Jump to content

Възпаление на главния мозък (енцефалит)


Recommended Posts

Възпаление на главния мозък (енцефалит)

Мозъчното възпаление може да бъде остро или хронично.

Причини. Те са различни в зависимост от вида на заболяването. За острото възпаление най-честа причина е вирусна зараза, която се пренася главно чрез кърлежи. Заболяването може да настъпи и като усложнение на редица вирусни или микробни заболявания, след ваксинации, ревматизъм и др. Хроничното възпаление се явява като следствие на острото възпаление или от увреждане на ушите, носа, нараняване на самия мозък поради счупване на костите и др.

Признаци. Според вида на заболяването и мястото на увреждането могат да се наблюдават различни признаци. Обикновено болестта настъпва внезапно и без някаква особена видима причина. Явява се силно главоболие, повръщане, виене на свят, различно висока температура, парализи. Съзнанието на болния се замъглява до пълно безсъзнание. След заразни болести или ваксинации заболяването протича с припадъци, парализи, смущение в ходенето, залитане. То трае различно време и може да завърши със смърт или с оздравяване, при което да останат трайни последици.

Предсказание. В повечето случаи е много сериозно. Тежките случаи с безсъзнание траят от 2-3 дни до 2-3 седмици и завършват със смърт. Може да настъпи обаче и пълно или частично оздравяване.

Предпазване. Да се избягват всички причини за възникване на заболяването.

Лечение. Трябва да се провежда по спешност в болница от лекар-специалист. При хроничните форми лечението със средствата на народната медицина е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от борови връхчета - 100 г борови връхчета в 2 л вода на тих огън се варят, докато остане 1 л, след това се прибавя 1/2 кг захар и се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от троскот (корени) 150 г и корени от обикновена коприва, репей (чичак) и спирея - по 50 г. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 30 минути и веднага се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали), слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн - не! Храната да съдържа повече витамин С и В (вж. том I) с добавка преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда или по 1-2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълки и се яде без хляб), или пък по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с листа от магданоз, домати, настъргана целина и моркови по равни части и с чист винен оцет и маслинен зехтин по вкус. Или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба (речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия, компот с хляб и ядките на 3-5 ореха. А след обяд и вечеря да взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: 300 г тиквено семе, обелено и смляно на брашно, се смесва със 150 г чист пчелен мед или гликоза, за да стане сладко. След това да изпие 1-2 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с малко плодов сок или вода и мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бял равнец (листа и цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 5 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед или гликоза, 20 зелени листа от индрише, 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, и 1 супена лъжица канела на прах.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, жълт кантарион, еньовче, мента пиперита, малинови листа, очанка, подбел, риган, салвия, синя тинтява и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане 2-3 вечери подред се прави топла (36°С) клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути, след което се прецежда). След това винаги при запек се прави клизма с 1/2 л вода или със същия чай, последвана в понеделник, сряда и петък или от парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-10 минути, или от парен компрес на цялата глава с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използва 2-3 вечери подред), с продължителност около 10-20 минути. След това се прави меняваща баня на краката до под коленете (42оС за 30 секунди, 22°С за 3 секунди - 5 пъти), разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти, коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина, и на главата цяла „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 10-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а при липса на кестени със смес от 9 супени лъжици суров кромид лук, нарязан на ситно и засилен с 3 супени лъжици готварска сол. На носа се поставя питка от същия квасец със залепена книжка отгоре. Във вторник, четвъртък и събота се прави разтривка на гръбнака с памуче, натопено в камфоров спирт, 1 -2 пъти, последвана от коремен компрес и „шапка“ на главата, напълнена със същия квасец или със суров кромид лук, както по-горе, или пък с хладка лапа от прясно смлян синап 12 супени лъжици, готварска сол 12 супени лъжици, царевично брашно 6 супени лъжици и оцет, колкото поеме, за да стане гъста каша. На носа се слага питка от същия квасец със залепена книжка отгоре. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време напълно ще оздравея (вж. том I, „Психолечение“), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, а след обличането и от 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

През деня, ако болният получи силни болки в главата, веднага да си сложи „шапка“, напълнена със сурови настъргани картофи, полети с 50 г оцет - киснат в него 30 минути и се изстискват добре. Отгоре се слага вълнена шапка. Държи се, докато мине болката, и ако има нужда, се повтаря и потретя. Едновременно се поставя и коремен компрес, натопен в хладка вода и оцет наполовина. Държи се 2-4 часа.

Неделя. Ако има криза, лечението продължава. Ако няма - пълна почивка от всичко с изключение на билките и диетата.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

VII. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч цялото тяло с главата се полива с хладка слънчева вода и се изтрива. След обяд от 18 до 19 ч - речна или морска баня с продължителност 10-15 минути, последвана от сухо изтриване и разходка.

Важни добавки:

1. Ако болният страда от високо кръвно налягане, парни компреси на главата не се правят, а само меняваща баня на краката.

2. Ако болният страда от изтръпване на краката и отмаляване на ръцете, всяка вечер и на гръбнака му да се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 8 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и 4 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани, и да се държи до сутринта.

3. Лапата от квас с диви кестени се използва 2 вечери подред, като сутрин се държи на студено, а вечер се забърква отново с малко квас и топла вода, за да втаса наново.

4. На слънце, вятър, студ и дъжд болният да не ходи без шапка.

5. Ако през деня има главоболие, може да слага на главата си и цяла „шапка“ от сурови картофи, настъргани на ренде и полети с прясно мляко - тя облекчава болния и той не чувства умствена умора.

6. След оздравяването болният да води природосъобразен живот (вж. том I), за да отстрани причините, предизвикали болестта. В продължение на 3 години подред може да прави речни бани, и то или рано сутрин, или пък надвечер след 18 ч, като не ги съчетава със слънчеви бани, които са вредни за него и могат да върнат болестта му.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за нервните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...