Jump to content

Затвърдяване на предните и страничните снопчета на гръбначния мозък


Recommended Posts

Затвърдяване на предните и страничните

снопчета на гръбначния мозък

Причини. Тази болест се явява в средна възраст и се дължи вероятно на токсично или инфекциозно увреждане на гръбначния мозък.

Признаци. Парализата засяга долната половина на тялото. Възпалителният процес е хроничен и вървежът му е бавен. Преминава през няколко фази. Отначало болният лесно се уморява и когато ходи, изкривява краката си, които тежко падат на земята. Във втората фаза той едва ходи, влачи краката си и ги държи обикновено раздалечени, за да може да запази равновесие. В третата фаза долната половина на тялото е неподвижна. Болният лежи, защото не може да се държи на краката си и мускулите му атрофират. Има смущения и в усещанията - мравучкане, изтръпване и т. н.

Предсказание. Болестта продължава няколко години и завършва с различни усложнения.

Лечение. Провежда се от лекар-невролог. Народното лечение в началото на заболяването е, както при възпаление на гръбначния мозък. В по-късните фази се лекува по начина, изложен за прогресивна атрофия на мускулите. Болният не бива да лежи само на една страна, а да се обръща, като се разтрива, за да не се разрани кожата му. При лечението му да се има предвид и казаното в том I за гледане на болни деца и възрастни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...