Jump to content

Възпаление на гръбначния мозък (трансверзален миелит)


Recommended Posts

Възпаление на гръбначния мозък

(трансверзален миелит)

При това заболяване възпалението на гръбначния мозък се явява на ограничено място, най-често в гръдната или поясната част.

Причини. Вирусна зараза, която се улеснява от простуда при лежане на влажна земя, падане в ледена вода и др. Понякога се среща и при нараняване на гръбначните прешлени, при някои заразни болести (едра шарка, тиф), а също при алкохолизъм, недостатъчно хранене и др.

Признаци. Болестта обикновено започва внезапно с повишена температура, болки в кръста, изтръпване на краката. След това се развива парализа. Болните имат усещане за пълзене на мравки по краката, смутено е уринирането. Оздравяването е бавно и постепенно, като може да настъпи почти пълно възстановяване. Понякога това става много бавно и незначително, болните се залежават и завършват с усложнения.

Предсказание. Много сериозно. Болестта е упорита, продължава месеци и даже години.

Предпазване. Да се отбягват причините, които го предизвикват.

Лечение. Провежда се в болнично заведение. След преминаване на острото състояние народната медицина препоръчва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема 1 бучка захар с 20 капки от следната аптекарска смес: обикновена валерианова тинктура 20 г, тинктура от глогов цвят 20 г, розова вода 15 г, вода от горчиви бадеми 15 г, камфор на прах 1 г и олио мента (ментови капки) 15 капки.

II. Десет минути след капките да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, широколистен живовляк (листа), исландски лишей, маточина, мента пиперита, невен (листа и цвят), жълта комунига (листа и цвят), очанка и цариче - по 100 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Засилва се със сока на 1 лимон и малко мед по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн - не! На обяд заедно с другата храна болният може да изяжда и по 100 г младо месо (агнешко, телешко, пилешко или прясна риба). На вечеря безмесна храна: кисело мляко, засилено с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с хляб, най-добре от ръжено брашно. След ядене да взема по 1-2 супени лъжици бъзов мармалад.

Вместо вода да пие овесено мляко - 4 супени лъжици очистен овес в 1 л вода се варят 30 минути. Като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване.

III. Два часа след ядене да пие 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче). От него се вземат 15-20 листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите им и се смачкват на каша. Към нея се прибавят по 300 г чист пчелен мед и чисто натурално червено вино. Във водна баня се вари 1 час и като изстине, се прецежда през кърпа. Държи се на студено, за да не вкисва.

IV. Десет минути след сиропа да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от разтривка на гръбнака и таза с памуче, натопено в камфоров спирт, и налагане на същите места с торбичка (ушита от тънко хасе във вид на буквата X обърната наопаки, с широчина 12 см и височина според височината на гръбнака, така че да покрие таза до тазобедрените стави), напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 16 супени лъжици млади корени от полски бъзунек, счукани на кашица (при липса на такива корени се слага същото количество сурови диви кестени, настъргани с корите, или пък 20 сини сливи, от тези за компот, смачкани на каша), с прибавка и на 16 супени лъжици листа от магданоз, попарени с вряща вода, за да омекнат, след това изстискани и на ситно нарязани. На корема (отпред) се прави компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина, а отгоре - сухо хасено парче и вълнен пояс. На главата се слага „шапка“ от тънко хасе (която да покрива главата от веждите до раменете), напълнена със същия квасец, засилен с 10 супени лъжици корени от полски бъзунек (счукани), а отгоре вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“ (подробности вж. в том I). След това се прави фрикция с хладка вода на корема и половите органи и сухо изтриване на гръбнака и таза с длан, натопена в следната настойка: взема се 1 буркан от 1 кг и наполовина се напълва с диви кестени, настъргани с корите, и 1 малък лист от зелен столетник (агава американа), счукан на каша. Залива се догоре със спирт за горене и кисне на светло място 7 дни, след което се прибавят по 1 чаена лъжичка камфор на прах, нафталин, нишадър, салицил и сяра на прах и в продължение на 2-3 дни се обръща по 5-6 пъти нагоре-надолу за по-бързото им разтваряне. Накрая се прибавят 3 супени лъжици терпентин (от аптеката) и отново добре се разклаща, за да стане хубава смес.

Един-два часа след разтривката върху гръбнака и таза във вид на буквата Т се превързват 2 мушами от хаваджива, широки по 12 см, с тропосани отгоре им две парчета тънък найлон, добре на-боцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Едновременно се слага и „шапка“ на главата от сурови картофи, настъргани на едро ренде и полети със 100 г прясно мляко - киснат 1/2 час и се изстискват. Отгоре се слага друга шапка. Държат се до вечерта или докато много досадят.

Неделя. Ако се налага, лечението продължава по плана. В противен случай пълна почивка от всичко, като се пият само билките и се спазва диетата. Вечерта преди лягане се прави синапов масаж - 2 супени лъжици синапено семе се счукват (смилат) на брашно и се връзват в тънка кърпа на топка. В една чаша се налива колкото два пръста оцет и в него от вечерта се потапя синапената топка, като се оставя да кисне в оцета в продължение на около 2 часа. Преди лягане с нея (предварително леко изстискана) се масажира първоначално само гръбнакът от тила до опашката за 3-5 минути, но без много натискане, а след това едната, после другата половина на целия гръб. Масажирането в този ред продължава, докато тялото попие пялата течност, която е била в чашата. След масажа болният облича фланела и ляга да спи. От този масаж може да излязат много пъпки по гърба. При желание може да се прави 2-3 пъти седмично.

Важни добавки:

1. През лятото много полезни за болните са т. нар. Питагорови слънчеви бани (вж. том I).

2. До оздравяването си болният да лежи и спи на твърдо легло, а не на пружина, и то в положение, което му е най-удобно.

3. При задръжка на урината да се направи казаното за това, а ако не помогне, да се извика лекар.

При лечението да се имат предвид общите упътвания за нервните болести. Гръбнакът да не се разтрива с чист терпентин, защото силно дразни подкожната тъкан и предизвиква абсцеси. Лапите от квасеца може да се използват две вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят и засилват с 2-3 супени лъжици нов квасец за нова ферментация (втасване).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...