Jump to content

Парализа на ръцете, краката или на половината тяло


Recommended Posts

Парализа на ръцете, краката или

на половината тяло

Причини. При различни заболявания на гръбначния или на главния мозък (кръвоизлив, тумор, нараняване) може да настъпи парализа на едната ръка или на единия крак, на лявата или дясната половина на тялото или пък на четирите крайника.

Лечение. Провежда се в болница от лекар-невролог. Народната медицина прилага общо лечение и лечение на съответната болест. След като премине началната фаза на заболяването, добре е да се направи следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г гликоза или чист пчелен мед, 3 супени лъжици мащерка и 1 супена лъжица чубрица, стрити на прах, 3 месести лимона, разрязани и смлени на машинка за месо заедно с корите и месото, но без семките, по 12 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 супена лъжица канела на прах.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 12-те билки (агримония и др. - вж. том III, книга първа, „Абсцес (гнойник) на черния дроб“), по 50 г от всяка. От общата смес се вземат 2 пълни супени лъжици и се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена още 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при Паркинсонова болест.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от листата и стеблата на целината - 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупено 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чаша от 75 г запарка от босилек и водна детелина - по 80 г, маточина и портокалови кори - по 60 г, бял глог (цвят), лавандула, липов цвят, риган и хмел (шишарки) - по 40 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупена цяла нощ и на сутринта се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, непременно да се направи клизма с 500 г топла вода, последвана от парен компрес на гръбнака с торбичка (дълга според дължината на гръбнака и широка според широчината на гърба), ушита от тънко хасе на тегели, широки по 2 см, напълнена с търпимо горещ морски или речен пясък (ситно пресят и смесен със ситна морска сол - на 1 кг пясък 100 г морска сол). Върху нея болният лежи добре увит с 1-2 одеяла, докато се препоти, което се познава по изсъхналото му чело. След това цялото тяло се изтрива до сухо, а гръбнакът се налага с торбичка от същото хасе, широка 12 см, напълнена с хладък пресен селски хлебен квас (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен с 12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова супени лъжици пресни и млади корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка и на 20 сини сливи, смачкани без костилките, и 8 супени лъжици листа от магданоз, попарени с вряща вода, добре изстискани и на ситно нарязани. Едновременно се налага и коремът с компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка отварка от бял равнец - 4 супени лъжици листа и цвят се запарват с 1 л вряща вода и се варят 5 минути. Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. На главата се поставя „шапка“ от тензух, ушита така, че да стига до раменете (за да се допре до торбичката на гръбнака), напълнена със същия квасец, засилен с 9-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова супени лъжици корени от полски бъзунек, на ситно нарязани и счукани на кашица. Отгоре се слага вълнена шапка и така се спи.

Важни добавки:

1. Ако болният има парализа на ръцете и краката, всяка вечер те да се разтриват с памуче, натопено в отварка от лавандула, кому-нига, риган и синапово семе - по 30 г от всяка в 700 г чист винен оцет на тих огън се вари 15 минути, като изстине, се прецежда чрез изстискване. Или в стопена козя мас, разбъркана с малко олио, за да стане като мехлем. След това разтритите ръце да се увият с фланелени бинтове или да се облече фланелка с ръкави, а на краката да се обуят мъжки кюлоти от трико. Държат се цяла нощ.

2. Ако болният страда от местни спазми (схващания на прасците), всяка вечер засегнатите места да се обвиват с компрес от 4 парчета, натопени в топло сурово мляко и добре изстискани. Отгоре се увиват с вълнена фланела. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

V. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“ (вж. том I, „Психолечение“). Казва се шепнешком, бързо и волево 20 пъти, последвано от лека разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2-3 пъти. След това на гръбнака се поставя парче мушама от хаваджива. След обличането се правят 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

През деня между 10 и 16 ч от голяма полза за болния еда постои в продължение на 50-60 минути стъпил върху бакър. За целта са необходими две плочки (35 на 45 см) от чист бакър, некалайдисани от двете страни. Върху тях се поставя по едно парче чист вълнен или хавлиен плат, натопено в газ и добре изстискано - върху едната плочка се стъпва с боси стъпала, а върху другата се слагат дланите на двете ръце. След около 50-60 минути дланите и стъпалата се изтриват до сухо, намазват се с малко олио и се слагат ръкавици и вълнени чорапи, които се носят най-малко 2-3 часа.

Неделя. Ако няма криза, пълна почивка от всичко. При нужда лечението продължава по плана.

При менструация парен компрес на гърба не се прави.

VI. Лечебната физкултура има голямо значение, но само при условие, че причините за заболяването са напълно отстранени. В такъв случай за бързо възстановяване на подвижността на парализираните крайници се правят следните упражнения:

1. Пасивно раздвижване на всички крайници, които са засегнати и се намират в положение на парализа или пареза (лека парализа).

2. Приучване на болния да пази равновесие при стоене и ходене.

3. Повдигане на гимнастическа тояжка от легнало по гръб положение високо нагоре, съчетано с вдишване, а при снемане - с издишване.

Тъй като упражненията не са шаблонни, а имат строго индивидуален характер, то за всеки случай се подбират най-подходящите в зависимост от общото състояние на болния, от давността на заболяването и от това, доколко е запазена функционалната подвижност в парализираните крайници. Това изисква упражненията да се уточнят от лекар и да се покажат от рехабилитатор.

Важна добавка. Ако болният не е на легло, при хубаво време да излиза на разходка за 1-2 часа, и то с шапка или кърпа на главата, защото без шапка в слънчево време, а така също и при студ болестта се влошава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...