Jump to content

Виене на свят (световъртеж)


Recommended Posts

Виене на свят (световъртеж)

Световъртежът е чувство на движение в различни посоки - нагоре, надолу, встрани, или на въртене около собствената ос, или пък като че ли околните предмети се въртят или движат в различни направления. Световъртежът може да бъде самостоятелна болест, а често пъти се явява като признак на друго заболяване.

Причини. Виенето на свят най-често е резултат от разстройство и заболяване на нервната система, особено на мозъка. То може да настъпи като признак на прилив на кръв в мозъка, като предвестник на апоплектичен удар, може да бъде и последица на заболяване на отделните части на мозъка, особено на малкия. Най-често обаче се появява при нараняване и повреда на ушния лабиринт, който е главният орган на равновесието. Това обикновено става при попадане на чуждо тяло в ухото, от ушна кал, промивка на ухото, гноене на ухото, полипи в него и др. Хронични заболявания на лабиринта може да настъпят и вследствие атеросклероза, сифилис, туберкулоза, отравяне с хинин, салицил, алкохол и тютюн. Причина могат да бъдат и увреждане на ушния нерв, нервни разстройства (хипохондрия, истерия и др.), бременност, болести на сърцето, малокръвие и т. н. Най-после световъртеж може да се яви и у нормален човек при гледане от голяма височина надолу, по време на танцуване, при пътуване във влак, автомобил и автобус с гръб към посоката на пътуването, а също по време на пътуване със самолет или по море, при продължително въртене или клатене, напрягане на очите и др.

Признаци. По време на световъртежа някои болни изпитват чувството, че главата им е съвършено куха или като че в нея се надигат черни, притискащи облаци. Други пък разказват, че усещат почвата под краката им да се клати и като че всички окръжаващи ги предмети се въртят около тях. Болните имат двойно виждане, проблясъци на искри пред очите, притъмняване, гадене, понякога и повръщане, шум в ушите, треперене. Те побледняват, клатушкат се, занасят се наляво и надясно, назад, наподобявайки пиян човек, при което може да изгубят равновесие и да паднат на земята.

Предсказание. Зависи от самото заболяване. В леки случаи е благоприятно, в тежки случаи (при тумор в мозъка) е сериозно.

Предпазване. Доколкото е възможно да се отбягват причините, които го предизвикват. При пътуване със самолет добре е да се затварят очите, особено когато самолетът каца.

Лечение. То трябва да е насочено към отстраняване на основната болест, която го предизвиква. Ако не е известна, тогава лечението е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс. От него се вземат 15-20 зелени листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите им, смилат се на каша и се прибавят по 400 г чист пчелен мед и малага или чисто натурално червено вино. Във водна баня се вари 1 час. Като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване. Държи се на студено, за да не вкисне. Или пък смес от 1 кг чист пчелен мед, 1 кг чисто прясно краве масло и 1 супена лъжица бяла мурова смола. От меда и маслото се вземат по 1 супена лъжица и се бъркат добре, докато стане хубава смес. След това към нея се добавя 1/4 изравнена чаена лъжичка смола и пак се бърка, докато стане хубава смес. След първата порция по същия начин се приготовлява втора, трета и т. н., докато свърши цялата смес. При всяка употреба сместа се разбърква добре.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от страшниче 100 г, агримония, широколистен живовляк (листа), жълта иглика (листа), жълта комунига, листа от горска ягода, листа от френско грозде, невен (листа и цвят), листа от орех, ранилист (листа и цвят) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при главоболие, с добавка след ядене болният да изяжда следната смес: 1 супена лъжица шипково брашно и по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад, пресен селски хлебен квасец и мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от джоджен (листа): 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 5 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 3 месести лимона, смлени с корите, но без семките, по 10 г валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 супена лъжица канела на прах. Или 1 чашка от 75 г отварка от троскот (корени) 150 г и корени от обикновена коприва, репей или чичак, слез и спирея - по 50 г. От тази смес 3 супени лъжици в 600 г вода на тих огън се варят 30 минути. Веднага се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус. Или пък 1 чашка от 75 г запарка от босилек (листа и цвят) 100 г, маточина и портокалови кори - по 60 г, лавандула, липов цвят, мента пиперита, риган и хмел (шишарки) - по 50 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупена цяла нощ. На сутринта се прецежда и се пие.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода. След това при световъртеж се слага парен компрес на малкия мозък (тила) с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен 10 минути, за да може да се използва 2-3 пъти подред), с продължителност 10-15 минути. Следват меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), като се започва с горещата и се свършва с хладката, изтриване на краката до сухо, разтривка на гръбнака от долу на горе с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от джоджен. Отгоре се слагат сухо парче и вълнен пояс. На главата се поставя цяла „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен топъл (36°С) селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със смес от 9 супени лъжици суров кромид лук, настърган на ситно, и 3 супени лъжици готварска сол, или пък с 10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. Отгоре се слага вълнена шапка и се държи цяла нощ.

При невроза лечението вечер е същото с добавка след разтривката на гръбнака да се направи разтривка и на сърдечната област, а след това на гръбнака да се сложи торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа - 200 г ориз, 2 супени лъжици ленено семе и 15 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, в 600 г вода се варят, докато стане като тесто. На гушата се слага торбичка със селски квасец, засилен с 4-5 маслини, счукани с костилките, и се бинтова с фланелен бинт. Държат се цяла нощ.

Забележка. Торбичката на гръбнака да е широка 12 см и дълга според дължината на гръбнака. Шапката да покрива изцяло челото и слепите очи.

V. Сутрин. Самовнушение (вж. „Главоболие“), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване, а след обличането - от 10 дълбоки вдишвания през носа с издишване през устата. При световъртеж и главоболие през деня на главата да се сложи „шапка“, напълнена със сурови настъргани картофи, полети с 50 г оцет - киснат в него 30 минути и се изстискват добре. Отгоре се слага вълнена шапка и се държи, докато мине болката.

Неделя. Ако няма болка в главата, почивка от всичко - пият се само билките. Ако се налага, лечението продължава.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки. Дадените при „Главоболие“ важат и при тази болест.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...