Jump to content

Невралгия


Recommended Posts

Невралгия

Невралгията се характеризира с внезапна, силна болка, която протича на пристъпи по дължина на един или няколко нерва и се дължи на разстройство в дейността или на възпаление на нервните влакна, които образуват нерва.

Причини. Понякога невралгията е с неясна причина. По-често се дължи на възпаление, причинено от вирус, или пък е вторична проява на някакво друго заболяване (грип, сифилис, отравяне с олово) и на процеси по хода на нерва (тумор). Невралгията може да се дължи и на простуда, ревматизъм, подагра, захарна болест и пр.

Признаци. Те са различни в зависимост от това, кой нерв е засегнат. Обикновено започва с леко изтръпване по хода на болния нерв, което се последва от болки, различни по характер: ту силни и стрелкащи, ту като заливане на болното място с топла вода, ту пронизващи и късащи. Най-често те се появяват и изчезват, пак се появяват и изчезват, и то в различни области, за да се върнат отново към изходния си пункт. Кожата по протежение на болния нерв е много чувствителна и болезнена при пипане и при движение. Понякога се появяват подутост, зачервяване и даже пъпки. Болката трае няколко секунди, минути до няколко часа или дни. Може да се повтаря в различни интервали. Особено разпространена е невралгията на лицевия нерв. При нея болките обхващат половината на лицето, често са придружени от сълзене, треперене в ъглите на устата, шум в ушите.

Предсказание. Според причините на заболяването предсказанието е различно.

Предпазване. Да се избягват причините, които предизвикват болестта. Слаботелесните да подобрят общото си здравословно състояние (вж. том I, „Природосъобразен живот“).

Лечение. То трябва да е насочено към отстраняване на основната болест. Ако не е известна, тогава лечението е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 500 г чист маслинен зехтин и 200 г суров настърган хрян.

II. Двадесет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от бъзов цвят, жълт кантарион (листа и цвят), клинавче (листа и цвят), мащерка, липов цвят и седефче (листа и цвят) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус и поръсена с прах от сух карамфил (на който предварително се отстранява главичката) на върха на ножа.

Диета. Същата, както при безсъние. Добре е след ядене да се вземат по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие чай от лайка (цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупено 1 час и се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната смес (от аптеката): обикновена валерианова тинктура 20 г, тинктура от глогов цвят 20 г, розова вода 15 г, камфор на прах 1 г и олио мента (ментови капки) 10 капки.

IV. Десет минути след капките да изпива 1 чашка отварка от жълт смил (листа и цвят), иглика (корени), лайка (цвят), комуни-га, маточина, овчарска торбичка, трепетлика (листа и пъпки) и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от налагане на болното място със зелен лист от хрян (може и бакалска хартия), намазан с мед и поръсен със сол, или с торбичка от тензух, напълнена с топла прясна несолена извара или с топла лапа от картофи, сварени на пара, смачкани на каша и засилени с 3-7 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, или пък със съгряващ компрес от 4 парчета старо хасе, натопени в затоплен спирт за горене и след това добре изстискани. Отгоре се поставят вестник и някакво парче от трико. Едновременно се прави и коремен компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (листа и цвят) - 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода, вари се захлупено 5 минути и като изстине, се прецежда. Отгоре се слагат сухо хасено парче и вълнен пояс. На главата се поставя „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а при главоболие - „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със смес от 9 супени лъжици настърган суров кромид лук и 3 супени лъжици готварска сол. Отгоре се слага друга шапка според сезона и се държи до сутринта.

VI. Сутрин. Фрикция с хладка вода на гръбнака, подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване и обличане, последвано от 10-20 дълбоки вдишвания през носа и бавно издишване през устата. Два часа след закуската да се повторят същите приложения, дадени за вечерта, но без клизмата, в продължение на 6-8 часа и повече.

Важни добавки:

1. За намаляване на болките добре е болният да носи в джобовете си по 5 сурови кестена, които се сменят веднъж на месец. Също от голяма полза е такива болни да спят на дюшек, под който са наредени диви кестени, без да се сменят цяла година.

2. За облекчаване на болките всяка сутрин болният да посипва помежду пръстите на краката си рафинирана сяра (от аптеката) и ако е принуден да излиза навън, да обвива болните части с непрана вълна от овце, тропосана върху парче плат и леко напръскана с камфоров спирт.

3. Много е полезно в топло време и ходенето с боси крака по мокра от росата трева.

4. Често промяната на климата (най-добре в планината) облекчава и най-тежката невралгия.

Самовнушение. С формулата: „Болката минава“ или с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време напълно ще оздравея“ (подробности вж. в том I, „Психолечение“).

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за нервните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...