Jump to content

Recommended Posts

Сенна хрема

Сенната хрема се среща често, и то повече у хора на средна възраст и специално предразположени към нея с т. нар. свръхчувствителност на организма към прашеца от различни треви (вж. том III, книга първа, „Задух - бронхиална астма“).

Причини. За причина се смята действието на тичинковия прашец на тревите, на житните растения и някои цветя (ливадни, градински и др.) особено през време на сенокос (май, юни, юли). Освен прашеца на цветовете значение имат различните физически атмосферни влияния (топлина, студ, силно слънце), прахът, вдишването с въздуха на разни миризми, парфюм, отровни газове, тютюнев дим, пушек, яденето на ягоди, белтъчните вещества, употребата на някои лекарства и пр. Обикновено се явява няколко часа след проникването на цветния прашец в носа.

Признаци. Сенната хрема се проявява със сърбеж в носа, често кихане, хрема. Лицето се зачервява, очите се насълзяват, сърбят, клепачите се подуват, носът се запушва и отделя секрет като вода. Често се подува горната устна. Тези пристъпи траят известно време, няколко часа и на другия ден се повтарят. Понякога към тях се присъединяват задух, главоболие, сърбеж по кожата с обрив, ставни болки.

Предпазване. Предразположените трябва да избягват дишането на въздух, който съдържа цветен прашец, и особено местата, където се суши косено сено по ливадите; да не живеят на полето във време на сенокос, а там, където във въздуха няма цветен прах. Ако не може да се избегне това, денем и нощем по време на сенокос да държат прозорците затворени и ако се налага да ходят на полето, да носят на носа и устата си маска от марля.

Лечение. Общо за засилване на организма. Тази болест иска временно или постоянно болният да прекарва в голям град, далеч от прашеца на растенията и цветята. Престоят на море и високи планински места също е от полза.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 изравнена чаена лъжичка) смес от 500 г чист пчелен мед или пък течна гликоза с 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, и по 10 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от босилек (листа и цвят), бял глог (цвят), широколистен живовляк (листа), лешникови листа, подбел (листа) и обикновена коприва (листа и цвят) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда и пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Забележка. Ако болният има копривна треска, при варенето на билките да се прибавя и 1 изравнена супена лъжица счукано семе от фий.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба, при това храната да бъде слабо солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет и зехтин по вкус. Люто, алкохол и тютюн - не! На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата от кромид лук и магданоз (листа) по равни части и друга любима салата с винен оцет и олио по вкус, може да изяжда и 100 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба. На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с ръжен хляб. След ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад или мед с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от листа от мушмула - 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от бял равнец (цвят), жълт кантарион (листа и цвят), листа от налита конусообразна топола, пача трева, полски хвощ и салвия - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Ври 10 минути и като изстине, се прецежда.

Забележка. При повишена температура заедно с тази отварка да взема и по 1 прах от 1 г от следната смес: индийско орехче, нишадър и лимонтозу (от аптеката), всички по равно и стрити на прах.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г (за деца според възрастта) топла вода, последвана от парна баня на главата с отварка от копър (листа, цвят и семе) или с чай от лайка с продължителност около 10 минути, като болният вдишва парата през носа. Следва меняваща баня на краката до под коленете (45°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), като се започва с горещата и се свършва с хладката вода, и сухо изтриване на краката. Коремът се налага с компрес от 3-4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода; ври 5 минути), а отгоре се поставят вестник и вълнен пояс. След това се прави промивка на носа с детска тулумбичка (употребява се за клизмички на децата) с топла (37°С) отварка от корените на бяла ружа или от полски хвощ (листа и цвят) - по 2 супени лъжици от всяка се запарват с 500 г вряща вода (първата ври 20 минути, а втората 10 минути) или пък със солена вода - на 200 г вода 1/4 чаена лъжичка морска сол. След промивката се капва с капкомер във всяка ноздра по 1-2 капки пресен, току-що изстискай сок от кромид лук, разреден с чист маслинен зехтин по равно. Накрая на главата се слага „шапка“ от тънко хасе (да я покрива изцяло от веждите със слепите очи до тила включително), напълнена с топъл (36°С) пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан преди 4 часа), засилен с 5-12 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с 5-12 супени лъжици млади пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани на каша), или със смес от 5-10 супени лъжици прясно смлян синап, 5-10 супени лъжици готварска сол, 3-5 супени лъжици царевично брашно (но не обикновено) и оцет, колкото поеме, да стане гъста каша като тесто. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Носът се налага с питка от квасец, засилен с 2-3 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, залепена така, че да покрие изцяло носа, и отгоре парченце вестник. Държи се цяла нощ или докато много досади.

V. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване и промивка на носа. Същото се повтаря и преди обяд. След обличането добре е да се направят и 5-10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата.

Неделя. Пълна почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важна добавка. На слънце, вятър, дъжд и сняг без шапка болният да не ходи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...