Jump to content

Хорея (свети Витово хоро)


Recommended Posts

Хорея (свети Витово хоро)

Тази болест се среща най-често при децата от 6 до 15 години, и то повече при момичетата.

Причини. Вероятно се дължи на мозъчно възпаление на ревматична основа или пък от вирусен причинител.

Признаци. В повечето случаи появяването на болестта се предшества от такива предвестници, като отсъствие на апетит, запек, неспокоен сън, продължителни болки в крайниците, виене на свят, раздразнителност, нервност, апатия към всичко и пр. Болестта е характерна с особените гримаси и неволни, неправилни, странни движения на очите, главата, краката и ръцете. Детето става несръчно - изпуска предметите от ръцете си, пише разкривено. Движенията се засилват при вълнение. Понякога не може да ходи, лесно се изморява, отслабва. У някои болни вниманието значително отслабва.

Предсказание. Заболяването продължава няколко месеца и обикновено завършва с оздравяване. По-рядко може да протече тежко и да завърши със смърт.

Лечение. Провежда се от лекар. Народното лечение е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише заедно с дръжките и 20 ядки от бадеми, счукани в дървен хаван на кашица и забъркани с 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо без семките, и по 10 капки обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

II. Десет минути след вземане на тази смес да изпива отварка от босилек и върбинка - по 80 г, маточина и портокалови кори - по 60 г, бял глог (плод), дилянка (корени), лавандула, липов цвят, риган и хмел (шишарки) - по 40 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 400 г вряща вода. Кисне захлупена цяла нощ, а на сутринта се прецежда.

Диета. Същата, както при неврастения. Освен това, ако болният има слабо сърце, да взема и по 1 супена лъжица от следната смес: 300 г лимони, разрязани на две, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, и разбъркани с 500 г пудра захар.

Ако не е склонен към затлъстяване, да изпива по 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко вода или плодов сок и мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие чай от лайка - 2 супени лъжици лайка се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупено 30 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема 1 бучка захар с 20 капки от следната аптекарска смес: обикновена валерианова тинктура 20 г, тинктура от глогов цвят 20 г, вода от горчиви бадеми 15 г, камфор на прах 1 г и олио мента (ментови капки) 20 капки.

IV. Десет минути след капките да изпива 1 чашка от 75 г отварка от бъз - свирчовина (цвят), копър (листа), лавандула, дяволска уста, маточина, пача трева, страшниче и синя тинтява - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с 1 чаена лъжичка анасон (семе) се запарват с 600 г вряща вода. Вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане 1 -2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка - 3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода. Кисне захлупено 20 минути и се прецежда (след това винаги при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай). Следва парен компрес на малкия мозък (на тила) с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2-3 вечери подред), с продължителност около 20 минути, последван от меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди - 5 пъти), разтривка на гръбнака 1-2 пъти от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, и налагане на гръбнака с торбичка от тънко хасе, широка 10 см, напълнена с хладък пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 8 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и 4 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани. Коремът се налага с компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от трина - 3 супени лъжици трина се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда. В областта на черния дроб (в дясното подребрие на корема) се поставя торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). На главата се слага цяла „шапка“, напълнена със същия квас, засилен с 12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Държи се цяла нощ или докато досади на болния.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“. Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти (том I, „Психолечение“), последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. След обличането се правят 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“) и толкова кръстосани дишания за отстраняване на умствената умора (вж. том I). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

Неделя. Почивка от всичко - най-добре излет в планината.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:

1. Лятно време е добре болният да отиде в планината за 1-2 месеца сред природата и там сутрин в топло време да ходи с боси крака по росата 2-5 минути, а след това да изтрива краката си до сухо.

2. Винаги да носи дрехи с отворен врат.

3. При вятър, студ и дъжд без шапка да не ходи - влошава се болестта.

4. Да се избягват извънмерните умствени напрягания и всякакъв вид душевни вълнения. Понеже движенията прекратяват във време на сън, болният да се оставя да спи повече дълбок сън, като се следи краката му да са винаги топли и никога да не страда от запек.

При лечението болният да се ръководи и от общите упътвания за нервните болести

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...