Jump to content

Recommended Posts

Подагра

Подаграта е болест, при която е смутена обмяната на пикочна-та киселина и се проявява с пристъпи от силни болки и подуване на ставите. Заболяват по-често мъжете между 35-50-годишна възраст.

Причини. Заболяват хора, които водят сит и застоял живот. Наследствеността има голямо значение, като създава благоприятни условия чрез установените привички в начина на хранене и на живот - употреба на изобилна храна, особено на месо, на животински вътрешности и алкохол. Влияние има и състоянието на нервната система, на психиката.

Признаци. Болестта протича остро или хронично, като обикновено острата форма преминава в хронична. Характерен е острият подагричен пристъп, който много често настъпва след обилно нахранване, след психично вълнение или физическо усилие. Болният се събужда през нощта, на разсъмване, с ужасни болки в големия пръст на крака, които се разпространяват по целия крак. Ставата се подува, зачервява и е много чувствителна при допиране. Явява се и температура, болният е неспокоен, понякога има сърцебиене, болки в корема. Към сутринта болките затихват. Тези пристъпи продължават 6-8 дни, но постепенно силата им намалява и болният се възстановява. Ставата остава дълго време болезнена при ходене. След различно дълго време (до 2 години) се появява нова криза. Може да се засегнат глезените и коленните стави. Постепенно в кожата на ставата, а и по ушите и на други места, се явяват плътни възелчета. Почти всички органи могат да бъдат засегнати от болестта.

Усложнения. Бъбречно възпаление, сърдечна слабост, възпаление на вените, чернодробни смущения, гастрит и др.

Предсказание. Сериозно.

Предпазване. Състои се във водене на природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение. По време на кризата е необходимо болният да остане в леглото, като заеме удобно за болната става положение. На болното място (става) се поставя парен компрес или пък се прави гореща баня, след което се завива с компрес с мед - на парче платно се намазва пласт мед и се увива. След време медът се всмуква от кожата и платното остава почти сухо. Тогава компресът се подновява отново с нов мед.

Ако болният не понася влажната топлина, тогава се слагат торбички с горещ пясък или трици.

Подир изпотяването на болния да се направи в леглото фрикция на цялото тяло със студена вода (20°С).

Когато кризата премине, се провежда общо лечение за усилване на организма:

I. Сутрин 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише с дръжките и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, смлени на кашица заедно с корите, но без семките, по 12 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 супена лъжица канела на прах.

II. Десет минути след това да изпива 1 чашка от 100 г отварка от зайча стъпка, пача трева, полски хвощ, синя тинтява и троскот (листа и стебла) по 100 г от всяка, бял равнец (цвят), глухарче (листа), маточина, мента пиперита, мечо грозде, миризлива теменуга, овчарска торбичка и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици с прибавка на 20 шипки (плод), разрязани на две, и по 1 чаена лъжичка корени от гръмотрън и резене (семе) се запарват със 700 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се, като всяка чашка се засилва непременно с 1/2-1 чаена лъжичка лимонов сок и малко мед по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци (картофи, домати, краставици, репи, целина, коприва и др.) и повече течности. В случая много полезни са картофите. Да се избягва употребата на тлъсто месо и риба, черен дроб, мозък, бъбреци, яйца, фасул, алкохолни напитки, консерви. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата от кромид лук с радика и листа от магданоз по равни части и с малко от другите любими салати с винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус, болният може да изяжда и по 50-100 г младо нетлъсто месо - агнешко, телешко, птица, винаги варено или печено, но не и пържено. На вечеря - безмесна храна: кисело мляко с 2-3 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с малко ръжен хляб, при това всичко много добре сдъвкано. След ядене да взема 1 чаена лъжичка от следната смес: 500 г мед и 20 г рафинирана сяра (от аптеката): сместа да се разбърква преди всяко вземане, защото сярата се утаява на дъното.

Вместо вода, ако дадените отварките са недостатъчни, болният да пие отварка от бял равнец (цвят), черни боровинки (листа) и целина (листа): по 1 супена лъжица от трите се запарва с 600 г вряща вода. Вари се захлупено 5 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед или сироп и лимон.

III. Два часа след ядене да взема 1 изравнена супена лъжица от следната смес: 1 кг чист пчелен мед, 300 г ядки от орехи, смлени на кашица, 100 г чесънчета (обелени, сварени на пара и смачкани на каша) и 50 г семе от копър, смляно на кашица.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г от следната отварка: 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, и по 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и очистен овес в 2 л вода на тих огън се варят 15 минути. След това се добавят по 1 супена лъжица борови връхчета, исландски лишей, росопас, спирея и хмел (шишарки) и 1 лимон, разрязан на 4 части. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през кърпа. Пие се подсладено с мед или сироп по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от разтривка на всички болни стави с памуче натопено в следната настойка: 250 г сурови диви кестени, настъргани с кората, и 2-3 супени лъжици листа от зелен столетник (чисто зелен без никакви бели и жълти ивици по него), на които се махат бодлите и се счукват на каша, се заливат в подходящ буркан (от 1 кг) с 500 г спирт за горене и 2 супени лъжици лавандула (листа и цвят) и стоят на слънце 7 дни. След това се прибавят по 1 изравнена чаена лъжичка камфор на прах, нишадър, салицил и рафинирана сяра и бурканът се разклаща няколко пъти на ден. След 2 дни се прибавят 3 супени лъжици терпентин (от аптеката) и сместа е готова. Щом кожата добре попие настойката, ставите се увиват с подходящи торбички от тънко хасе, напълнени с топла лапа от печен кромид лук, обелен, на ситно нарязан, полуизстискан и засилен за всяко място с по 1-2 супени лъжици (според големината на ставата) ситна захар и по 1-2 чаени лъжички рафинирана сяра и малко леко препечено царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Отгоре се слагат вестник и фланелен бинт. Едновременно се поставя и компрес на корема (отпред) от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от бял равнец, а на главата „шапка“, ушита от тънко хасе, напълнена при главоболие с пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан преди 4 часа), засилен със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите на ситно. При липса на главоболие „шапката“ да е напълнена със сурови картофи, настъргани на ренде заедно с корите и полети със 100 г прясно мляко - киснат в него 30 минути и се изцеждат добре. Главата може да се налага и със зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а отгоре се слага вълнена шапка; държат се до сутринта или докато много досадят.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“ (подробности вж. в том I, „Лечение с внушение“ и „Лечение със самовнушение“), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Повтарят се преди обяд и вечеря.

Ако през деня има болки в ставите, болният да лежи в леглото и да си сложи компрес на тях с торбичка от тънко хасе, напълнена с прясна топла несолена извара или пък с топло (36°С) кисело мляко, добре изцедено и поръсено с нишадър на прах и рафинирана сяра на върха на ножа (по равни части), закрепена с фланелени бинтове. Държи се, докато болката премине.

Освен това може да се направи и казаното за лечението на кризата.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко. При криза лечението продължава.

Важни добавки:

1. Ако болният не понася влажната топлина, да налага болните стави с торбички, напълнени или с горещ пясък, смесен наполовина с готварска сол, или пък с горещи трици. Понякога болката минава и само със студени компреси.

2. Подир изпотяването на болния да му се направи в леглото фрикция на цялото тяло с хладка солена вода (на 500 г вода 1 супена лъжица сол).

3. Масажите, леката гимнастика и екскурзията трябва да бъдат нагодени според силите на болния.

4. Лимоновото лечение е полезно, обаче трябва да се внимава да не причини разстройство на храносмилането, ако се вземат повече от 2-3 лимона на ден.

Полезно е да се гладува, и то един ден в седмицата, като се вземат само билките по плана.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...