Jump to content

Мускулни гърчове (тетания)


Recommended Posts

Мускулни гърчове (тетания)

Причини. Намалена дейност на околощитовидните жлези, обедняване на организма откъм калций при тежки повръщания и диарии, при стомашни заболявания, бременност и др.

Признаци. Повишена склонност към гърчове на отделните части или на цялото тяло при запазено съзнание. Гърчовете обикновено настъпват след някакво дразнене или преумора. Придружават се от затруднено дишане, сърцебиене, болки в корема, главоболие. Болните са нерви, разсеяни, косите им оредяват, ноктите стават чупливи.

Предсказание. Зависи от причината и тежестта на заболяването.

Предпазване. Състои се във водене на природосъобразен живот (вж. том I), предпазване от рахит, от стомашно-чревни заболявания и др.

Лечение. Насочено е към първопричината. Пристъпите от гърчове изискват спешна лекарска помощ. Народното лечение е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица настойка от 3 цели кокоши яйца, залети в подходящ буркан със сока на 9 лимона, така че да се покрият поне с 1-2 см сок. Киснат покрити с кърпа 3-4 денонощия, за да се разтворят черупките на яйцата. След това с вилица се разбъркват и се изваждат ципите, прибавят се 50 г чист винен коняк (за да не вкисва бързо) и 200 г небетшекер (лята захар), счукан на ситно. Държи се на студено, за да не вкисва бързо.

II. Десет минути след настойката да изпива 1 чашка отварка от агримония, борови връхчета, бударица, исландски лишей, орехови листа, пача трева, полски хвощ, спирея и росопас - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари още 15 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, дадена по-горе за тиреотоксикоза, с добавка на обяд и вечеря заедно с другата храна задължително да изяжда по 1 чинийка овесени ядки, сварени с мляко или вода, и плодови сокове, а след ядене да взема като десерт следната смес: по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад, чист пчелен мед и шипково брашно, 1 чаена лъжичка суха бирена мая и 1 -2 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с малко плодов сок или вода и мед или захар, за да стане гъсто и сладко като боза.

Забележки:

1. Болният може да осигурява повече калций на организма си, като поръсва храната си с 1/4 изравнена чаена лъжичка прах от печен джолан - 1 телешки джолан за супа се разрязва на две парчета и се оставя да се пече на силна жар. Щом едната половина побелее като вар, се изважда от огъня, а другата се оставя още да се пече, докато добие сив цвят; след като изстинат, се стриват на прах и заедно се разбъркват.

2. Болният може да употребява в печено състояние повече черен дроб от агне или теле, ако изпитва нужда от повече витамин D.

3. Никога да не преяжда - това влошава състоянието му.

4. По време на пристъпите да не се дава на болния храна, защото може да се задави.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие овесено мляко - 3 супени лъжици овес се варят в 700 г вода до пълно разпукване на зърната. След това се прецежда чрез изстискване и се пие подсладено с мед или захар.

III. Два часа след ядене при краткотрайни припадъци болният да взема по 1 супена лъжица сироп от седефче - 10 листа от него се запарват с 500 г вряща вода, прибавя се 500 г чист пчелен мед и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г запарка от босилек 80 г, маточина и портокалови кори - по 60 г, глогов цвят, дилянка (корени), лавандула, липов цвят и риган - по 40 г. От тази смес 2 супени лъжици от вечерта се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупена цял нощ и сутринта се прецежда.

При слабо или нервно сърце болният да взема 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед с 3 месести лимона, нарязани, изстискани и смлени на машинка за месо без семките, и 1 пълна супена лъжица мащерка на прах. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка отварка (вж. точка II).

При диария се взема 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 чаена лъжичка нишесте и винена киселина (лимонтозу) на върха на ножа.

При повръщане се взема 1 белтък от кокоше яйце, добре разбъркан с 1 супена лъжица чист коняк и сока на 1/2 лимон.

IV. Десет минути след едно от казаните в точка III средства при диария болният да изпива 1 кафена чашка отварка от ленено семе и смрадлика (листа) по 1 супена лъжица от двете, и анасон (семе) 1 чаена лъжичка - в 600 г хладка вода на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

При повръщане да пие 1 кафена чашка отварка от жълт равнец (листа и цвят), дъбови листа и маточина (листа) по 50 г от всяка. От тази смес 1 пълна супена лъжица се запарва с 200 г вряща вода и на тих огън се вари, докато отварката остане наполовина. Като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане 1 -2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка: 3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода. Кисне захлупено 20 минути и се прецежда. По-нататък винаги при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай. След клизмата първата вечер се поставя парен компрес на целия гръбнак с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използва 2-3 вечери подред), с продължителност 10-20 минути, последван от налагане с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 6-8 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на каша), с прибавка и на 4-6 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани. Едновременно на главата се слага цяла „шапка“ с торбичка от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), а на щитовидната жлеза се слага торбичка, напълнена със същия хлебен квас, засилен с нишадър на прах на върха на ножа (от аптеката). Коремът се налага с компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от орехови листа (7 листа в 1 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда). Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

Втората вечер се прави разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2-3 пъти, последвана от налагане на гръбнака, главата, корема и щитовидната жлеза със същите средства, дадени за първата вечер. Държат се, както вече е казано.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от сух четкое масаж на цялото тяло за 5 минути, хладка фрикция на гръбнака, подмишниците, корема и половите органи с отварка от морски водорасли или от смрадлика (2 супени лъжици от едната или другата в 500 г вода се варят на тих огън 10 минути; като изстине, се прецежда) и 10 дълбоки вдишвания с бавно издишване.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата. При нужда лечението продължава по плана.

При менструация парни компреси на гръбнака не се правят.

VII. Лятно време преди обяд от 11 до 12 часа болните, които чувстват тежест в гръбнака и краката си, да правят слънчева баня на същите места със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква с продължителност, докато е приятна, последвана от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода. Вечер преди лягане шапката на главата и налагането на щитовидната жлеза при желание може да се заменят с налагане със зелени орехови листа, напръскани с оцет.

Важни добавки:

1. Преди започването на лекуването да се опише състоянието на болния, главно неговата подвижност, а след това всеки месец да се сверяват получените резултати. Ако след 1-2 месеца те са добри, лекуването да продължи по плана за още по-добри резултати.

2. Добре е болният през целия ден да носи на гръбнака си мушама от хаваджива (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“).

3. При силни болки в коленете вечер да се налагат с торбичка, напълнена с топло, добре изцедено кисело мляко, поръсено със синапово брашно на върха на ножа. Отгоре се слага фланелен бинт.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...