Jump to content

Recommended Posts

Скорбут

Причини. Скорбутът е заболяване, което се проявява с кръвоизливи в резултат на недостиг на витамин С в храната, особено през зимата и пролетта и при оскъдно хранене. Той възниква по-често при дълго пътуване по море, а също във време на война, когато хората са лишени от прясна храна или гладуват.

Признаци. Първите признаци са отпадналост, лесна умора, болки в краката. Скоро венците се подуват, стават синьо-червени и започват да кървят много лесно. Зъбите се разклащат и понякога изпадат. Дъхът от устата става много тежък. Езикът е подут и обложен. Кожата е суха, груба и бледа, покрита с червени точковидни кръвоизливи. Апетитът намалява, болният има запек. Той е угнетен душевно и усеща болки в крайниците.

Предпазване. Употреба на плодове и зеленчуци и на храна, богата на витамин С.

Лечение. При тежки случаи то е болнично. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма. Първите 2-3 вечери подред на болния да се прави по една топла (37°С) клизма най-добре с чай от лайка, а след това при запек обикновена клизма. Всекидневно сутрин се прави парна баня на главата с чай от лайка, последвана от коремен компрес, натопен в топла (36°С) отварка от трина или във вода. Държи се два-три часа.

На обяд преди ядене се поставя коремен компрес както сутринта. Държи се също два-три часа. Вечер преди лягане се прави цяла топла баня (38°С за 15-30 минути) с борови клони или парна баня на краката, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване, а след препотяването и от коремен компрес както на обяд. Държи се цяла нощ.

Добре е болният да стои повече на чист въздух и слънце. Освен това се препоръчва гаргара с отварка от дъбови кори.

Вътрешно. Болният да пие една от следните отварки:

а) От борови връхчета - една шепа връхчета се варят в 1 л вода на тих огън 15 минути. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка.

б) От киселец - една шепа листа в 1 л вода се варят 5 минути. Пие се както първата отварка.

в) От пача трева - приготовлява се и се употребява както втората отварка.

Диета. Изключително природосъобразна с пресни плодове и зеленчуци, които съдържат витамин С в голямо количество, особено спанак и пиперки. При липса на тези зеленчуци да се употребява дневно сокът на два лимона. Зиме, когато няма прясна храна, всяко домакинство да се запаси с достатъчно шипки, лук, зеле, керевиз, моркови и пр., а също с повече плодове - ябълки, круши, сливи, дюли и пр.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...