Jump to content

Намалена функция на хипофизната жлеза


Recommended Posts

Намалена функция на хипофизната жлеза

Причини. Освен функционалните заболявания хипофизната жлеза може да заболее от органични болести, например атрофия, тумори, сифилис и пр., поради което се развиват тежки органични промени, при които имаме признаци на намалена функция понякога от страна на всичките дялове на жлезата.

Признаци. Тежко главоболие, замайване на главата, потиснато настроение, намаляване на паметта, стигащо до загубата й, плешивост, стигаща до пълното окапване на косата или до преждевременното й побеляване, затлъстяване или силно отслабване и др.

Лечение. Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да пие по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс. Вземат се 15-20 зелени листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите им и се смилат на каша. Прибавят се по 400 г малага или чисто натурално червено вино и чист пчелен мед и във водна баня се варят 1 час. Като изстине, се прецежда. Или пък сироп от полски бъзак - узрели зърна се нареждат в буркан от 5 кг: един ред с дебелина 2 см зърна, един ред със същата дебелина ситна захар и т. н. догоре, като най-горният ред е ситна захар с дебелина 6 см. След това бурканът се завързва с парче тънко хасе и стои на слънце 3-4 седмици, докато захарта се стопи. Прецежда се през тънка кърпа и се налива в бутилки, завързани с кърпички. Държи се на студено, за да не ферментира.

II. Десет минути след един от сиропите болният да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), орехови листа, ранилист (цялата билка с корена), росопас и цариче - 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при лимфаденит. Освен това добре е след ядене болният да взема по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад и да изпива по 1 кафена чашка сок от червено цвекло.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, с прибавка на 2 супени лъжици овес и 1/2 портокал заедно с кората - в 1 л вода врят 25 минути и веднага се прецеждат.

III. Два часа след ядене болният да взема 1 супена лъжица смес от 500 г мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 3 месести лимона, смлени на кашица заедно с корите, но без семките, 1 супена лъжица канела на прах и по 10 г валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

IV. Десет минути след сместа да се изпива 1 чашка от 75 г запарка от босилек и страшниче - по 100 г, дяволска уста (леонурус), лавандула, липов цвят, маточина, комунига, риган и хмел (шишарки) по 50 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици от вечерта се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупена цяла нощ и се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от орехови листа за 5-10 минути, сухо изтриване на лицето, меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти) и сухо изтриване. Гръбнакът се разтрива от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти, а на корема се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в чай от бял равнец (3 супени лъжици цвят се запарват в 600 г вода). Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Главата се налага с „шапка“ от тънко хасе, която да стига до раменете, напълнена в понеделник и вторник с пресен селски хлебен квасец (гъсто замесен преди 4 часа), засилен с 10-14 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани на каша. В сряда и четвъртък - с топла лапа от печен кромид, обелен, полуизстискан и засилен с 30 сини сливи, смачкани без кокичките, поръсена с малко леко препечено царевично брашно за отнемане на излишната влага. В петък и събота - с топла лапа от 200 г ориз с прибавка на 30 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките - в 600 г вода ври, за да стане на пилаф, след това се прибавя 1 супена лъжица ленено брашно, разбърква се и се вари още 10 минути, отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Щитовидната жлеза (гушата) се налага с попарен лист от орех, привързан с бинт. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Забележка. При желание може да се използват само една или две от казаните три „шапки“ по избор. При това същата лапа може да се използва две вечери подред, ако през деня се държи на студено място, а вечер се затопля до 36°С. Ако лапата е от квасец, да се засилва с още 1-2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

VI. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата. Ако през деня болният получи силно главоболие, да си постави на главата „шапка“ от сурови настъргани картофи, полети с 50 г оцет - киснат 30 минути и се изстискват добре. Отгоре се слагат вестник и друга шапка.

Неделя. Ако няма криза, почивка. Ако има криза, главата се налага с „шапка“, напълнена с лапа от 10 супени лъжици смлян синап, 10 супени лъжици готварска сол, 5 супени лъжици царевично брашно или трици (не обикновено брашно) и оцет, колкото поеме, да стане гъсто като тесто.

При менструация жените не правят меняваща баня на краката.

Важни добавки:

1. При болки в очите върху тях да се поставят млечни компреси с прясна несолена извара, отгоре памук и бинт.

2. За да действат по-добре „шапките“, болният да се подстриже по-късо.

3. Боядисването на косата е много вредно.

4. На слънце, вятър, дъжд и сняг болният да не ходи без шапка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...