Jump to content

Непоносимост към някои храни (алергия)


Recommended Posts

Непоносимост към някои храни (алергия)

Това състояние се среща във всички възрасти и е известно твърде отдавна. Някои хора не понасят определени храни и при приемането им, макар и в малки количества, проявяват болестни признаци. Понякога реакцията може да бъде много силна, дори опасна за живота.

Причини. Най-често се среща непоносимост към млякото, яйцата, рибата, шоколада и някои плодове и зеленчуци (боб, зеле, ягоди) и др. Причината не е в самата храна. Просто лицето е свръхчувствително (алергично) към нея. Понякога тази чувствителност е толкова голяма, че само миризмата на храната може да причини разстройството. Предразположението към това състояние често е наследствено. Лица с наследствена алергия стават чувствителни към един или повече от нейните причинители, като цветен прашец, храна, лекарства и др.

Признаци. Проявите могат да настъпят различно време след приемането на храната. Най-честите оплаквания са от страна на стомаха и червата: повдигане, повръщане, диария, болки в корема. Появяват се сърбеж и обрив по кожата, понякога отоци по клепачите и устните. Възможни са и смущения от страна на бъбреците.

Усложнения. Алергията е причина за много хронични болести: сенна хрема, задух (астма), хроничен бронхит, копривна треска (уртикария), екзема, стомашни и чревни разстройства, бъбречно възпаление, главоболие.

Предсказание. При откриване и отбягване на причината предсказанието е добро. В тежки случаи е опасно.

Предпазване. Състои се в отбягване на непоносимата храна.

Лечение. Най-простото и естествено лечение е да се открие причината и да се премахне. Ефектът просто е поразителен. Когато обаче това е трудно, трябва да се започне с пълно отказване от всякаква храна за ден-два, след което да се премине само към един вид храна - например мляко. Ако то не е причинител на разстройството, се продължава с него, като постепенно се прибавят други храни, една след друга, и то бавно, докато се открие причината. След време организмът може да бъде приучен да приема и тази храна, като се започне с крайно малко количество - просто една хапка или една трохичка, и се увеличава постепенно. Този начин понякога дава добри резултати. Добре е болният да се подложи и на общо лечение според признаците, които дава болестта.

Вътрешно. Пие се отварка от пелин - 1 супена лъжица се запарва с 1/2 л вряща вода. Кисне захлупено 1/2 час. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по една винена чашка.

Диета. Природосъобразна, безмесна храна, като се отбягват непоносимите за организма храни. Често при тази болест дава добри резултати и ежедневната добавка към храната на болния на обяд и вечеря по една малка купичка кисело мляко, разбъркано с няколко скилидки счукан чеснов лук.

Самовнушение. С формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време напълно ще оздравея.“

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...