Jump to content

Невралгия на междуребрените нерви


Recommended Posts

Невралгия на междуребрените нерви

Причини. Обикновено е във връзка със заболявания на вътрешните органи (на дробовете), на гръбначния стълб (спондилит) и др. Нерядко се появява при простуда, а у жените през време на бременност.

Признаци. Характеризира се с остри болки в едно или няколко междуребрия.

Лечение. Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед или течна гликоза, 20 зелени листа от индрише, 20 ядки от кайсии или от сладки бадеми (счукани в дървен хаван на кашица), 4 месести лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семките, и по 12 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от пача трева, полски хвощ и целина (листа и клонки) - по 100 г от всяка, бял равнец (цвят), глогов цвят, гръмотрън (корени), маточина, мента пиперита, мечо грозде и миризлива теменуга - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка по 1 изравнена чаена лъжичка дилянка (корени) и червена хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от бял равнец, липов цвят и шипки (плод): по 1 супена лъжица от трите се запарва с 500 г вряща вода. Вари се 5 минути и като изстине, се прецежда през кърпа.

III. Два часа след ядене да взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: 500 г чист пчелен мед, разбъркан добре с 250 г червен лук, стрит на ситно - успокоява нервите.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 винена чашка от 75 г запарка от босилек 100 г, лавандула, липов цвят, жълта комуни-га, къпина (листа) и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици и 1 изравнена чаена лъжичка семе от копър, счукано на ситно, се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупена цяла нощ и се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода или с чай от лайка, последвана от разтривка на гръдния кош с длан, натопена в следната настойка: със сурови диви кестени, настъргани с корите, се напълва 1/2 буркан (от 1 кг), прибавят се 2-3 супени лъжици каша от счукан лист от зелен столетник - агава американа (който трябва да бъде от двете страни чисто зелен, без бели или жълти ивици), 2 супени лъжици лавандула (листа и цвят) и догоре се заливат със спирт за горене. Така стои на светло място 3 дни. След това се прибавят по 1 лъжичка камфор на прах, нафталин, нишадър на прах, салицил и рафинирана сяра и в продължение на 24 часа бурканът се разклаща добре, и то 5-6 пъти на ден, като се обръща с отвора си надолу, за да се разтвори съдържанието изцяло. Накрая се прибавят и 3 супени лъжици терпентин (от аптеката). След разтривката гръдният кош се налага отпред и отзад с торбички от тънко хасе, напълнени с топла лапа от:

а) 300 г ориз и 30 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките - в 900 г вода се вари, докато стане на тесто; или:

б) печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 30 сини сливи, смачкани без костилките; или:

в) праз лук (бялата му част), на ситно нарязан, 30 сини сливи и 1 китка магданоз, на ситно нарязани - със 150 г мляко и 1-2 супени лъжици ленено семе се вари, докато се сгъсти на лапа.

Или пък се облича жилетка от 2 парчета мушама от хаваджива с тропосани отгоре й 2 парчета тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата добре, а отгоре се слага фланела. Едновременно се прави и компрес на корема с 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка. На главата се слага „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, или пък торбичка със сурови картофи, настъргани на ренде за дюли и полети със 100 г прясно мляко - киснат 1/2 час и се изстискват добре, а отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, гръдния кош, корема и половите органи, сухо изтриване и обличане, последвано от 10 дълбоки вдишвания през носа с издишване през устата. При болки върху болното място се поставят 2 парчета мушама от хаваджива или пък 2 парчета бакалска хартия, леко намазани с мед и поръсени със сол. Държат се до вечерта.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко. При нужда лечението продължава.

Важни добавки:

1. Болестта е упорита и затова е необходимо постоянство.

2. На слънце, вятър, дъжд и сняг болният без шапка да не ходи.

3. Лапите от ориз, печен кромид лук и от праз лук може да се използват две вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят до 37°С.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...