Jump to content

Незахарен (безвкусен) диабет


Recommended Posts

Незахарен (безвкусен) диабет

Причини. Мозъчен тумор, нараняване на главата с мозъчно сътресение, силно психично изживяване.

Признаци. Най-главните прояви са мъчителната жажда и отделянето на голямо количество урина. Болните стават нощно време, за да пият вода. Кожата им е суха и се лющи. Урината не съдържа захар.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина препоръчва болният да пие по-често, но по малко, и то вместо обикновена вода, предимно дестилирана вода с лимон.

I. Сутрин 20 минути преди ядене болният да изпива, и то само в продължение на три дни, по 1 кафена чашка от следната настойка: от кланица се взема т. нар. реза, която се намира в жлъчката на теле или вол, и се слага да престои два дни в сока на 6 лимона.

II. Десет минути след настойката и 10 минути преди обяд и вечеря да изпива 250 г отварка от галега, жълт кантарион, гръцко сено (тригонела фенум грекум), кисел трън (плод), меча стъпка, черни боровинки (листа и плод), къпина (корени), синя тинтява и чубрица - по 100 г от всяка. От тази смес 5 супени лъжици и корите на 1-2 лимона се запарват с 1500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при диабет (захарна болест). При анемия след обяд болният да изпива 1 чашка боза, в която от вечерта е киснало 1 парче от 20 г прясна козуначена мая, преди пиенето засилена с 1 чаена лъжичка копривено брашно. Освен това е полезно на обяд и вечеря да изяжда по 1 чинийка салата от червен кромид лук с прибавка на бяла или черна ряпа (настъргана 1/2 час преди лягане, за да не дава оригвания) и листа от магданоз по равни части с малко лимон и чист маслинен зехтин по вкус. А след закуска, обяд и вечеря да взема по 1 чаена лъжичка бяла пръст (болус алба) от аптеката, изпечена до бежов цвят, стрита на прах и разтворена в чаша вода или в дадената отварка.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от корите на лимона ( корите на 4 лимона се запарват с 1 л вряща вода и на тих огън се варят 10 минути; като изстине, се прецежда), а пък при голяма жажда - чай от чубрица (2 супени лъжици чубрица - листа и цвят - се запарват с 500 г вряща вода; захлупено кисне цяла нощ).

III. Два часа след ядене да изпива 250 г отварка от коприва (листа), исландски лишей, листа от черни боровинки, листа от черница, синя тинтява, червен кантарион, цариче и цикория (листа) и шушулки от боб - по 100 г от всяка. От тази смес 6 супени лъжици с 2 супени лъжици ленено семе и 1 пълна чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 1500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. При желание може да се подслади с малко чист пчелен мед.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана в понеделник, сряда и петък от парен компрес на горната част на корема (от пъпа нагоре) с торбичка от тънко хасе, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (врял 10 минути, за да може да се използва 2-3 пъти подред). Отгоре се слагат мушама и вълнен пояс - държи се, докато поизстине. След компреса същата част на корема и областта на бъбреците се налагат с две торбички от тънко хасе, напълнени с топъл, гъсто замесен пресен селски хлебен квасец, засилен с 10-15 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и 20-30 сини сливи, смачкани без костилките. Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Едновременно се поставя и цяла „шапка“ на главата от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората; отгоре се слага вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ. Вторник, четвъртък и събота целият корем и бъбреците се налагат с две торбички, напълнени с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 25-35 сини сливи, смачкани без костилките и поръсени с малко леко препечено царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата, а на главата се слага „шапка“, както по-горе.

V. Сутрин. Фрикция на корема с хладка вода и сухо изтриване. През целия ден в горната част на корема и в областта на бъбреците се носят две мушами от хаваджива с тропосани отгоре им две парчета от тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла. Носят се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

Неделя. Почивка - пият се само билките и се носи мушамата от хаваджива.

Забележка. Тази болест се лекува мъчно и затова се иска голямо търпение и постоянство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...