Jump to content

Някои професионални нервни заболявания


Recommended Posts

Някои професионални нервни заболявания

У хора, които всекидневно по няколко часа правят еднообразни движения с ръцете, постепенно настъпва бърза умора, а по-късно и болки в отделните мускули, сухожилията или ставите. Болките са дотолкова силни, че затрудняват и не позволяват тези движения да продължават. В някои случаи болният става неспособен за този вид работа. Такива заболявания се срещат у машинописци, цигулари, флейтисти, пианисти, шивачи, масажисти, телеграфиста, тъкачи и др. Характерно за това заболяване е, че заболелите мускули могат правилно да изпълняват всички движения, освен тези, които са присъщи на професията на болния.

А. Писарски спазми на пръстите

Тъй като тази болест е наблюдавана най-напред у писарите, е наречена писарски спазми.

Причини. Продължително писане на ръка или на пишеща машина.

Признаци. Спазмът започва само тогава, когато мускулите трябва да извършват еднообразна работа. По време на писането или при изпълняването на други привични движения отведнъж някой от пръстите отказва да слуша, болният губи способност да извършва необходимите движения. При писането обикновено най-напред отказва палецът, поради което пишещият не е в състояние да държи повече писалката или пък правилно да пише. При по-нататнпно развитие на болестта спазмът се разпространява и в останалите пръсти на ръката, тъй че цялата ръка се вдървява и като че ли временно се парализира.

Предсказание. Сериозно. Заболяването се лекува мъчно и затова е необходимо голямо търпение и постоянство от страна на болния.

Предпазване. Предразположените към тази болест трябва през време на работата си да се наблюдават и щом почувстват, че ръката им почва да подскача, да оставят за малко писалката или инструмента и да си починат за 2 до 5 минути. Освен това при работа да избягват да стискат ръката си и да натискат с нея силно, а да пишат леко, като че ли се боят да не замърсят хартията. Ако при това са налице вече началните признаци на заболяването, достатъчно е да се почине от писането или привичната работа за 2-3 дни.

Лечение. Същото, както при треперене на различни части на тялото. Освен това на засегнатите мускули е нужно пълно спокойствие и почивка: в леки случаи - няколко дни, а в тежките - няколко седмици или месеци.

Засегнатите сухожилия може да се лекуват и по начин, даден за тендовагинит, или пък двете лечения да се съчетаят в едно.

Б. Музикални спазми на пръстите

По своя характер те са близки до писарските спазми на пръстите.

Признаци. При това заболяване на първо място отслабва мускулатурата на китката и палецът подпухва.

Лечение. Общо и по начина, изложен за писарски спазми на пръстите. В този случай се забранява напълно свиренето и само след пълна почивка от 3-4 седмици се позволява свиренето на прости неща за не повече от половин час през деня, и то с паузи. Гимнастиката тук е много важна (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...