Jump to content

Невралгия и възпаление на раменния нерв


Recommended Posts

Невралгия и възпаление на раменния нерв

Причини. Същите, както при ишиаса.

Признаци. Внезапно, най-често едностранно, се явява болка, която започва от шията, раменната става и плешката и слиза по ръката до пръстите. Болката е силна, често непоносима, засилва се при някои движения.

Лечение. Вътрешното лечение и диетата са както при ишиас. Освен това вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти. След това гръбначният стълб се налага с торбичка от тънко хасе, широка 10 см, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 8 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзунек, на ситно нарязани и счукани на кашица), и 4 супени лъжици листа от магданоз, попарени с вряща вода да омекнат, изстискани и на ситно нарязани. Едновременно болният нерв на ръката се налага с торбичка от тънко хасе, напълнена с топла прясна извара, или се обвива със загряващ компрес от 4 парчета старо хасе, натопени в слабо затоплен спирт за горене, отгоре се слагат вестник и ръкав от стара фланела. Още по-добре е болната ръка да се обвие в мушама, приготвена от бархет, напръскан с топла ракия и намазан със следната смес: 2 белтъка от пресни кокоши яйца се разбъркват на майонеза с калъпче бебешки сапун, стрит на ситно. Преди поставянето се затопля добре и тогава се залепва. Стои, докато падне сама. Ако болката продължава, залепва се втора и трета. Добре е в този случай всяка вечер дланта на болната ръка да се налага и с торбичка от тънко хасе, напълнена със смес от 5 чесънчета, необелени, счукани на кашица, по 1 чаена лъжичка готварска сол и царевично брашно, 1/2 чаена лъжичка олио и топъл оцет, колкото поеме, за да стане като тесто. Отгоре се слагат вестник и фланелен бинт. На корема (отпред) се слага компрес от 4 парчета хасе, натопени в топла отварка от бял равнец (листа и цвят): 5 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода. Захлупено се вари 5 минути и като изстине, се прецежда. На главата се поставя „шапка“ от зелен лист прясно зеле, напръскан от вътрешната страна с малко оцет. При главоболие „шапката“ трябва да е ушита във вид на торбичка от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. Отгоре се слага вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато не досадят.

Сутрин. Фрикция с хладка вода на гръбнака, подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване и обличане, последвано от 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата.

Един-два часа след закуската при силни и нетърпими болки да се повторят същите приложения, дадени за вечерта, но без клизмите, и да се държат 6-8 часа и повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...