастване на костите, нито като на мускулно усилване. Затлъстелият човек носи на гърба си като раница при своята всекидневна работа и при всяко ставане, ходене и пр. толкова килограми излишно тегло, колкото тлъстини притежава тялото му. Това лесно може да се узнае, като от ръста на тялото се извади 100 (например 165 - 100 = 65), т. е. полученото число показва килограмите, които трябва да има.

Затлъстяването може да се яви във всички възрасти, дори и у децата, но то е най-често след 40-ата година, когато настъпват известни промени в тялото, особено у жените, и когато човек води по-малко подвижен живот. В тази възраст то е така често, че мнозина го смятат за нормално явление и малко се тревожат, освен ако не им причинява някои неприятности, като тежест, лесно заморяване и други.

Причини. Склонността към затлъстяване често е наследствена. Тя може да бъде последица от неправилна обмяна на веществата, от разстроено храносмилане (прекомерна употреба на храна, особено мазнини, захари, тестени изделия - хляб, макарони, ориз, картофи), някои заболявания на мозъка и др. Надебеляването на жените след критическата възраст се дължи на хормонални смущения, а също и на прехранване при намалена подвижност.

Затлъстяване се наблюдава и при заболяване на щитовидната жлеза, на надбъбречните жлези и други.

Признаци. Те зависят от вида и степента на затлъстяването. Обикновено се засягат всички тъкани, но в някои области то е по-силно изразено: бедрата, гърдите, корема.

Тялото общо се деформира. Затлъстяването може да бъде и частично, при което се натрупват мазнини в определена област. Най-тежките усложнения на затлъстяването са сърдечните: умора при изкачване и дълго ходене, запъхтяване при най-леките движения, сърцебиене, задух. Често се увреждат бъбреците и черния дроб.

Предсказание. Сериозно поради усложнения, които го съпровождат и заплашват живота на болния, особено при отслабване на сърцето.

Предпазване. Състои се във водене на природосъобразен живот (вж. том I), като се обърне сериозно внимание на храненето. Необходимо е да се намалят значително, дори да се забранят хлябът, картофите, оризът, захарта, тестените храни, безалкохолните напитки. Не трябва да се ядат тлъстини, тлъсто месо, бонбони, сладкиши и пр. Добре е всяка заран болният да става рано и да изминава от 4 до 8 километра път. Солта и течностите също трябва да се намалят.

Всяка седмица предразположеният към затлъстяване трябва да се мери. Ако теглото му намалява и здравето не се засяга, нека да следва същата диета, но ако теглото не намалява, необходимо е да намали храната.

Лечение. То зависи от причината на затлъстяването. Народната медицина препоръчва:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 изравнена супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед или течна гликоза, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от кайсии, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, и 1 супена лъжица канела на прах.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, листа от черница, мечо грозде, орехови листа, спирея (цялата билка с корена) и росопас - по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с малко сироп и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн - не! Сутрин на закуска болният да изпива 1 чаша овесено мляко - 3 супени лъжици очистен овес, 2 супени лъжици корени от гръмотрън, 1 лимон, разрязан на 4 части, и 15 шипки, разрязани на две, в 1250 г вода се варят, докато се разварят зърната. Като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване, подслажда се с мед или захар и се изпива с парче ръжен хляб и 1 ябълка или парче суров алабаш. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата от кромид лук, магданоз, домати и пр. с малко чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус, може да изяжда и по 50 г младо месо от агне, теле, птица или прясна нетлъста риба (речна или океанска). За десерт - несладки плодове, но не и сладкиши. На вечеря - овесено мляко (както на закуска), защото не дава никакви тлъстини, или пък зеленчукови пюрета, компот от сливи, плодове и ръжен хляб. След ядене болният да изпива по 1 чаша домашна лимонада от 1 чаена лъжичка сода бикарбонат и толкова захар и 1/4 изравнена чаена лъжичка винена киселина (лимонтозу).

Забележка. При спазване на тази диета добре е да се ограничи употребата на тестени, кисели и други висококалорични и пикантни храни. Хлябът да се сведе до 150 г на ден. Разбира се, трябва да се съобразяваме с характера на работата и изразходваната енергия. При хора на умствения труд режимът на хранене трябва да бъде по-строг, а при хора на физическия труд - не така строг, за да не ги изтощава.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният пие отварка от 20 шипки, разрязани на две, и корите на 1 лимон - в 600 г вода се варят 15 минути.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от бял равнец, гръмотрън (корени), жълт кантарион (листа и цвят), широколистен живовляк (листа), жълт равнец (листа и цвят), синя тинтява и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с кората на 1/2 лимон в 600 г вода се варят 15 минути. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г топла вода или пък се взема 1 супена лъжица карлсбадска сол (от аптеката), разтворена в 100-120 г топла вода. Следват парна баня на главата с отварка от орехови листа (10 листа в 2 л вода се варят 10 минути) с продължителност около 10 минути, сухо изтриване на лицето, разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти, и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка отварка от орехови листа (5 листа в 500 г вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда), засилена с 1 супена лъжица сода бикарбонат. Отгоре се слагат сухо памучно парче и вълнен пояс.

Едновременно гушата (щитовидната жлеза) се налага със зелен лист от прясно зеле, попарен с врящо мляко, за да омекне, и след това добре изстискай, или пък с торбичка от марля, в която се нареждат 3 реда зелени листа от бъз (свирчовина), попарени с вряща вода, за да омекнат, и добре изстискани преди поставянето им. Зелевите листа и листата от бъз се поръсват с 1/4 чаена лъжичка сода бикарбонат. Отгоре се слага фланелен бинт.

На главата при главоболие се поставя „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (или пък с толкова супени лъжици млади пресни корени от полски бъзунек, счукани на каша), а при липса на главоболие - лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, и отгоре вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

Забележки:

1. При хроничен запек вечер преди заспиване се взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 30 г кори от зърнастец (франгула), стрити на ситно и пресети като брашно, и 15 г рафинирана сяра (от аптеката). Преди всяко вземане сместа се разбърква добре, защото се утаява на дъното.

2. През лятото на главата вместо зелев лист може да се слагат 10 зелени листа от орех, напръскани с оцет.

V. Сутрин. Добре е да се направи едно от следните приложения:

а) Сух четкое масаж на цялото тяло за 5-10 минути, последван от фрикция с хладка вода на корема.

б) При изпъкнал корем - коремен масаж с дървена топка (вж. том I, „Масаж на корема“): прави се 50 пъти подред - 25 кръга навън и 25 кръга навътре; след него - 50 пощипвания с палеца и показалеца, като тлъстините се хващат надълбоко и леко се натискат. Следва фрикция на корема и половите органи.

в) Коремна баня (30-25°С за 10-20 минути).

г) Цяла топла баня (37°С за 10-20 минути) със соден разтвор - за банята са необходими 100 г сода бикарбонат или пък фрикция на подмишнипите, корема и половите органи с хладка вода, последвана от сухо изтриване, обличане и гимнастически упражнения за премахване на тлъстините, без да се получи отпускане на мускулатурата и поява на бръчки от отслабването. Най-подходящи са следните упражнения:

Първо упражнение. Ходене на пръсти с долепени колене, между които се поставя вестник за контрол, и с ръце на кръста, поставени така, че палците да се допират един до друг, а дланите прилепени върху таза. Придвижването става само с 2-3 см напред, докато настъпи лека умора. След това се правят 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата с формулата: „Сила, живот, здраве, младост, красота.“

Второ упражнение. Ходене на четири крака подобно на мечка, и то така, че дланите да опират на пода, а краката леко подплати. Движението е: дясна ръка, ляв крак и т. н. до лека умора.

Забележка. Много дебелите, които не могат да ходят на четири крака, първоначално да пълзят като бебета на ръце и на колене. След като свикнат към пълзенето, да пристъпят бавно към ходене на четири крака.

Трето упражнение. Застава се прав пред маса или бюро, като се допират петите и се изправя на пръстите на краката. От това положение се кляка и се става 10-20 пъти подред, като при кляка-нето се издишва, а при ставането се вдишва.

Четвърто упражнение. Ляга се хоризонтално по гръб на пода или кревата и от това положение с краката се изпълняват движения, наподобяващи каране на велосипед, като се издишва правилно и спокойно.

Добре е тези упражнения да се повтарят преди обяд и вечеря до лека умора, особено първите две.

Освен гимнастическите упражнения полезни са още полският труд, цепенето на дърва, карането на велосипед, туризмът, изкачването на височина, чести дълбоки вдишвания през носа с издишвания през устата и т. н. С всичко това не трябва да се прекалява, като се има винаги предвид, че сърцето на пълните хора се затруднява.

Всекидневно трябва да се ходи пеша по час-час и половина.

По време на лечението болният да се движи на чист въздух, да упражнява всички видове спортна гимнастика, да спи при отворен прозорец или в добре проветрена стая и от време на време да предприема дълги и продължителни излети, и то пеша, а не с превозни средства. Да отбягва почивките в легло и да не спи повече от 7-8 часа в денонощие.

Важна добавка. При слаб мастит (възпаление на млечните жлези) гърдата (гърдите) да се налага със зелев лист, попарен с врящо мляко, или пък с 3 слоя попарени с вряща вода листа от бъз (свирчовина).

При лечението болният да се ръководи от таблицата за нормално тегло.

Petar_Dimkow_BNM_005.jpg?fbclid=IwAR0JOY

Теглото на човека има голямо значение за здравето, поради което хората трябва постоянно да го контролират и регулират. Добре е всеки да се претегля най-малко два пъти в годината. Допуска се малка разлика в отношението между височината и теглото. Няколко килограма (от 2 до 5) повече от нормалното тегло не оказват особено влияние. Обаче разликата от 10-15 кг вече е вредна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...