Jump to content

Измършавяване (силно отслабване)


Recommended Posts

Измършавяване (силно отслабване)

Измършавяването е състояние, при което организмът губи своите хранителни запаси и телесното тегло намалява значително.

Причини. Често пъти няколко или всички членове на едно семейство са слаби, без да имат някакво заболяване. В този случай това е семейна особеност, която се проявява още от детството.

Измършавяването може да се дължи и на различни заболявания на обмяната на веществата, тежки и изтощителни болести (туберкулоза, гастрит, стомашна язва, рак и др.). То може да настъпи и след продължително недохранване или пълно гладуване.

Признаци. Телесното тегло намалява непрекъснато, болният е отпаднал, сънлив, лесно се уморява, усеща постоянен студ. Чувства глад, често има болки в костите, бузите са хлътнали, ръцете и краката са костеливи, коремът е отпуснат и хлътнал, а ребрата са силно изпъкнали.

Предсказание. Зависи от причината, от степента на измършавяване и от своевременното лечение. В по-тежки случаи е сериозно.

Предпазване. Да се спазва разумен хранителен режим, да се води природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение. Провежда се от лекар и е насочено срещу причината. Народната медицина цели общо засилване на организма. Ако причината не е известна, тогава препоръчва следното лечение:

I. (Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 200 г чист маслинен зехтин, 200 г лимонов сок, 4 лимона, смлени на машинка за месо, по 12 г валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят, камфор на прах 1 г и олио мента (мента на капки) 15 капки.

II. Двадесет минути след сместа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от 10 ореха, счукани с ядките и черупките заедно на каша, по 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и цикория и 3 супени лъжици борови връхчета или зелени шишарки - в 2 л вода се варят на тих огън 15 минути, след това се прибавят и по 1 супена лъжица исландски лишей, спирея, росопас и хмел (шишарки). Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през кърпа. Пие се подсладена с гликоза и мед.

Диета. Същата, както при средиземноморска анемия. Освен това след ядене като десерт болният да изяжда по 1 купичка манастирско сладко. За него се вземат по 1 супена лъжица овес, ръж, ечемик, жито, царевица и ориз и се варят в 1 л вода с малко сол, докато остане 1/2 л. Прецежда се и се яде подсладено с мед.

След това болният да изпива и чашка домашна боза, приготвена от 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар, за да стане гъсто и сладко като боза, а подир него 1 кафена чашка кафе от жълъди, опечени и смлени на кафе, подсладено със захар или мед по вкус.

Добавка. Болните, които чувстват глад, добре е да вземат всеки час по 1-2 чаени лъжички от следния крем за усилване: две кафени чашки шипково брашно, 1 кафена чашка бял равнец (цвят), 1 кафена чашка жълт равнец (цвят) и 1 кафена чашка жълт кантарион (цвят) - всички стрити на прах и пресети като брашно, 300 г нетопено краве масло и 600 г чист пчелен мед.

Приготовление: Маслото и медът се слагат във водна баня на слаб огън, за да се разтопят, след това се свалят от огъня и към тях се прибавят шипковото брашно и стритите, пресети билки. Всичко се бърка с чиста дървена лъжица в порцеланов съд в продължение на 1 час.

Ако болният страда от сърце, след като изяде 1 доза от крема за усилване, да вземе 1-3 дози и от крема за усилване на сърцето. За него са необходими 150 г прясно масло, 150 г мед, 100 г тиквено семе (сурово, обелено и смачкано), 100 г ориз (опечен до бежов цвят и смлян) и 50 г кафе от фий (уров), всичко добре разбъркано. Употребата е както на първия крем.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от мащерка и чесън (2 супени лъжици мащерка и 1 чаена лъжичка обелен чесън в 500 г вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда), а в тежки случаи на измършавяване - чернодробна запарка (200 г пресен телешки черен дроб и толкова прясно телешко месо се поръсват с малко чер пипер и магданоз и след това се попарват с 500 г вряща вода; кисне захлупено, докато изстине, и се прецежда). Това количество се изпива за 1 ден.

III. Два часа след ядене да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 1 кг чист пчелен мед, 300 г орехови ядки, смлени на каша, 100 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смлени на каша, и 50 г семе от копър, смляно на каша. Преди всяко вземане сместа се разбърква, защото се утаява.

IV. Десет минути след сместа да изпива и 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, орехови листа, червен и жълт кантарион, росопас, синя тинтява и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици и 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 30 минути и се прецежда), а след това винаги при запек клизма с 1/2 л от същия чай. Следва цяла топла баня (37-38°С за 15-20 минути) с отварка от борови клонки и черничеви листа: 2-3 стиски борови клонки и 1 стиска черничеви листа в 1 казан с вода се варят 30 минути; излива се във ваната и ако има нужда, се долива още топла вода. След банята тялото се увива с хавлия и 2-3 одеяла за по-добро изпотяване, а след препотяването се прави фрикция на цялото тяло с хладка вода и оцет наполовина. Вместо цяла топла баня може да се правят парни компреси на щитовидната жлеза (гушата) и на надбъбречни-те жлези (областта на кръста) с торбички, напълнени с търпимо горещ полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използва 2-3 вечери подред), с продължителност около 20 минути, последвани от изтриване на кожата до сухо и от коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в същата топла отварка от борови клончета и черничевите листа. След това щитовидната жлеза се налага с торбичка, напълнена с пресен хладък селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 супена лъжица сурови диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), с прибавка на 3-5 сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без костилките. Добре е тялото да се разтрива с чист маслинен зехтин, забъркан с 1 изравнена чаена лъжичка прясно смлян синап. Едновременно във всички случаи се слага цяла „шапка“ на главата, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. Държат се цяла нощ или докато досядат на болния.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“ (казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти - подробности вж. в том I, „Лечение с внушение“, „Лечение със самовнушение“), последвано от сух четкое масаж на пялото тяло за 5 минути, фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането и от 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Неделя. Почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация топли бани не се правят.

VII. Лятно време преди обяд от 11 ч до 12 ч вместо вечерните приложения може да се направят слънчево-пясъчни бани със зарито до шията в горещия пясък тяло за 10-20 минути (или докато са приятни на болния), със студен компрес на сърцето и главата, покрита с чадър или бяла кърпа, за да не слънчаса болният. След това цялото тяло се полива с хладка слънчева вода (в която от вечерта са киснали 1 двойна шепа орехови листа и 1 стиска морска сол) или пък се прави речна или морска баня за 5-10 минути.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за спазване на природосъобразния начин на живот, които изискват повече чист въздух, да се избягват опушените кафенета и пр. След обяд - пълна почивка на легло най-малко 1 час при отворен прозорец или в добре проветрена стая. Достатъчен нощен сън - от 22 ч до 8 ч сутринта (10 часа).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...