Jump to content

Невралгия на седалищния нерв (ишиас)


Recommended Posts

Невралгия на седалищния нерв (ишиас)

Ишиасът е често заболяване на седалищния нерв, който започва от седалищната област, върви по цялото продължение на крака отзад и стига до стъпалото.

Причини. Те са различни: заразни болести (грип, тиф, малария, туберкулоза, сифилис и др.), ревматизъм или подагра, простуда, ангина, диабет. Причина могат да бъдат и някои отравяния с алкохол, арсен и др. Разположени в съседство тумори, които притискат нерва, също предизвикват ишиас.

Честа причина за заболяването са костните шипове на гръбначните прешлени в областта на кръста. Най-честа причина обаче е т. нар. дискова херния, при която междупрешленен хрущялен диск в поясната област се изкълчва от мястото си, прешлените се приближават и притискат седалищния нерв.

Признаци. Болният се оплаква от силни болки в кръста, които продължават по задната част на крака до петата. Болките отначало са по-слаби, тъпи, но скоро се засилват толкова много, че измъчват болния. Особено силни са нощно време, болният чувства крака си тежък като олово и не знае какво положение да заеме, за да отслабне болката. Болките са силни и в изопнато положение на крака, а по-слаби, когато е свит в коляното.

Обикновено ишиасът протича остро и завършва с оздравяване за 2-4 седмици. Понякога обаче преминава в хронична форма, като периодически се изостря или привидно оздравява за дълго време, но след това изведнъж се появява. Когато болестта е станала хронична, мускулатурата на засегнатия крак атрофира и той видимо е по-слаб от другия.

Предсказание. Благоприятно за острата форма и сериозно за хроничната форма, защото е упорита и иска голямо търпение при лечението.

Лечение. Провежда се от лекар-невролог. При остро заболяване народната медицина препоръчва внезапно силно изтегляне на болния крак с най-различни способи. Наред с това на крака да се прави съгряващ компрес с 4 хасени парчета, натопени в затоплена ракия или спирт за горене и след това добре изстискани. Добре е по дължината на заболелия нерв да се поставя торбичка от тънко хасе, широка 12 см, напълнена с прясна топла несолена извара. Отгоре се слага вестник и се обуват мъжки гащи от трико или пък вълнени. Добре действа и топла лапа от червени лютиви чушки с каолин (бял трошлив минерал) - 100 г ситно смлени семки от чушки се разбъркват с 500 г каолин на прах. Смесването става в сухо състояние и след това се прибавя топла (37°С) вода, за да се получи гъста като тесто каша. Тя се разстила в торбичка (подобна на тази за изварата) и се поставя по дължината на болния нерв, а болният се завива с вълнено одеяло. Налагането трае 1,5 часа и през това време болният чувства най-много леко парене, обикновено само приятно сгряване. От това се появява леко изприщване, което 1 час след отстраняването на лапата изчезва, докато чувството на сгряването продължава няколко часа. Такива налагания се правят 3 пъти седмично. Друго средство е налагането на нерва (крака отзад) с дълга кърпа, широка 12 см, намазана със смес от 2 супени лъжици чист пчелен мед и 1 супена лъжица прясно смлян синап - държи се на болното място дотогава, докато хубаво се зачерви. Ако се държи повече, кожата може да изгори от синапа и състоянието да се усложни.

Изброените приложения се съчетават с коремен компрес, натопен в топъл чай от лайка или вода, и с „шапка“ на главата от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет. При главоболие се поставя „шапка“ от тънко хасе, напълнена с хладък пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 5-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а при липса на кестени със смес от 9 супени лъжици суров кромид лук, настърган на ситно, и 3 супени лъжици готварска сол. Отгоре се слага вълнена шапка и така се спи. На болния може да се направи и половин или цяла топла баня (38-42°С за 15-20 минути) с цвик (от млечна централа) или пък с отварка от борови клони, орехови листа, трина и морска сол, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване и препотяване.

Сутрин 1-2 часа след закуската върху болния крак се поставя съгряващ компрес със спирт за горене или пък кракът се налага с топла извара, както вечерта. Едновременно се поставя и компрес на корема, натопен в топъл чай от лайка. Държат се, докато мине болката.

При хроничен ишиас е добре лятно време от 11 до 12 ч да се правят слънчеви бани със зелени листа с продължителност, докато са приятни, последвани от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода или пък от кратка речна или морска баня (за 5-10 минути).

След оздравяването зиме и лете да се носят топли гащи. Във всеки джоб да се носят по 2-3 сурови кестена, надупчени с игла, като се сменят всеки месец с нови. Също от голяма полза е такива болни да спят на дюшек, под който са наредени диви кестени, без да се сменят през цялата година. Освен това полезни са и планинските излети. Понякога един излет (при условие, че ако болният е изпотен, се преоблече в сухи дрехи и не почива седнал на влажна и студена земя и при течение) въпреки големите болки в началото може да помогне много на болния.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...