Jump to content

Множествен неврит (полиневрит)


Recommended Posts

Множествен неврит (полиневрит)

Полиневритм е множествено поражение на периферните нерви в остра и подостра форма.

Причини. Самостоятелна инфекция или като усложнение на друго заболяване (грип, коремен тиф), отравяне на организма с вредни за него вещества (алкохол, олово, арсен), липса на витамин В1 в храната и др.

Признаци. Болните се оплакват от болки по хода на нервите, намаляване на чувствителността, изтръпване, особено на краката. Двигателните разстройства се изразяват с парези или парализи на горните и долните крайници. Може да се развие и парализа на лицевия нерв. Често е смутена походката. В тежки случаи се засягат дишането и сърдечната дейност.

Предсказание. Благоприятно за леките случаи и сериозно за тежките.

Предпазване. Да се избягват причините, които го предизвикват.

Лечение. Провежда се от специалист-невролог. Народното лечение е насочено към причината, която го е предизвикала. Ако не е известна, тогава лечението е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 600 г гликоза и 300 г лимони, смлени на машинка за месо заедно с корите и месото, но без семките. Или пък да изяжда без хляб по 3-5 консервирани маслини, приготвени така: 250 г маслини се заливат с вряща вода, така че да се покрият. След това, докато са още топли, се изваждат от водата и се заливат с чист маслинен зехтин, който добре да ги покрие. Така стоят 7 дни и са готови за употреба.

II. Десет минути след сместа или маслините да изпива 1 чашка от 75 г или:

а) запарка от босилек 40 г, маточина и портокалови кори - по 30 г, 1 изравнена чаена лъжичка дилянка (корени), глог (цвят), лавандула, липов цвят, риган и хмел (шишарки) - по 20 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици от вечерта се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупена цяла нощ и на сутринта се прецежда. Или пък:

б) отварка от босилек, дилянка (корени), комунига, мащерка, мента пиперита, корени от магданоз, страшниче и хмел (шишарки) - по 30 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при Паркинсонова болест. Освен това след ядене болният да взема по 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка бъзов мармалад, шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар, за да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от лавандула, маточина и риган - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 5 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, глог - плод и цвят по 30 г, бъзов цвят, буков мъх, дилянка (корени), мащерка и чубрица - по 20 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка - 3 супени лъжци цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода. Кисне захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда. След това винаги при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай. Ако болният може да става от леглото, следват меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди) и разтривка на гръбнака и другите болни места с памуче, натопено в камфоров спирт или в настойка от 150 г спирт за горене, 100 г чист маслинен зехтин, 1 супена лъжица морска сол и 10 диви кестена, предварително счукани добре - слагат се в подходящо стъкло и след 24 часа настоиката е готова. Или пък в следната смес: 1 глава счукан суров кромид лук, 1 глава обелен и счукан чесън, 1 чаена лъжичка нафталин, 1 чаена лъжичка несолена свинска мас и 1 чаена лъжичка сол. Намазаните места стоят обвити с вълнени парчета в продължение на 24 часа. Това едновременно се съчетава с коремен компрес от 4 парчета хасе, натопени в топъл чай от лайка (цвят) - 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. Кисне захлупено 1 час. Главата се налага с цяла „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Ако болният с прикован от болки на легло, прави се една от следните процедури:

а) Разтривка на гръбнака с камфоров спирт или с едно от другите две средства, последвано от налагане с торбичка, напълнена или с топла лапа от прясно смлян синап 12 супени лъжици, сол 12 супени лъжици, царевично брашно 6 супени лъжици и топъл оцет, колкото поеме, за да стане гъсто тесто, или пък с пресен селски хлебен квас, засилен с 6 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани. Едновременно се поставят коремен компрес (отпред) и цяла „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с диви кестени, както по-горе. На болните места се правят частични компреси с ракия (правят се както обикновените компреси), които се държат до преминаване на болките или докато могат да се търпят.

б) Цяла топла баня (36-37°С за 10-20 минути) с отварка от борови клонки - 1 казан се напълва до половината с борови клонки, долива се вода и се вари 30 минути, след това се добавя по 1 двойна шепа здравец, лавандула и маточина и се вари още 10 минути. Следва сухо увиване за по-добро изпотяване, а след препотяването се прави фрикция на цялото тяло на части с хладка вода.

Забележка. Баните могат да се заменят с обличане на мокра риза, натопена в същата хладка отварка от борови клонки. Лежи се така 2 часа.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Болките минават“ (вж. том I, „Психолечение“). Повтаря се бързо и шепнешком 20 пъти. След това се прави фрикция на гръбнака с камфоров спирт, както по-горе, последвана от 10-20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“). На гръбнака се залепва мушама от хаваджива (вж. том I, „Домашна аптека“).

Забележка. Мушамата се носи в продължение на 2 седмици, след което се заменя с нова.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко с изключение на билките и диетата. При нужда лечението продължава.

Важни добавки:

1. За намаляване на болките по тялото се препоръчва болният да носи във всеки джоб на панталоните си по 4-5 диви кестена, като ги сменя на всеки 15 дни. Освен това добре е да спи на дюшек, под който са наредени диви кестени, без да се сменят през цялата година.

2. През деня болният да се занимава с обикновените си работи и да не мисли за болестта.

3. През деня, когато е вкъщи, да носи на главата си „каска“ с ушити в нея цели сурови диви кестени.

4. На слънце, вятър, дъжд и студ без шапка да не ходи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...