Jump to content

Recommended Posts

Гуша

Увеличението на щитовидната жлеза се нарича гуша. То може да засяга отделни хора, а понякога се наблюдава масово в някои планински селища.

Причини. Още не са изяснени напълно, обаче появата на болестта има връзка с питейната вода на местността и с почвата. Значение има недоимъчното хранене, особено откъм белтъчини и витамини, а и наследствеността.

Признаци. Гушата се увеличава повече или по-малко, ограничено или дифузно. Когато увеличението е малко, не причинява особени неприятности. Когато гушата се увеличи значително (понякога колкото главата на малко дете), натиска гръкляна, трахеята, пречи на дишането и причинява задух. Може да наляга и върху кръвоносните съдове и да причини застой на кръвта, да притиска съседните нерви. Уголемяването на гушата става твърде бавно, тя се развива обикновено за няколко години. Може да се съчетае с повишена функция на щитовидната жлеза и смущения от типа на Базедовата болест. През време на менструация, бременност и трудно раждане тя взема големи размери.

Предсказание. Зависи от вида, големината и възможните усложнения.

Предпазване. За предпазване от гуша, особено в засегнатите райони, е необходимо да се подобрят хигиената, храненето, да се употребява йодирана сол и да се пие дъждовна или дестилирана вода.

Лечение. То е комплексно. Народното лечение е общо за засилване на организма:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка (за деца 1/2 чаена лъжичка) от следната смес: 50 г пепел от изгорена морска гъба - сюнгер (така, че да стане на въглен и след това счукана на прах), разбъркана с 250 г чист пчелен мед, за да стане гъста като мармалад. Или по 1 чаена лъжичка (за деца 1/2 чаена лъжичка) от следната смес: 50 г пепел от млади пръчки от кошничарска върба (ракита), добре изгорени на въглен, стрити на прах и разбъркани с 500 г чист пчелен мед, като преди всяко вземане сместа се разбърква добре, защото пепелта се утаява на дъното. Или пък по 15 капки (за деца 5-7 капки) настойка от зелени орехчета, които още нямат ядки, наредени в буркан: един ред орехчета, един ред ситна захар с дебелина 1 см и т. н., най-отгоре се слага слой захар с дебелина 5-6 см. Така престояват 40 дни и се изстискват през тънка кърпа.

II. Десет минути след вземане на едно от казаните средства да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от исландски лишей, мента пиперита, орехови листа и спирея (цялата билка с корена) - по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Може да се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при тиреотоксикоза. Трябва да се предпочита храна, съдържаща повече йод: зеле, моркови, ябълки, лимони, чеснов лук (по няколко сурови скилидки на ден), коприва, маруля, особено кочанът й. Люспите на картофите също съдържат йод - картофите да се измиват с четка и заедно с люспите да се варят, а с тази вода да се готви. Плодовете и салатата да се ядат сурови. Жаждата да се утолява с плодове или с дестилирана вода.

Като десерт добре е след ядене да се взема по 1-2 чаени лъжички мармалад от моркови.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от 5 ореха, счукани на ситно заедно с черупките, по 1 супена лъжица корени от обикновена коприва и овес (зърна) и 1 лимон, разрязан на 4 части - в 2 л вода се вари 30 минути и се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа индрише (за деца 5-10 според годините им) и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 3 месести лимона, смлени на кашица заедно с корите, но без семките, 10 г обикновена валерианова тинктура (от аптеката).

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, спирея, росопас и смил - по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода или чай от лайка, последвана от парна баня на главата с отварка от орехови листа (10-15 листа в една тенджера с вода се варят 10 минути) с продължителност 5-10 минута, гореща баня на краката до под коленете (42СС за 10 минути) с отварката, останала от парната баня, а след нея сухо изтриване и обуване на топли чорапи. На корема се поставя компрес от 4 парчета старо хасе, натопени в топла отварка от орехови листа. Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Гушата се налага с торбичка от тънко хасе, напълнена с топъл (36°С) селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 3 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани на ситно с корите и поръсени с 1/2 изравнена чаена лъжичка (за деца 1/4 лъжичка) нишадър на прах (от аптеката), или пък с топла лапа от 50 г ориз и 1 чаена лъжичка ленено брашно, сварени в 150 г вода на пилаф и преди поставянето поръсени с 1/2 чаена лъжичка пудра захар. Едновременно на малкия мозък (на тила) се поставя торбичка от същото хасе, напълнена със същия хлебен квасец, засилен с 2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. Отгоре вестник и вълнена шапка. При тежко главоболие на главата се поставя цяла „шапка“ от същото хасе, която да покрива главата от веждите до тила, напълнена със същия квасец, засилен със 7-10 супени лъжици настъргани кестени. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През деня, ако болният не е на работа, добре е да носи на гушата си във вид на компрес зелен лист прясно зеле, отгоре вестник и фланелена превръзка. Освен това препоръчва се на болните от гуша сутрин, обед и вечер преди ядене да си правят методически и систематически прозевки - по 6-10 пъти една след друга.

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко с изключение на билките и диетата.

Важни добавки:

1. Квасецът може да се използва 2 вечери подред, като през деня се държи на студено, а вечер се затопля и се засилва с 1-2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

2. Ако водата на мястото, където живее болният, е причина за гушата, повече да не се пие, а да се замени с отварка от орехи или пък да се пие горнобанска минерална вода.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...