Jump to content

Recommended Posts

Микседема

Причини. Дължи се на намалена функция на щитовидната жлеза, в някои случаи до пълна липса. Среща се много по-често у жените, отколкото у мъжете. Най-честа причина са някои инфекциозни заболявания (грип), лошо хранене, операция на щитовидната жлеза, недоразвитост или старческа атрофия.

Признаци. Болните се оплакват от слабост и лесна умора. Те лесно напълняват. Кожата им надебелява, загрубява и изглежда като подута, обаче при натискане с пръст по нея не се образува трапчинка, както при някои бъбречни или сърдечни болести. Лицето съвършено се изменя, подува се и добива старческо изражение. Устните надебеляват, ноздрите и носът се разширяват и изглеждат сплеснати. Гласът е дрезгав, слухът намалява. Болните изпитват постоянен студ. Те са бавни, апатични, паметта им отслабва.

Когато болестта настъпи в детските години, растежът спира и юношата изглежда като малко дете, умственото развитие изостава.

Предсказание. Сериозно - болестта се развива много бавно и трае от 10 до 15 години.

Предпазване. Състои се във водене на природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение. Провежда се от лекар. Народното лечение цели общо засилване на организма и нормализиране дейността на щитовидната жлеза:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 1 кг чист пчелен мед, 300 г ядки от орехи, смлени на кашица, 100 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани също на кашица, и 50 г семе от копър, смляно на ситно. Преди всяко вземане сместа да се разбърква, защото се утаява.

II. Десет минути след това да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, черница (листа), спирея, орехови листа и росопас - по 100 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе (предварително леко запечено, за да не пачосва отварката) и 1 изравнена чаена лъжичка анасон (от аптеката) се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

Забележка. Ако болният има температура, всяка чашка с отварка да се засилва с 1 прах от 1 г от следната смес: индийско орехче, нишадър и лимонтозу (от аптеката) по равни части от всяко, стрити на прах. При желание отварката може да се пие подсладена с мед или сироп.

Диета. Същата, както при тиреотоксикоза, с добавка след ядене болният да взема по 1 супена лъжица бъзов мармалад с малко мед и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от лимонови кори и ленено семе - корите на един изстискай лимон и 1 изравнена супена лъжица ленено семе се запарват с 1 л вряща вода, прибавя се 1 супена лъжица мед и се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене болният да взема 1 супена лъжица смес от 500 г течна гликоза или чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише, 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, и 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо без семките, по 12 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката) и камфор на прах 1 г.

IV. Десет минута след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г от отварката, дадена в точка II, или пък отварка от бял равнец, бяла бреза (листа), жълт и червен кантарион (листа и цвят), лайка (цвят), мента пиперита (листа и цвят), овчарска торбичка и пача трева - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка черни боровинки (зърна) се запарват с 600 г вряща вода. Вари се захлупена 15 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 1 л топла вода, последвана от парна баня на главата с продължителност 5-10 минути с отварка от орехови листа (7 листа в 2 л вода се варят 5 минута), сухо изтриване на лицето, гореща баня на краката (42СС за 10 минути) със същата отварка и сухо изтриване на краката. Гръбнакът се разтрива от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2-3 пъти, а коремът се налага с компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от орехови листа и полски хвощ (по 3 супени лъжици от двете се запарват с 1 л вряща вода; вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда). Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. На главата се поставя „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани на ситно с корите, или пък „шапка“ от 6-7 зелени листа от орех, леко напръскани от вътрешната страна с малко оцет. Отгоре се слагат вестник и памучна шапка. Едновременно гушата (щитовидната жлеза) се налага с торбичка от тензух, напълнена с пресен топъл селски хлебен квасец, засилен с 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с корите, или пък с

5-7 маслини, счукани на каша заедно с костилките. Държат се до сутринта.

Забележка. При умствена недоразвитост тимусната жлеза (гръдната кост) да се налага с торбичка, напълнена с квасец, засилен, както е казано за гушата.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата. При нужда лечението продължава по плана.

При менструация почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция на корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Важни добавки:

1. Добре е вечер болният да спи с малко приповдигнати на възглавница крака.

2. На слънце, вятър, дъжд и сняг без шапка да не ходи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...