Jump to content

Recommended Posts

Арахноидит

Арахноидитм е възпалително заболяване на меката мозъчна обвивка.

Причини. Дължи се на вирусна инфекция, туберкулоза, а понякога и на травма, мозъчен тумор или разпространение на възпалителен процес от съседни органи.

Признаци. Те са различни и зависят от причината и мястото на засягане. Началото на заболяването обикновено е остро, с температура (37-38°С и по-висока), главоболие, често повръщане, гърчове, парализи, разстройство на зрението и др. След като премине острият период, понякога заболяването става хронично.

Лечение. Провежда се по спешност в болнично заведение. В хроничния период народната медицина прилага следното общо лечение за засилване на организма:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1-2 супени лъжици сироп от алое арборесценс: вземат се 15-20 зелени листа с общо тегло около 150 г, махат се бодлите им и се смилат на каша, към която се прибавят по 50 г корени от бял оман и ранилист, на ситно нарязани, и 2 л натурално червено вино, засилено с 500 г чист пчелен мед - във водна баня се вари 1 час и веднага се прецежда през тънка кърпа.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец (листа), широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, миризлива лобода (хеноподиум амброзиоидес) листа и цвят, невен (листа и цвят), жълта и синя тинтява (листа и цвят) и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на 2 супени лъжици корени от млада къпина се запарват с 1 л вряща вода и на тих огън се варят 15 минути. Като изстине, се прецежда. По желание може да се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали). Люто, алкохол и тютюн - не! Сутрин на първа закуска болният да изпива 200 г боза или плодов сок, в които от вечерта е киснало парче хлебна мая (30 г). Сутрин се разбърква добре и се засилва с 1 супена лъжица бирена мая (може и суха, която се продава по аптеките) и 1 чаена лъжичка семе от коприва, смляно на брашно. Преди обяд и вечеря като аперитив да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без хляб или пък по 1 чинийка салата от суров кромид лук с листа от магданоз по равни части и малко друга любима салата с олио и винен оцет по вкус. Ако болният е на обикновена храна, тогава на обяд заедно с другата може да изяжда и по 50-100 г младо месо (агнешко, телешко, птица или прясна риба - речна или океанска), варено или печено, а не пържено. На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с леко препечен хляб, ядки от бадеми, лешници и орехи с хляб. След ядене да взема и по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от шипки - 25 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 500 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка на 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките, и по 10 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и 3 супени лъжици овес (зърна) - в 2 л вода се варят 15 минути. След това се добавят 4 супени лъжици от следната смес: борови връхчета, босилек, бударица, исландски лишей, листа от бяла черница, мента пиперита, очанка, риган, пача трева и росопас - по 50 г от всяка, 1 лимон, разрязан на 4 части, и 2 лъжици мед. Вари се още 15 минути, а като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-10 минути, сухо изтриване на лицето, меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20СС за 3 секунди - 5 пъти), като се започва с горещата и се свършва с хладката вода, и сухо изтриване на краката. След това гръбнакът се разтрива 1-2 пъти от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, и се налага с торбичка от тънко хасе, широка 10 см, напълнена с пресен селски хлебен квасен (забъркан преди 4 часа), засилен с 10 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите, 5 супени лъжици листа от магданоз, попарени с вряща вода, за да омекнат, добре изстискани и на ситно нарязани, и 15-20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките. Едновременно на главата се поставя „шапка“ от същия квасец, засилен с 10-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно счукани на каша, или пък със смес от 9 супени лъжици суров кромид лук, на ситно нарязан и засилен с 3 супени лъжици готварска сол). Отгоре се слага вълнена шапка. На корема се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от бял равнец, отгоре вестник и вълнен пояс. Държат се цяла нощ.

Забележка. При двойно виждане преди заспиване на очите да се поставят млечни компреси с 1 супена лъжица хладка прясна несолена извара, увити в марличка.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“). След това (преди измиване на лицето) очите се наплискват със стайна вода, и то така: дяс-ното затворено око с дясната длан - 12 пъти, след него лявото с лявата длан - 12 пъти, подир това дясното 13 пъти и лявото 13 пъти. Същото наплискване задължително се повтаря и вечер преди лягане.

Преди обяд, ако болният е на легло, да му се сложи компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в хладък разтвор от вода и оцет наполовина - държи се 2-4 часа. Едновременно се съчетава с „шапка“ на главата, напълнена със сурови картофи, настъргани на ренде и полети с по 50 г оцет или пък сурово мляко. Киснат в него 30 минути и се прецеждат. Държат се, докато мине болката.

Неделя. Ако няма болки, почивка от всичко. Ако има, лечението продължава.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

VII. Лятно време от голяма полза е на разсъмване (когато започне да се оформя дискът на слънцето) да се направи ултравиолетова баня на очите, при което те да са затворени, с продължителност, докато е приятна, последвана от такава баня и на гърба с продължителност 1/2 час.

Важна добавка. На слънце, вятър, дъжд и сняг да не се ходи без шапка - влошава се болестта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...