Jump to content

Мозъчна анемия


Recommended Posts

Мозъчна анемия

Причини. В едни случаи кръвта, дори и пълноценна, не достига в мозъка в достатъчно количество. Това най-често се дължи на обилна загуба на кръв (кръвоизлив) или на смутено кръвообращение (при страх, уплаха, нервно напрежение). Мозъчната склероза също може да бъде причина. В други случаи мозъчната анемия може да бъде проява на общо заболяване на организма - различни видове анемия и др., при които кръвта е с променен състав.

Признаци. Малокръвието може да настъпи бързо или бавно. При бърза загуба на много кръв болният става бледен, притъмнява му пред очите, усеща виене на свят и бучене в ушите, безчувствен е към всяко външно дразнене, кожата му става студена и лепкава, постепенно губи съзнание. При бавно настъпващо малокръвие мозъкът постоянно се лишава от количеството кръв, нужно за извършване на неговите функции. В такъв случай болният страда от главоболие, виене на свят, сърцебиене. Такива болни са винаги раздразнителни, лесно се уморяват и отпадат. Кожата и лигавите им ципи са бледи. Виенето на свят и повдигането се усеща по-малко, когато болният лежи по гръб с ниско сложена глава, защото при такова положение кръвта постепенно отива в мозъка. Затова той инстинктивно предпочита да спи без възглавница.

Първа помощ. При бързо настъпване на мозъчно малокръвие на мозъка трябва да се осигури колкото е възможно повече кръв, като за целта болният се постави легнал по гръб на ниска възглавница и дори без възглавница. Тялото му да се увие в топли дрехи и да се сложат топли шишета (грейки) по различните части на тялото му. Ако болният не може да си вдигне главата, без да му прилошее, да му се поставят на главата студени компреси и да му се дава да помирисва амоняк.

Вътрешно. Да се дава на болния да пие Хофманови капки (от аптеката) - по 10-15 капки 4 пъти на ден.

Лечение. Бързо настъпващото малокръвие се лекува спешно от лекар. При мозъчна анемия, настъпваща постепенно, се лекува причината на заболяването. Освен това може да се приложи и лечението за възпаление на мозъка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...