Jump to content

Намалена функция на надбъбречните жлези


Recommended Posts

Намалена функция на надбъбречните жлези

Надбъбречните жлези отделят адреналин, който в нормално количество регулира кръвообращението, някои чернодробни функции и др.

Причини. Неприродосъобразен начин на живот, злоупотреба с месна храна, алкохол и тютюн, възпаление, атрофия на жлезите идр.

Признаци. Отпадналост, главоболие, липса на апетит с гадене и повръщане, повишено кръвно налягане и др.

Лечение. Общо за засилване на организма и подмладяване на жлезите.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взима по 1 супена лъжица сироп от плодовете на черницата - бяла или черна (вж. рецептата при тиреотоксикоза).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, орехови листа, росопас, спирея и смил - по 50 г, и черничеви листа 150 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) или пък обикновена храна, при която само на обяд може да изяжда и по 100 г младо месо от агне, теле или прясна риба (речна или океанска). При това храната да е умерено солена и подкиселена с чист винен оцет. Алкохол и тютюн - не!

Храната на болния трябва да бъде разнообразна - например за първия ден 150 г хляб, 300 г прясно или кисело мляко, 100 г масло, 100 г картофи, 50 г моркови, 1-2 яйца, 50 г сирене и до 200 г ябълки или круши и зеленчуци, винаги варени. Забраняват се сухи плодове, бобови растения, орехи, какао, хайвер и шоколад. Преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1 -2 глави печен кромид лук със захар (пече се като ябълки и се яде без хляб) или пък по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с листа от магданоз и настъргана целина по равни части и с малко чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус. След обяд и вечеря да взема 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с чист пчелен мед и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки или пък 1 -2 чаени лъжички крем за усилване, приготвен от 100 г прясно краве масло, 4 жълтъка от пресни кокоши яйца, 4 супени лъжици чист пчелен мед, 1 супена лъжица бадемово кафе (от бадеми, опечени и счукани на кафе) и 1 супена лъжица жълъдово кафе. Подир това да изпива 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от черничеви листа (4 супени лъжици в 1 л вода врят 20 минути; като изстине, се прецежда) или отварка от стари орехови черупки (1 шепа орехови черупки в 1 л вода се варят 30 минути и веднага се прецеждат), или домашна лимонада, приготвена от 1 чаена лъжичка пудра захар и 1/4 изравнена чаена лъжичка винена киселина (лимонтозу), добре разтворени в 150 г вода, и 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат.

III. Два часа след ядене да взема по 2 зърна, на големина колкото царевични, от следната смес: 50 г чист боров катран от аптеката (предварително измит в 10 води, за да получи жълтеникав оттенък, като всяка вода се сменя веднага, след като разбърканият катран се утаи на дъното), 10 г нишадър на прах и 5 г рафинирана сяра (също от аптеката).

Приготовление: Изброените продукти се бъркат в чист съд, като по малко се прибавя и кафе от фий, за да стане сместа на тесто, от което се правят зърната. След това получените зърна се овалват в малко царевично брашно, за да не се слепят помежду си, и се нареждат в подходяща кутия.

IV. Заедно със зърната болният да изпива и 1 винена чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева - по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л вода или с чай от лайка: 3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода. Кисне захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда (след това при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай); последвана от парен компрес на кръста (областта на бъбреците и надбъбречните жлези) с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използва 2-3 вечери подред), с продължителност около 20 минути. След изтриване на кожата до сухо кръстът (областта на надбъбречните жлези) се налага първата вечер с торбичка, напълнена с топла лапа от прясно зеле, на ситно нарязано, с прибавка и на 1 китка магданоз, също на ситно нарязан, 1 чаена лъжичка ситна захар и 100 г прясно мляко - на тих огън се вари да стане гъста лапа, която преди поставянето се поръсва с 1-2 чаени лъжички царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. На главата се поставя шапка от селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 5 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а при липса на кестени с 5-10 маслини, счукани на каша заедно с костилките, или пък с 10 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките. Едновременно на корема се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка отварка от 6 орехови листа - в 1 л вода се варят 10 минути и като изстине, се прецежда. На щитовидната жлеза (гушата) се слага торбичка, напълнена със селски хлебен квас, засилен с 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с корите, а на главата - цяла „шапка“, напълнена със същия квас, засилен с 9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Втората вечер кръстът се налага с торбичка, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, изстискай и засилен с 1 чаена лъжичка чист боров катран (от аптеката) и 1 супена лъжица царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата, накрая поръсена с 1 чаена лъжичка пудра захар, или с лапа от пресен селски хлебен квас, засилен, както е казано по-горе. Едновременно се правят и другите приложения, изброени за първата вечер. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

VI. Сутрин. Самовнушение, фрикция и дълбоко дишане (вж. „Базедова болест“).

Лятно време преди обяд от 11 до 12 часа - слънчева баня със зарито до шия в горещия пясък тяло с продължителност, докато е приятна, със студен компрес на сърцето и глава, запазена от слънцето с бяла кърпа или слънцебран. След това тялото се изтрива до сухо и се полива с хладка слънчева вода или пък се прави речна или морска баня за 5-10 минути.

Неделя и при менструация почивка от всичко - пият се билките и се спазва диетата.

Важна добавка. За по-бързо оздравяване болният през целия ден да носи на кръста си мушама от хаваджива (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...