Jump to content

Паркинсонова болест (паркинсонизъм)


Recommended Posts

Паркинсонова болест (паркинсонизъм)

Причини. Най-често се явява в напреднала възраст като последица на атеросклероза на мозъка или други старчески промени. Причина може да бъде и прекаран летаргичен енцефалит (сънна болест).

Признаци. Болестта обикновено започва с треперене на ръката, дори на отделни пръсти, като постепенно обхваща китката, цялата ръка, а след това другата ръка, краката и главата. Движенията са ритмични, равномерни, бързи и наподобяват преденето с пръсти. Те са непрекъснати и спират само по време на волевите движения или при много дълбок сън. Поради втвърдяване на мускулите се променя позата на тялото - главата на болния е наведена към гърдите, горната част на тялото е наведена напред, коленете са сгънати, а ръцете леко свити в лактите. Движенията са сковани и бавни. При ходене скованата поза се запазва. Лицето придобива вкаменен маскоподобен израз. Често болните получават мускулно вцепеняване на различни части и заспиват в такава поза.

Предсказание. Сериозно. Болестта продължава десетки години и може да стигне до тежко инвалидизиране.

Предпазване. Да се отбягват причините, които предизвикват болестта, и да се живее природосъобразно (вж. том I, „Природо-съобразен живот“).

Лечение. Общо за засилване на организма и нервната система. Лечението на леките случаи е както при треперене на различни части на тялото. Друг начин на лечение е следният:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г течна гликоза или чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише с дръжките и 20 ядки от горчиви бадеми или от кайсии, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, разрязани, изстискали и смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките, и по 12 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от маточина 100 г, водна детелина, глогов цвят и риган - по 50 г, безсмъртниче, иглика, имел и лазаркиня - по 40 г, глухарче, комунига, седефче и червен кантарион - по 30 г. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 изравнена чаена лъжичка анасон и дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. При желание може да се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) или пък обикновена храна без свинско, говеждо и консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн - не! Сутрин на първа закуска болният да изпива 1 чаша от 200 г боза или плодов сок, в която от вечерта се слага 10 г прясна хлебна (козуначена) мая. Захлупено кисне цяла нощ, сутринта се разбърква и се засилва с по 1 чаена лъжичка суха бирена мая, копривено и шипково брашно. Втората закуска е по желание, но след 1 час. Преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб. На обяд заедно с другата храна, придружена от салата от кромид лук и магданоз (листа) по равни части и с малко друга любима салата с чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус, може да изяжда и по 100 г младо месо - агнешко, телешко, птица или прясна риба (речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот или пък ядки от орехи, бадеми и други с черен тричав хляб. След ядене да взема по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад с малко мед и 1 драже витамин В1.

Забележка. При силно треперене на някоя част на тялото след вечеря болният да изпива и 1 чашка от 50 г отварка от 2 супени лъжици овчарска торбичка и 1 глава градински или див мак (счукани в дървен хаван на ситно). Запарват се с 600 г вряща вода. Вари се захлупено 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, 20 шипки, разрязани на две, и 1 супена лъжица очанка - в 1 л вода се варят 20 минути. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица от следната смес: 1 кг чист пчелен мед, 300 г ядки от орехи, смлени на каша, и 50 г семе от копър, смляно на каша. Преди всяко вземане сместа се разбърква, защото се утаява на дъното.

IV. Десет минути след тази смес да изпива и 1 чашка от 75 г отварка от босилек, водна детелина, жълта комунига (листа и цвят), лавандула, леонурус, маточина, мента пиперита, страшниче, цикория (листа и стъбла) и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици и 1 изравнена чаена лъжичка маково семе се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Може да се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек се прави топла клизма с 500 г вода или чай от лайка. След това при незначително треперене на ръцете се поставя парен компрес на гръбнака с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2-3 пъти подред), с продължителност 10-20 минути или пък се прави разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в следния разтвор: 125 г камфоров спирт, 10 листа от зокум, счукани на каша, и 1 чаена лъжичка салицил - стои на слънце или до горещата печка 10 дни. Щом кожата попие разтвора, гръбнакът се налага две вечери подред с торбичка от тензух, широка 12 см, напълнена с хладък пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан преди 4 часа), засилен с 6-8 супени лъжици диви кестени, настъргани на ситно с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, смлени на каша) и поръсени с 1/2 чаена лъжичка нишадър на прах. Следващите две вечери на гръбнака се залепва мушама от американ, намазана със следната смес: 4 белтъка, 4 супени лъжици готварска сол и 1 супена лъжица брашно. Едновременно се слагат коремен компрес, натопен в чай от лайка, и „шапка“ на главата, напълнена със същия квасец, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. Отгоре се слага вълнена шапка и се държи цяла нощ или докато много досади.

При силно треперене на ръцете вместо парен компрес на гръбнака болният да си направи гореща баня (42°С за 10-15 минути) на ръцете до лактите с вода, засилена с двойна шепа дървена пепел и 10 люти чушки. Гръбнакът се разтрива с камфоров спирт. Това се съчетава с казаните по-горе други приложения. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време напълно ще оздравея“. Казва се бързо и волево 20 пъти (вж. том I, „Психолечение“). Следва фрикция с хладка отварка от морски водорасли (1 шепа в 1 л вода се вари 10 минути) или пък с отварка от смрадлика (листа). Вари се както отварката от морски водорасли. След обличането се правят 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата, които се повтарят преди обяд и вечеря (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Неделя. Почивка от всичко.

Важна добавка. Докато треперенията не намаляват, болният да отбягва уморителните разходки и екскурзии. При лечението да се имат предвид и общите упътвания за нервните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...