Jump to content

Възпаление на обвивките на гръбначния мозък


Recommended Posts

Възпаление на обвивките на гръбначния мозък

Възпалението на обвивките на гръбначния мозък е рядко самостоятелно. Повечето пъти то придружава възпалението на обвивките на главния мозък, а и на самото мозъчно вещество.

Признаци. Заболяването се проявява с белезите на основното страдание и на преобладаващото увреждане и зависи от неговата локализация. Явяват се и смущения в усещанията, изтръпване на крайниците, парализи.

Лечение. Заболяването е сериозно и е необходима квалифицирана лекарска помощ. Народната медицина прилага общо лечение, както при мозъчното възпаление, със следните добавки: едновременно с налаганията на гръбнака да се слага на главата на болния цяла „шапка“, напълнена или с лапа от кромид лук и сол, или със селски хлебен квас, или с прясна несолена извара, или пък с лапа от синап, сол и оцет.

Освен това болният да пази абсолютно спокойствие, да не прави никакви движения, да лежи на равно и твърдо легло, и то настрани или по корем, а не на гърба си, и да избягва всякакво душевно вълнение. При силни болки се изисква да се отвлече кръв от гръбнака с няколко вендузи или още по-добре е да се облече мокра риза. За парализата по-късно се правят масажи, последвани от коремни компреси и поливане на тила и гръбнака с 1 кана вода (20°С). Добре е да се направи казаното за прогресивна атрофия на мускулите.

Диета. Лека природосъобразна, безмесна храна, предимно плодова (вж. том I, „Диетолечение“).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...