Jump to content

Възпаление на нерва (неврит)


Recommended Posts

Възпаление на нерва (неврит)

От възпалителен процес може да се засегне изолирано само един нерв или пък да пострадат няколко, дори всички нерви. Заболяването може да бъде остро или хронично.

Причини. Заболяването може да се дължи на инфекция или интоксикация, на нараняване или да придружава някои други заболявания - грип, коремен тиф, дизентерия, туберкулоза.

Признаци. Те са различни и зависят от това, кои нерви са засегнати. Явява се болка по хода на нерва, която се засилва при натиск и движение. Смутено е усещането. Възможни са и парализи на различни мускули и органи.

Предсказание. Благоприятно в леките случаи и сериозно в тежките случаи с парализа и атрофия на мускулите.

Предпазване. Състои се в своевременно лечение на съответното заболяване.

Лечение. Провежда се от лекар. То трябва да бъде насочено към отстраняване на основната болест, която го предизвиква. Ако е последица от нараняване, да се приложи местно лечение (вж. том I, „Лечение на рани“). В останалите случаи, при които още не е настъпила атрофия на мускулите, лечението трябва да е общо и по начина, изложен за невралгия, със следната добавка: засегнатата част да се държи в спокойно положение; ако са засегнати ръцете или краката, те да бъдат в по-издигнато положение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...