Jump to content

Невралгия на лицевия нерв


Recommended Posts

Невралгия па лицевия нерв

Причини. Най-честата причина е вирусната инфекция, особено при простуда. Заболяването може да се появи и при грип, коремен тиф, скарлатина, възпаление на ухото, заушка и болни зъби. При нараняване възпалителният процес също може да засегне лицевия нерв.

Признаци. Характеризира се с болки в едната лицева половина, изтръпване, засилена слюнна секреция, сълзотечение, светобоязън.

Лечение. Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от борови връхчета: 100 г борови връхчета в 2 л вода на тих огън се варят 30 минути. След това се добавят 500 г захар и 500 г чист пчелен мед и се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от богородиче и ранилист (листа и цвят) - по 100 г, лайка, мента пиперита, мащерка, страшниче и съсънка (листа и цвят) - по 50 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупена цяла нощ и се прецежда.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бял и жълт равнец и лайка (цвят) - по 1 супена лъжица от трите се запарва с 500 г вряща вода. Кисне захлупено 1 час и се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема 1 чаена лъжичка смес от 500 г чист пчелен мед и 15 г рафинирана сяра (от аптеката).

IV. Десет минути след нея да изпива 1 винена чашка от 75 г запарка от босилек (листа и цвят) 100 г, маточина 80 г, върбинка (листа и цвят), глог (плод и цвят), риган и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка по 1 чаена лъжичка дилянка (корени) и кори от портокал от вечерта се запарват с 500 г вряща вода. Кисне цяла нощ и се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от разтривка на гръбнака с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти. След това при остра невралгия първата вечер се прави парна баня на главата с чай от лайка за 5-10 минути и изтриване до сухо, последвана от меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти). На главата от веждите до тила се слага „шапка“ с пресен селски хлебен квасен (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен с 9-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. На болната буза се слага торбичка от тензух, ушита във вид на полумаска, за да я покрива до носа, края на устата и половината брада, напълнена със същия квасец, засилен с топла лапа от ленено семе, сварено с мляко и поръсено с пудра захар. На носа се поставя питка от същия квасец, засилен с 1 синя слива, смачкана без костилката, а отгоре парче вестник. На болното око се прави компрес с 1 чаена лъжичка несолена извара и се покрива с фланелени превръзки, а на корема - компрес с чай от лайка и отгоре вълнен пояс.

Втората вечер на главата се слага „шапка“ от тензух, напълнена с 12 супени лъжици прясно смлян синап, 12 супени лъжици готварска сол, 6 супени лъжици царевично брашно и топъл оцет, за да стане гъста каша, на лицето - същата топла лапа, наполовина от лапата за главата, на носа - питка с квасец, на окото - извара и коремен компрес (вж. по-горе). Третата вечер се поставя „шапка“, ушита на тегели на разстояние 1 см, напълнени със суха готварска сол, леко затоплена и напръскана с малко вода, както се пръска прането за гладене. На бузата - торбичка с топла лапа от магданоз (листа), леко запържен с малко олио и поръсен със синап на върха на ножа, на носа - питка от квасец, на окото - същата извара, и коремен компрес. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

При хроничната невралгия се прави парна баня, и то върху печена сол - на котлона се поставя алуминиев съд, на дъното на който се слага овлажнена морска сол. Съдът се покрива с марля, за да не позволява на солта да изскача от съда и да наранява лицето. Банята се прави с покрита глава, както при парна баня на главата, с продължителност, докато е приятна. След това главата се налага с цяла „шапка“ с квасец, засилен с 9-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. На болната буза първата вечер се слага торбичка с топла лапа от прясно смлян синап 4 супени лъжици, сол 4 супени лъжици, царевично брашно 2 супени лъжици и топъл оцет, колкото поеме, за да стане гъста каша. Втората вечер се налага с топла лапа от ситно нарязан магданоз, леко запържен с олио и поръсен със счукан синап на върха на ножа.

Забележки:

1. Ако здравата страна е затвърдяла и пречи на нормалното изражение на лицето, да се налага с топла лапа от прясно зеле или праз лук, сварен с 5-7 сини сливи и малко мляко на лапа. Държи се цяла нощ.

2. Щом лицето се нормализира, може да се правят и масажи от специалист-масажист.

VI. Сутрин. Лицето се измива с хладка вода, изтрива се до сухо и се прави лек масаж на челото, веждите и носа по посока на ушите, на бузите във вид на кръгове, а на брадата наляво и надясно за 3-5 минути.

Неделя. Ако няма кризи, почивка от всичко. Иначе лечението продължава.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:

1. При силни болки болното място да се налага с топла лапа от печен праз лук, смачкан на лапа и поръсен с 1 лъжица пудра захар.

2. Добре е през деня болният да носи у дома си шапка като „каска“ със зашити в нея цели сурови диви кестени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...