Jump to content

Прогресивна дистрофия на мускулите


Recommended Posts

Прогресивна дистрофия на мускулите

Тази болест е хронична и забележителен неин признак е постепенната атрофия на мускулите. Среща се предимно в детската и юношеската възраст.

Причини. Те не са още достатъчно изяснени. Значение имат наследственото предразположение, увреждането от някои вещества, инфекциозните заболявания и др.

Признаци. Заболяването настъпва бавно и постепенно. Отначало болният усеща само умора при ходене, затруднение при тичане и изкачване на стълби. В зависимост от засегнатите мускули са затруднени или невъзможни различен вид движения. Могат да бъдат засегнати раменните мускули, мускулите на мишниците, бедрата и подбедриците, дори и на лицето. Променят се изразът на лицето на болния, позата му при стоене, походката. Постепенно с течение на годините болните стават инвалиди и се приковават към леглото.

Предсказание. Много сериозно - болестта постепенно напредва и се лекува трудно и продължително.

Предпазване. Да се отбягват причините, които предизвикват болестта. Сериозно да се гледа на всяко по-лошо падане на гърба, като веднага се налага с лапа от кромид лук и сол.

Лечение. Необходимо е продължително лечение от лекар-невролог. Народното е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г гликоза, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка на 4 месести лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семките, и по 10 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, с прибавка по 3 супени лъжици корени от обикновена коприва, овес (зърна) и оризови люспи - в 2 л вода на тих огън се варят 15 минути. След това се прибавят 4 супени лъжици от следната смес: исландски лишей, жълт нарцис (листа и цвят), спирея, синя тинтява и смил (листа и цвят) - по 50 г от всяка. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през кърпа.

Диета. Същата, както при затвърдяване на предните и страничните снопчета на гръбначния мозък.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, добре е болният да пие запарка от шипки (плод) - 30 зърна, счукани в дървен хаван на ситно, се изсипват върху 600 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня и се прецежда през кърпа.

III. Два часа след ядене да взема 1 пълна чаена лъжичка смес от 500 г чист пчелен мед и 20 г рафинирана сяра, като преди всяко вземане сместа се разбърква добре, защото сярата се утаява на дъното.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей, полски хвощ и бударица - по 50 г, обикновена коприва (листа и цвят), пача трева и росопас - по 100 г. От общата смес 2 пълни супени лъжици с 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода. След това в понеделник, вторник, сряда, четвъртък и петък се прави разтривка на гръбнака 2-3 пъти от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в следната настойка: 1 буркан от 2 кг се пълни до половината с цвят от диви кестени или пък със самите кестени, настъргани с корите, с прибавка на 3 супени лъжици листа от зелен столетник (агава американа), на ситно настъргани без бодлите, и по 2 супени лъжици овчарска торбичка и цариче (листа и цвят). Всичко това се залива догоре със спирт за горене и така стои на слънце 7 дни, след това се прибавя по 1 пълна чаена лъжичка камфор на прах, нафталин, нишадър, салицил и рафинирана сяра (от аптеката) и в продължение на 2 дни 3-5 пъти дневно се обръща надолу и нагоре, за да проникнат праховете навсякъде. На деветия ден се прибавят 3 супени лъжици терпентин (от аптеката) и още веднъж хубаво се разклаща, за да стане истинска смес. След разтривката гръбначният стълб се налага с торбичка от тънко хасе, широка 12 см (ушита във вид на буквата X но обърната наопаки с крачето нагоре, като краищата на долната част на буквата покриват изцяло тазобедрените стави), напълнена с пресен топъл (36°С) селски хлебен квасец (гъсто забъркан преди 4 часа), засилен със смес от 10 супени лъжици диви кестени, на ситно настъргани, а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзунек, счукани на каша, с прибавка и на 8 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани, и 1 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах. Едновременно се прави компрес на корема отпред от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от бял равнец (3 супени лъжици листа и цвят се запарват в 600 г вряща вода и се варят 5 минути). Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. На главата се поставя „шапка“, ушита от тънко хасе така, че да покрива изцяло главата от веждите до раменете включително, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзунек, счукани на каша. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държи се до сутринта.

В сряда и събота гръбнакът се налага с приятно топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан, засилен с 25 сини сливи, смачкани без костилките, и малко леко препечено царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата), или пък с топла лапа от 12 супени лъжици смлян синап, 12 супени лъжици готварска сол, 6 супени лъжици леко препечено царевично брашно и топъл оцет, колкото поеме, за да стане лапа, гъста като тесто. Едновременно се слагат и коремният компрес, и „шапката“, както по-горе. Във всички случаи коленете се налагат с кърпички, намазани с мед и поръсени със смлян синап на върха на ножа, или пък се обвиват със сурови листа от прясно зеле и след това с вълнен бинт. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение (вж. том I), последвано от сух четкое масаж на пялото тяло за 5 минути и от разтривка на гръбнака, таза, ръцете и краката с дадената вече настойка. През целия ден на гръбнака се носи мушама от хаваджива, широка 12 см и дълга според неговата дължина, с тропосано върху й парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Вместо разтривка може да се направи топла баня (36°С за 10 минути) с отварка от полски бъзунек (корени, стебла и листа) и борови клони - по 500 г, и 100 г орехови листа - вари се 30 минути и накрая се засилва с 1 шепа сол. След банята се прави сухо увиване за по-добро изпотяване, като болният лежи завит като бебе с хавлия и 1-2 одеяла в продължение на 1-2 часа, докато се препоти, което се познава по изсъхналото чело. Такива бани може да се направят от 20 до 40, не повече.

Неделя. Почивка от всички приложения. При менструация също почивка и без всякакви топли бани.

VII. През лятото от 10 ч до 12 ч може да се правят и слънчеви бани, но със зелени листа или пък като се покрие тялото със зелен тензух с продължителност, докато е приятно. Главата се запазва от слънцето с чадър, за да не слънчаса. След банята тялото се полива със слънчева вода и се изтрива.

Важни добавки:

1. Всички лапи може да се използват две вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят до казаната температура, като квасецьт се засилва и с 2-3 супени лъжици нов квасец за ново втасване.

2. Отварката за баните може да се използва 6 вечери подред, като през деня се покрива, за да се запази от запрашване, а вечер се затопля до казаната температура.

3. Добре е веднъж в седмицата (най-добре сутрин) вместо другите приложения болният да налага гръбнака си с хладка лапа от настърган хрян, брашно, сол и оцет (вж. том I), а крайниците си с лапа от кромид лук с газ. Държат се от 1 до 3 часа. Веднага след това се налагат с прясна несолена извара, която се държи 2 часа.

Добре е болният да спазва и следното:

1. Да се научи да ходи с по-големи крачки.

2. През свободното си време (най-добре сутрин преди закуска) да прави и следните лечебни гимнастически упражнения:

а) Лягане по корем, от което положение да изпъва назад ръцете и краката си, колкото може.

б) Изхвърляне на ръцете нагоре от право или седнало положение.

в) Вдигане на краката подред на едно стъпало, качвайки се по стълба.

г) Люлеене на халки с изопнати или свити ръце.

д) Изкачване и слизане по шведска стълба и други по желание, но всички до лека умора и под контрол на лекар.

3. Ако болният е жена, да не бърза да забременява, преди да са изминали три години от оздравяването й.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...