Jump to content

Тежка мускулна слабост (миастения)


Recommended Posts

Тежка мускулна слабост (миастения)

Миастенията е болестна мускулна слабост с голяма уморяе-мост, без да има парализа.

Причини. Неизяснени.

Признаци. Болезнено повишена уморяемост на мускулите до пълна мускулна слабост, която временно изчезва след некол-коминутна почивка и при движение отново се появява. Засягат се лицевите мускули, дъвкателните, гълтателните, мускулите на ръцете и др.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина препоръчва общо лечение и по начина, даден за миозит. Ако вечер преди лягане не може да се приложи лечението с топли бани или пък с мокри ризи, тогава те да се заменят със следните приложения: понеделник, сряда и петък се прави парен компрес на целия гръбнак с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2-3 пъти подред), или пък с торбичка, напълнена с търпимо горещ солен пясък (на 5 кг чист речен пясък, пресят през сито, се слага 1/2 кг ситна морска сол), с дебелина на пясъка около 3 см, като пясъкът се затопля върху капака на голяма тенджера с вряща вода, с продължителност около 20 минути. Следва фрикция на гръбнака с хладка вода и налагане с торбичка, напълнена с хладък пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 9 до 12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, нарязани ситно и счукани в дървен хаван на кашица), и 20-30 сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без костилките. Преди употребата се прибавят и 6 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и ситно нарязани. На главата се слага цяла „шапка“, която да покрива и слепите очи, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 9-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак), а на тимусната жлеза (под гръдната кост) - торбичка от тънко хасе, напълнена с хладък селски хлебен квас, засилен с 2-3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или с пресни корени от полски бъзак и 1-2 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани. Едновременно се поставя компрес на корема (отпред) от 4 ката, натопени в топла отварка от орехови листа и трина - по 2 супени лъжици от двете в 600 г вода се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

Добавка. Ако болният има студени крака, на стъпалата му да се поставят торбички от тензух, напълнени с топла лапа от 4 супени лъжици прясно смлян синап, 4 супени лъжици готварска сол и топъл оцет, колкото поеме, за да стане гъста каша. Отгоре се слагат вестник и вълнени чорапи. Държат се до сутринта.

Вторник, четвъртък и събота се прави разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 минути, последвана (при студени крака) от меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), налагане на гръбнака, главата и тимусната жлеза с торбички, напълнени с квасец, и компрес на корема отпред, както по-горе. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Забележки:

1. Ако болният мъчно гълта, на хранопровода си през целия ден да носи мушама от хаваджива, широка 10 см и дълга според индивидуалната дължина, а вечер да слага на същото място торбичка с пресен селски хлебен квас, засилен с 9-10 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките.

2. Зимно време при липса на условия това лечение може да се замени със залепване на т. нар. зимна мушама на гръбнака, която се държи най-много две седмици и се сваля. Ако по гърба има пъпки, той се изтрива с камфоров спирт. Лечението продължава с една от дадените по-горе лапи, последвана от зимна мушама и т. н. (рецептата на мушамата вж. в том I, „Домашна аптека“).

Важни добавки:

1. Преди започване на лечението болният да опише състоянието си, главно подвижността, и ако получи подобрение, да продължи лечението.

2. Ако болният не се лекува със зимна мушама, добре е през целия ден на гръбнака си да носи мушама от хаваджива или т. нар. дневна мушама (вж. том I).

3. При задух вместо вода болният да пие отварка от босилек, лешникови и тополови листа - по 1 супена лъжица от трите в 500 г вода се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...