Jump to content

Парализа на черепномозъчните нерви


Recommended Posts

Парализа на черепномозъчните нерви

Черепномозъчните нерви инервират различни мускули: на клепачите и на очните ябълки, дъвкателните мускули, гълтачните, лицевите мускули, мускулите на гръкляна (гласните струни) и др. При увреждане на тези нерви настъпва парализа на съответните мускули.

Причини. Туберкулозен менингит, енцефалит, мозъчни тумори, атеросклероза, детски паралич, някои отравяния и др.

Признаци. Различни в зависимост от мястото на увреждането, от засегнатия нерв, а и от самото заболяване - в едни случаи спада клепачът, очната ябълка се извърта навън или навътре, болният вижда двойно. В други настъпва парализа на лицевите мускули, разстройство в дъвченето или гълтането, смутен говор до пълна невъзможност да се говори.

Предсказание. Според вида и тежестта на страданието предсказанието може да бъде благоприятно или пък много сериозно.

Лечение. Провежда се от лекар-невролог. Народната медицина прилага лечение както при мозъчен удар (вж. том III, книга първа, „Мозъчен кръвоизлив, удар, дамла, апоплексия“).

При парализа на езика на болния да се слага торбичка със селски хлебен квас - под глътката, на шията и на мястото на сливиците, а при парализа на гласните струни да се слага торбичка с квас на шията, засилен и за двете места с по 5 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...