Jump to content

Множествена (разпръсната) склероза


Recommended Posts

Множествена (разпръсната) склероза

Множествената склероза е сравнително често хронично заболяване на нервната система, което засяга възрастта между 20 и 40 години и води до тежки увреждания, като приковава болния към леглото.

Причини. Те не са напълно изяснени. Предполага се, че причината има инфекциозен, вирусен характер.

Признаци. В началото болните усещат временни пристъпи на слабост в единия или в двата крака. По-късно се явява парализа, която може за известно време да премине почти напълно. При следващите пристъпи тя остава постоянна. Променя се походката на болния (става отсечена), смутено е равновесието, има треперене, световъртеж. Разстройва се и зрението, явява се двойно виждане. Понякога настъпват и психични смущения. Заболяването най-често протича на пристъпи с периоди на значително подобряване и ново влошаване и има хронично развитие.

Предсказание. Много сериозно. Болестта е трудно излечима и е необходимо голямо търпение и постоянство от страна на лекуващия се, и то не за месеци, а години.

Предпазване. Да се отбягват причините, които я предизвикват, като се води природосъобразен живот (вж. том I). Необходима е компетентна лекарска помощ.

Лечение. Народното лечение е общо за засилване на организма. Добре е да се приложи лечението, дадено за прогресивна атрофия на мускулите, със следните добавки:

1. Ако има паралитични прояви от страна на краката, всяка вечер те да се налагат с торбички от тънко хасе, напълнени с топла лапа от кромид лук, сварен с газ - 300 г кромид лук, ситно нарязан, се вари в 200 г газ и като се свари, както за ядене, хубаво се изстисква, за да не стават мехури, след което се поръсва с 1 супена лъжица пудра захар за всяко място, а газта се запазва, за да се използва и друг път. Държи се цяла нощ или докато досади на болния.

2. За по-бързо оздравяване добре е всяка сутрин от 10 ч до 12 ч или пък следобед от 16 ч до 17 ч болният да постои прав или седнал върху бакърена плочка, калайдисана от двете страни, с размери 45 на 45 см, върху която се слагат две парчета от хавлия или чист вълнен плат, натопени в газ и добре изстискани. Върху плочката стои 50-60 минути с боси стъпала, а върху друга такава плочка поставя дланите си. Първия ден болният стои 30 минути и всеки ден увеличава времето с 5 минути, докато стигне до 60 минути. След това стъпалата добре се изтриват до сухо, леко се намазват с малко олио и се обуват чорапи. При студено време добре е под плочката, върху която са сложени краката, да се постави топла тухла. Прави се в продължение на 30 дни, подир това 15 дни се почива и т. н.

3. През студените месеци болният може да замени налаганията на гръбнака със залепване върху него и тазобедрените стави на две т. нар. зимни мушами (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“). Носят се 14 дни и се свалят. Ако има пъпки по гръбнака, в продължение на 2-3 вечери върху него се слагат торбички с прясна топла несолена извара, а след като изчезнат, се слагат казаните лапи в продължение на 1-2 седмици и се залепват мушамите и т. н. Ако кожата на болния не понася тези мушами, да се лекува само с лапите.

4. Болният може да се спре на една или две от изброените лапи по желание.

5. Масажи и гимнастика може да се правят, след като болният се почувства по-добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...