Jump to content

Акромегалия


Recommended Posts

Акромегалия

Причини. При тумор в областта на хипофизната жлеза, кръвоизлив, сифилис, инфекциозни заболявания със засягане на предния й дял, при което се повишава функцията й, настъпва заболяване, наречено акромегалия.

Признаци. Тази болест се изразява в прекомерно нарастване на ръцете, краката, долната челюст, надебеляване на устните и езика, смущение на зрението, повишаване на кръвното налягане, психични смущения, понякога диабет. Болните имат и полови разстройства. В младата възраст се проявява с усилен растеж до гигантизъм.

Лечение. Провежда се от лекар. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от борови връхчета: 300 г борови връхчета в 2 л вода на тих огън се варят, докато остане 1 л, след това се добавя 1/2 кг захар и 1/2 кг мед и се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

II. Десет минути след сиропа да се изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, росопас, черница (листа), исландски лишей, орехови листа и спирея - 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при намалена функция на хипофизната жлеза. Освен това сутрин на първа закуска болният да изпива 1 чаша овесено мляко (2 супени лъжици очистен овес в 600 г вода се вари, докато зърната се разпукат, след това се прецежда през кърпа), подсладено с малко мед или захар и лимон по вкус, заедно с парче тричав хляб.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно - в 1 л вода с прибавка на 3 супени лъжици корени от коприва се варят 30 минути и веднага се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише, 20 бадема, счукани в дървен хаван на кашица, и 3 месести лимона, смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките.

IV. Десет минути след сиропа болният да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бударица, исландски лишей и полски хвощ - по 60 г, обикновена коприва (листа и цвят), пача трева (листа), цикория (листа и клонки) и хмел (шишарки) по 100 г. От тази смес 3 супени лъжици в 600 г вода се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от парни компреси на главата (от челото до темето) и на щитовидната жлеза (гушата), а на жените и на долната част на корема (матката и яйчниците) с торбички, напълнени с търпимо горещ полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използва 2-3 пъти подред), с продължителност 10-20 минути. Следва разтривка на гръбнака от долу на горе с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти, и налагане на главата с цяла „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 10-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората. На гръбнака се поставя торбичка със същия квасец, засилен с 8 супени лъжици смлени диви кестени и 4 супени лъжици магданоз (листа), попарен, изстискай и на ситно нарязан; на щитовидната жлеза (гушата) - торбичка със същия квасец, засилен с 6 супени лъжици диви кестени, и на корема (отпред) - компрес, натопен в хладка отварка от орехови листа. Държат се до сутринта или докато много досадят на болния.

Забележка. Ако крайниците са много подути, да се обвиват с компрес от 4 парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина. Отгоре се слага фланелено парче.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване. Два часа след закуската се облича мокра риза, натопена в топла отварка от борови клонки с иглите, полски бъзак (цялата билка), корени от магданоз, листа от черница и орехови листа - по 1 двойна шепа, и 1 стиска здравец (листа). Вари се 30 минути. След обличането се прави сухо увиване с хавлия и 1-2 одеяла и се лежи така 2 часа, за да се препоти болният.

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко - пият се само билките. Добре е ежедневно да се прави разходка на чист въздух най-малко за два часа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...