Jump to content

Запушване на мозъчните кръвоносни съдове (мозъчна емболия и тромбоза)


Recommended Posts

Запушване на мозъчните кръвоносни съдове

(мозъчна емболия и тромбоза)

Запушване на мозъчните кръвоносни съдове може да стане от образуваните в тях тромби (кръвни съсирени) при мозъчна атеросклероза, при мозъчен сифилис или други възпалителни заболявания на мозъчните артерии. При мозъчната емболия кръвоносните съдове се запушват най-често от кръвни съсиреци, идващи от сърцето при болни от сърдечен порок или от други органи при съответно заболяване, например от матката, от краката при тромбофлебита и др.

Признаци. Мозъчната тромбоза настъпва обикновено у болни с атеросклероза, и то най-често нощем. Те се оплакват от слабост в ръцете и краката, изтръпване, затруднен и неясен говор. Постепенно настъпват парализи, но съзнанието е запазено.

Мозъчната емболия настъпва внезапно - без предварителни смущения се развива частична или пълна парализа, смутен говор, понякога гърчове, загуба на съзнанието. При по-тежки случаи болният може да умре за няколко часа или дни. При леки случаи признаците на болестта често след 2-3 дни могат да покажат обратно развитие, докато при тежките случаи за това понякога е потребно много време. За правилното разпознаване на емболията трябва да се ръководим от следните отличителни признаци: тя се явява обикновено у тези, които страдат от сърдечни болести - по-млади хора на възраст от 25 до 35-40 години. Предвестници на болестта, като повръщане, конвулсии и т. н., обикновено съвършено липсват. След пристъпа болният често е лишен от говор и едната или двете му ръце са парализирани. Апоплектичният удар повечето пъти се явява у възрастни хора с червендалесто лице и с явленията, изложени за признаците на тази болест (вж. том III, книга първа „Мозъчен кръвоизлив, удар, дамла, апоплексия“).

Предсказание. Сериозно, защото често завършва със смърт или пък с тежки усложнения.

Първа помощ. До оказването на бърза лекарска помощ болният трябва да бъде оставен в пълен покой. Пренасянето му е забранено. Той се поставя на легло, където веднага и добре се разтриват краката му с ръце или със сух вълнен плат и след това на стъпалата и отстрани на краката се поставят шишета, напълнени с топла вода и обвити във влажни кърпи. Да се внимава водата да не е много гореща и да изгори кожата, защото често тя е нечувствителна.

Лечение. Провежда се по спешност от лекар-специалист. След преминаване на острата фаза народната медицина прилага следното:

А. При мозъчна емболия

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене за усилване на сърцето на болния се дава по 1 супена лъжица смес от 500 г течна гликоза или пък чист пчелен мед с листа от индрише, лимони и пр. (вж. том III, книга първа, „Мозъчен кръвоизлив, удар, дамла, апоплексия“).

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75-100 г отварка от 12-те билки: агримония, борови връхчета, великденче, гръцка коприва, широколистен живовляк (листа), жълт кантарион, жълт равнец, листа от горска ягода, малинови листа, орехови листа и френско грозде (листа) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка червени хвойнови зърна се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Първите дни на болния се дават само течности. След това се препоръчва суровоядство (вж. том I) или пък вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали), умерено солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет по вкус. Люто, алкохол и тютюн - не! Преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда или по 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб, или пък по 1 чинийка салата от суров кромид лук с листа от магданоз и настъргана целина по равни части, с малко домати и друга любима салата с чист маслинен зехтин и чист винен оцет по вкус. А след ядене да взема по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад с по 1 ядка от сладък бадем и подир това да изпие 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от слез и лайка - 2 супени лъжици слез (листа и цвят) се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят още 5 минути, след това се прибавят и 2 супени лъжици лайка (цвят). Като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема 1 бучка захар с 20 капки от следната аптекарска смес: обикновена валерианова тинктура 20 г, тинктура от глогов цвят 20 г, розова вода 15 г, вода от горчиви бадеми 15 г, камфор на прах 1 г и олио мента (мента на капки) 10 капки.

IV. Десет минути след капките да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 80 г, бял глог (плод и цвят) по 60 г от двете, бъзов цвят, буков мъх, мента пиперита, мащерка и чубрица - по 40 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, задължително се прави клизма с 1/2-1 л топла вода. След около две седмици (при условие, че болният може да се обръща) след клизмата се прави внимателно меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди - 5 пъти), като се започва с горещата и се завършва с хладката вода, а след това сухо изтриване на краката и разтривка на гръбнака във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти, а след него и на парализираните крайници. Още по-добре е разтривката да се прави със следната настойка: комунига, лавандула, риган и синапено семе, счукано на прах - по 30 г от всяка се заливат в подходящ буркан с 1 л оцет. Кисне захлупено и на светло място 7 дни. След разтривката се поставя коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени във вода и оцет наполовина, отгоре вестник и вълнен пояс, а на главата - цяла „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен или с 10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък със смес от 9 супени лъжици суров кромид лук, на ситно настърган и засилен с 3 супени лъжици готварска сол. Отгоре се слага друга шапка според сезона, а на стъпалата - топло шише или грейка. Държат се цяла нощ или пък докато досадят на болния.

Добавка. Ако парализираните крайници не се поддават на разтривки, тогава всяка вечер на гръбнака да се поставя торбичка от хасе, широка 10 см и дълга според дължината на гръбнака, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 6 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и 6 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани. Държи се цяла нощ.

VI. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. На главата се слага „шапка“, напълнена или със сурови картофи, настъргани с люспите на ренде за дюли и полети с 1 чашка мляко - киснат в него 20-30 минути и след това се изстискват добре; или пък със селски хлебен квасец както по-горе - държи се 7-9 часа и се сваля. На сърцето (отпред и отзад) се поставя мушама от хаваджива (25 на 20 см) с тропосани върху й подходящи парчета тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно - държи се до вечерта. Мушамата се използва 15 дни от едната и 15 дни от другата страна. След това се сменя с друга.

Забележка. Щом болният дойде в съзнание и започне да мисли и говори, да прилага и самовнушението с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре се чувствам и в най-скоро време ще оздравея“ (подробности вж. в том I, „Психолечение“), последвано от 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Неделя. Ако няма криза, пълна почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата. Ако се налага, лечението продължава по плана.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:

1. Ако болният е в тежко състояние и не може да се обръща на леглото, вечер да не му се прави меняваща баня на краката, нито пък на гръбнака да му се слага каквато и да е лапа.

2. Болният да отбягва всякакви друсания, които могат да влошат положението му.

Б. При тромбоза на мозъка

Същото лечение, както при емболия, със следните добавки:

1. През вечер да се слага на главата на болния „шапка“ от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 15-20 сини сливи (от тези за компот, киснали в малко хладка вода, за да набъбнат, и смачкани без костилките), поръсени с 1 супена лъжица царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Държи се, както другите шапки.

2. Ако е засегнато окото, всяка вечер се налага с торбичка, напълнена с прясна топла несолена извара, която се държи цяла нощ.

3. Полезни са и масажите на раменете, които се правят сутрин и вечер преди ядене по 3-5 минути.

4. Лапите на главата да са приятно топли, но на краката да не се слагат топли шишета.

5. По указание на лекаря на болния може да се дават и витамини – B1, В6 и С

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...