Jump to content

Мигрена


Recommended Posts

Мигрена

Мигрената е извънредно силно главоболие, обикновено едностранно (в едната половина на главата), което идва на кризи, трае няколко часа, придружава се от повръщане и често е свързано с разстройство на зрението. Отличава се от обикновеното главоболие по това, че не е признак за някоя болест, а основен признак на самата мигрена.

Причини. Болестта е често наследствена и се среща в няколко поколения едно след друго. Освен това може да се дължи и на душевни вълнения, запек, стомашни и чревни разстройства, горещо време, малокръвие, усилена умствена работа, развален въздух, отровни газове, болести, придружени с треска и огън, употреба на спиртни питиета и тютюн, недостатък в зрението, хрема, ухо-бол, нервни болести и разстройства, глисти, отравяния (остри и хронични) с храна и лекарства, онанизъм, стягане с корсет, носене на високи яки, които пречат на правилния приток на кръв към главата, тесни обувки, умора и пр.

Признаци. Те са особени и лесно се разпознават. Явяват се обикновено от време на време периодично, и то обикновено сутрин. Болният предчувства появата па кризата още вечерта или през нощта: има неразположение, прозяване, оригване, безапетитие, болки в стомаха, промени във вкуса и мириса, в слуха и зрението, тежест в стомаха и др. Той усеща болка в едната половина на главата, която се придружава с общо неразположение, повдигане, болки в стомаха, понякога повръщане, запек и липса на апетит. Болката трае часове и дни и свършва обикновено с повръщане или обилно уриниране. По време на криза болните са извънредно чувствителни към светлината и шума.

Предсказание. Сериозно. Заболяването може да се повтаря с години, а понякога, нелекувано навреме и правилно, може да трае цял живот. В повечето случаи престава след 50-ата година.

Предпазване. Да се води природосъобразен живот (вж. том I).

Първа помощ. При криза от мигрена болният да приложи казаното за главоболие със следните добавки:

а) да легне в леглото с повдигната глава;

б) коремният компрес да се съчетава не само с мокри чорапи, но и с топли шишета на стъпалата;

в) „шапката“ на главата с квас за по-силно действие може да се засили още с 1-2 супени лъжици настърган хрян, размесен с квас; държи се от 1 до 3 часа;

г) в продължение на 3-5 минути болният да прави и т. нар. индийско дишане за отстраняване на умствената умора (вж. том I).

Вътрешно. Към изброените средства в случая се препоръчва още и следното: ако стомахът е пълен, изпразването му чрез повръщане е от голяма полза и затова болният да изпие една след друга 2 големи чаши хладка вода с 1/2 чаена лъжичка сол във всяка една от тях. Ако това не предизвика повръщане, болният може да го предизвика, като погъделичка гърлото си леко с перце или бръкне с пръсти. След това на всеки 1/2 час да изпива по една чаша гореща вода.

Диета. Не трябва да се приема никаква храна, докато не мине главоболието.

Лечение. Народната медицина използва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната смес (от аптеката): обикновена валерианова тинктура 20 г и т. н. (вж. „Главоболие“, точка I).

II. Десет минути след капките да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, дяволска уста (леонурус), широколистен живовляк, листа от горска ягода, иглика, клинавче (цялата билка с корена), комунига, невен (листа и цвят), синя тинтява и червен кантарион (листа и цвят) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при „Главоболие“.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие чай от лайка (цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, кисне захлупено 1 час и се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 ракиена чашка настойка от 1 л чисто натурално или домашно червено вино, 1/2 кг портокали, 150 г хрян и 300 г небетшекер (лята захар). Портокалите се нарязват на филийки заедно с корите, хрянът се настъргва на сит-но ренде, а небетшекерът се счуква на ситно и заедно с виното на водна баня и на тих огън се вари 1 час. Като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване.

IV. Десет минути след настойката да изпива 1 винена чашка от 75 г запарка от босилек 100 г, маточина и портокалови кори - по 80 г, глогов цвят, лавандула, липов цвят, риган и хмел (шишарки) - по 50 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1/2 изравнена чаена лъжичка дилянка (корени) от вечерта се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупена цяла нощ, на сутринта се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-10 минути. След нея се прави меняваща баня на краката до под коленете (45°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), като се започва с горещата и се свършва със студената вода. Следват сухо изтриване на краката, разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти, коремен компрес (отпред) от 4 хасени парчета, натопени във вода и оцет наполовина, и „шапка“ на главата от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен с 10-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзунек, счукани на кашица. „Шапката“ може да се напълни и със смес от 9 супени лъжици суров кромид лук, настърган на ситно, засилен с 3 супени лъжици готварска сол и 1 чаена лъжичка нишадър (от аптеката). Отгоре се слага друга шапка, и то според сезона, и се държи цяла нощ.

VI. Сутрин и през деня се правят приложенията, дадени за главоболие.

Неделя. Ако няма болки, почивка от всичко. Ако се налага, лечението продължава.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки: Дадените при главоболие със следното допълнение:

1. Едновременно с това лечение болният да води природосъобразен живот, да не се преуморява с умствена и физическа работа, да спи на отворен прозорец и да не се ядосва за щяло и нещяло.

2. От голяма полза е и гимнастиката (вж. том I), а лятно време ходенето с боси крака по мокра от росата трева.

3. При треска да се направи казаното в том I.

4. Външно. Да се смърка хладка вода през носа, като се изхвърля през устата - прави се 2-3 пъти на ден, и то между другите приложения. Или пък да се смърка прах от кората на дивия кестен – също 2-3 пъти на ден по веднъж и по малко (на върха на ножа).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...