Jump to content

Recommended Posts

Радикулит

Радикулит се нарича възпалителното заболяване на коренчетата на гръбначните нерви.

Причини. Най-често е последица на остра инфекция при грип, ангина, ревматизъм и пр. Честа причина са костни шипове на прешлените в кръстната област, дискова херния, тумори и някои гинекологични заболявания.

Признаци. Заболяването може да се прояви в остра форма с повишаване на температурата, слабост, унилост и т. н. Освен това болните усещат постоянни или пристъпни болки в кръста, които може да се разпространяват в единия или в двата крака. Болката се засилва при кашлица и движение. Болният заема принудително положение, леко извит настрани със сгънат крак.

Предсказание. В леките случаи е благоприятно - болестта може да премине за няколко седмици, в тежките и хроничните случаи - сериозно.

Лечение. Общо и според основната болест, която го предизвиква.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка смес от 500 г чист пчелен мед и 20 г рафинирана сяра. Преди всяко вземане сместа да се разбърква добре, защото се утаява на дъното.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от целина (листа) - 3 пълни супени лъжици листа в 600 г вода се варят 10 минути, като изстине, се прецежда. Или пък отварка от бял равнец (листа и цвят) - 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. Захлупена, се вари 5 минути и като изстине, се прецежда.

Забележка. И двете отварки да се пият засилени с 1/2 чаена лъжичка лимонов сок и чист пчелен мед по вкус.

Диета. Същата, както при невралгия.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие запарка от шипки (плод): 30 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се запарват с 600 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа.

III. Два часа след ядене да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от кайсии, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, и по 12 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят с 1 чаена лъжичка канела на прах.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от отварката, дадена при невралгия на междуребрените нерви, точка II.

V. Вечер преди лягане се прави разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки спирали с памуче, натопено в камфоров спирт, 2-3 пъти, последвана от налагане на долната част на гръбнака (от ребрата до опашката) и на крака от гръбнака до тазобедрената става с две торбички от тензух, широки по 12 см и закрепени във вид на буквата Г, обърната наопаки, напълнени за двете места с топла лапа от 150 г ориз с прибавка на 20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и 2 супени лъжици ленено семе - в 450 г вода се вари, докато стане на тесто. Едновременно с това се налага и самият нерв на болния крак (задната част на бедрото) с торбичка от тензух, напълнена с прясна топла и несолена извара, или пък се прави съгряващ компрес с 4 хасени парчета, натопени в затоплен спирт за горене и добре изстискани, отгоре се слага вестник и се обуват кюлоти от трико или пък вълнени. На корема се поставя коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка (цвят), а отгоре хасено парче и вълнен пояс. Главата се налага с „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а при главоболие - „шапка“ от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 5-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с 9 супени лъжици суров кромид лук, на ситно настърган, и 3 супени лъжици готварска сол). Отгоре се слага вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

Добавка. През студените месеци вместо лапи на гръбнака и таза може да се залепва т. нар. зимна мушама.

VI. Сутрин. Фрикция с хладка вода на гръбнака с таза, подмишниците, корема и половите органи, последвана от сухо изтриване. През целия ден на гръбнака и таза се носят две парчета мушама от хаваджива, широки по 10 см всяко, с тропосано отгоре парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Мушамите се използват 15 дни от едната и 15 дни от другата страна (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“).

Важни добавки:

1. До пълното оздравяване болните да отбягват резки движения и гимнастика на кръста.

2. По желание лапата с ориз може да се замести с пресен селски хлебен квасец, засилен за двете места с 12-14 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани на ситно заедно с корите.

Самовнушение. Виж том I.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за нервните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...