Jump to content

Recommended Posts

Бери-бери

Бери-бери е авитаминозна болест, която се среща предимно в Източна Азия.

Причини. Липса или недостиг на витамин В1 в храната.

Признаци. Болестта започва с обща отпадналост, световъртеж, главоболие, тежест в ръцете и краката, сърцебиене. Походката е затруднена, настъпва и парализа - най-напред на ръцете и краката, а след това и на тялото. Болният има задух. Явяват се отоци.

Предсказание. Сериозно. Болестта се развива бавно, смъртността се увеличава с усложненията от страна на белия дроб (пневмония, бронхопневмония) и сърцето. Оздравяването настъпва след 10-12 месеца, като болният може да оздравее напълно или пък да му остане атрофия на мускулите.

Лечение. Провежда се от лекар, като се дават големи дози витамин В1 и храна, богата на белтъчини и витамин В1: яйца, месо, масло, зърнени храни. Народната медицина препоръчва на болния да се направят 2-3 вечери подред топли клизми (37оС) най-добре с чай от лайка, а след това само при запек да се прави клизма.

Всекидневно сутрин се поставя коремен компрес, натопен при повишена температура в хладка (20°С) вода и оцет наполовина, а при липса на температура в топла отварка от трина или в хладка вода. Едновременно се слагат цяла „шапка“ на главата и торбичка, покриваща целия гръбнак (не гърба), напълнени с хладък селски хлебен квас.

На обяд преди ядене, ако времето е лятно и болният няма повишена температура, да му се направи слънчева баня със зелени листа (20-30 минути), последвана от хладка фрикция и коремен компрес, съчетан с „шапка“ и торбичка за гръбнака, напълнени с квас, както сутринта. Държат се 3-4 часа или до вечерта. Ако времето е хладно и болният има температура, да му се постави само коремен компрес, натопен в хладка вода и оцет наполовина, а при липса на температура се прави коремен компрес, натопен в хладка отвара от трина, съчетан пак с „шапка“ и торбичка за гръбнака, напълнени с квас, както по-горе.

Вечер преди лягане при повишена температура се прави само коремен компрес, натопен във вода и оцет наполовина, съчетан с „шапка“ и торбичка за гръбнака, напълнени с квас. Държат се цяла нощ или докато много се стоплят и се сменят с други. При липса на температура се прави парен компрес (за 15-30 минути) на гърба с горещ сварен ечемик, последван от коремен компрес, натопен в топла отварка от трина, съчетан с „шапка“ и торбичка за гръбнака с квас. Държат се цяла нощ.

Вътрешно. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 100 г чай от бял равнец (листа и цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Захлупено се вари 5 минути и като изстине, се прецежда. При пиенето всяка чашка се засилва с по 1/2-1 чаена лъжичка лимонов сок и малко вода или сироп по вкус.

Един-два часа след ядене да изпива 1 кафена чашка настойка от сока на 2 лимона, изстискани в чаша, в която са сложени 2 пресни и здрави кокоши яйца (предварително добре измити със сапун) и семките на 1 лимон, предварително изсушени и смлени на брашно. Настойката се оставя на открито да престои 24 часа и след това се пие, без да се чупят яйцата (при това настойката да се пие със сламка, за да не поврежда зъбите). За всяка настойка се вземат по 2 нови яйца.

Диета. Храната трябва да съдържа обилно количество пресни зеленчуци (лук, чесън, репички, коприва, праз, алабаш, зелени чушки), мляко, масло, яйца. Полезни са и кореновите сокове - от сурови картофи, от моркови, червени домати и спанак. Препоръчват се много плодове (грозде, мандарини, сливи и др.), пресни ядки и всички видове зърнени храни, които съдържат витамин В, особено булгур, овес (овесени ядки), покълнали житни зърна, неолющен ориз, боза, кисело мляко, кисело зеле, бира и др. При липса на пресни плодове, плодови сокове и гроздов сок може да се употреби и лимонов сок и мед. Жаждата обилно да се утолява с плодови сокове и домашна лимонада.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...