Jump to content

Възпаление на мозъчните обвивки (менингит)


Recommended Posts

Възпаление на мозъчните обвивки (менингит)

Менингит се нарича възпалението на мозъчните обвивки. Най-често се причинява от различни микроорганизми или вируси, които могат да проникнат чрез кръвта, лимфата или пък при нараняване на черепа. Заболяването може да настъпи след някои остри заразни болести (коремен тиф, скарлатина, морбили и др.), при гнойно възпаление на ухото, болести на носа, синузит и др.

Признаци. Независимо от причината и вида на заболяването във всички случаи то има и някои общи признаци. Болният често усеща тръпки по тялото, има висока температура. Оплаква се от силно главоболие, повръща. В някои случаи може да се явят припадъци, парализи, психични смущения и загуба на съзнание. Понякога болният стиска зъби и постоянно скърца с тях. Запичането е обикновено явление. Болният отслабва много бързо.

Предсказание. Много сериозно.

Лечение. Провежда се по спешност в болнично заведение. В по-късния период народното лечение цели общо засилване на организма. Преди всичко трябва да се пречистят червата на болния с хладка клизма (30°С), след което той да легне. Стаята му да е хладна и тиха. Лечението е, както при децата (вж. том II), с добавки - дадените приложения в този случай да се увеличат в двоен или троен размер съобразно с възрастта на болния.

За намаляване на болките в главата (ако не е поставена „шапка“ с квасец или друга лапа) добре е да се слагат на тила и челото студени компреси (20-10°С), натопени във вода и оцет наполовина и малко сол - отнемат огъня, или лапа от настърган хрян, разбъркан с малко мляко. Вместо хрян може да се поставят тънки компреси, натопени в следната смес: 20 г синапово семе, 20 г камфоров спирт и 2 супени лъжици готварска сол; всичко се разбърква в 1 л вода и на болния се правят 2-3 пъти на ден компреси. Или пък най-добре е да се сложи „шапка“ на главата, напълнена веднъж с хладък селски хлебен квас, след него - с лапа от синап, сол и оцет, последвана от прясна несолена извара, и т. н. Тези процедури облекчават мозъка, усилват сърцето и пробуждат отбранителните сили на организма. Около болния не трябва да има никакъв шум, да се приказва само шепнешком. Прозорците да се покриват с тъмни пердета, защото светлината го дразни.

Вътрешно. Ако може да пие, на болния да се дава само студена лимонова вода.

Диета. Ако може да се храни, да му се дава само плодов или зеленчуков сок (вж. том I), естествена лимонада, плодови супи и кисело мляко.

Внушение и самовнушение. Да се използват според случая по начина, изложен при треска у деца и възрастни, и с общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става.“ След оздравяването лятно време да не се ходи без шапка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...