Jump to content

Прилив на кръв в мозъка


Recommended Posts

Прилив на кръв в мозъка

Когато се увеличи натискът на кръвта в мозъчните артерии, в главата става мозъчен прилив. Той бива остър и хроничен.

Причини. Прилив на кръв към мозъка настъпва при излагане на много висока температура, при изкачване на високи места, пиянство, нощна работа, усилено умствено занятие, душевно вълнение. Прилив настъпва при натиск върху кръвоносните съдове или запушване на някоя артерия. Когато пълни хора с малко коса ходят през големите летни горещини без шапка, често стават жертва на слънчев удар.

Признаци. Приливът бива три вида - лек, силен и апоплектичен (във вид на мозъчен удар). Когато приливът е лек, болният усеща главоболие, което се увеличава от шум и движение, ушите му бучат, тъмнее му пред очите, не може да спи или пък спи неспокойно. Когато приливът е силен, предизвиква виене на свят, повръщане и отслабване. На такива болни сърцето бие често и лицето им бива червено и подпухнало. Среща се често при онези, които обичат много да ядат и да пият спиртни напитки. Може да продължи от няколко часа до няколко дни и често се повтаря. Апоплектичният (тежкият) прилив настъпва изведнъж или пък след лягане. При него главоболието е по-силно и придружено с халюцинации (измама във възприятията). Болният е неспокоен, тръшка се насам-нататък, покрива се с обилна пот, а подир това заспива дълбок сън. После постепенно в разстояние на 24-48 часа дохожда на себе си.

Предпазване. Онези, които са склонни към прилив, не трябва да се занимават с усилена умствена работа, нито да употребяват спиртни напитки, кафе и чай. Да избягват трудно смилаеми ястия, стомахът им да бъде редовен, а не запечен. Да избягват нощна работа, силна умора, да спят немного и в по-хладна стая, на твърдо легло, а не на пухени възглавници. Когато са запечени, да си направят клизма.

Първа помощ. Щом се появи силен или тежък прилив, до идването на лекаря да се постави болният на легло с повдигнати възглавници, да не говори много, да не дохождат при него посетители. На главата му да се сложат студени компреси, мокри чорапи на краката и на ръцете до лактите, всички натопени в студена вода, наполовина размесена с оцет. След това да се сложат 1-2 пиявици зад ушите. Да му се направи и една хладка клизма (22°С), като болният се изходи по нужда в подлога. След преминаването на кризата да се лекува и самата болест.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина прилага същото лечение както при мозъчен удар (вж. том III, книга първа, „Мозъчен кръвоизлив, удар, дамла, апоплексия).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...