Jump to content

Безсъние


Recommended Posts

Безсъние

Безсънието е признак на много нервни и душевни разстройства и други болести, но понякога приема самостоятелно значение. За някои хора са напълно достатъчни 4-5 часа в денонощието, за да се чувстват през останалото време бодри и свежи.

Причини. Най-често се среща при телесна и нервна преумора, малокръвие, болки в тялото, претоварен с храна стомах, лошо храносмилане, болести с висока температура, голяма психична възбуда, студени крака, атеросклероза, сърдечна слабост и др. Безсънието често произхожда и от някакво безпокойство. Най-после и причини, които са извън нас, като необикновен шум, скърцане, лошо облекло за спане и неудобно легло, много влияят на съня.

Причини. Болният лежи дълго време буден, не може да заспи и се оплаква от безпокойство или пък заспива и се събужда, сепва се в съня си, който е неспокоен, сънува и се обръща понякога много пъти. Сънят не го освежава, а сутрин се чувства потиснат и уморен.

Предпазване. Състои се в отстраняване на причините, които възбуждат нервната система, като тютюн, алкохол, силно кафе и чай преди заспиване, продължително четене или разговор вечерно време. Малокръвието и други болести, които могат да предизвикат безсъние, да се лекуват. Да се води природосъобразен живот - умерено хранене предимно с растителна храна, рано да се вечеря, да се правят телесни движения, игри и разходки на чист въздух, а нощният сън да бъде седем или осем часа. Един час сън повече не само не докарва никаква вреда, но е и от голяма полза, защото дава възможност на мозъка да отпочине и да се възстанови. Затова тези, които заради професията си или за разни забави (театър, кино и пр.) спят системно по-малко, увреждат здравето си.

Лечение. Общо за засилване на организма и по начина, изложен за основната болест, която го предизвиква. Ако не е известна, тогава да се приложи следното:

I. Сутрин обед и вечер 20 минути преди ядене е добре болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 200 г лимонов сок, 200 г чист маслинен зехтин, 1 г камфор на прах (предварително настрана разтворен с няколко капки аптекарски спирт, иначе не се разтваря), по 10 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят и 1 супена лъжица канела на прах.

II. Десет минути след вземане на сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от босилек, върбинка, жълт кантарион, иглика, комунига, лайка, лавандула, маточина, мента пиперита, невен, потайниче, риган, страшниче, цариче и хмел (шишарки) - по 50 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари още 20 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали), слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн - не! С добавка: преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда 1-2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълки и се яде без хляб) или по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с листа от магданоз и черна ряпа (настъргана 1/2 час преди употреба, за да не дава оригване) по равни части и с малко винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус. Освен това храната да се посолява с малко прах от мащерка. Или пък обикновена храна без свинско, говеждо и консервирано месо и риби. На сутрешна закуска болният да изпива 1 чашка от 100-150 г отварка от 1 глава кромид лук, разрязана на 4 части - в 500 г краве мляко се вари, както за ядене, след което се прецежда през цедка. Подслажда се с мед или захар и се изяжда с парче препечен хляб. На обяд заедно с казаните салати и другата храна може да изяжда и по 100 г младо месо - агнешко, телешко, птица, или прясна риба (речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот или пък ядки от орехи, лешници и бадеми с хляб. След ядене при колики в стомаха от погълнат въздух и газове болният да взема по 1/2 чаена лъжичка прах от овъглен картоф, разбъркана с 1 чаена лъжичка бъзов мармалад. За усилване на нервите да взема 1 чаена лъжичка от следната смес: 250 г тиквено семе, обелено и опечено, се смачква на каша, която се засилва с 1-2 супени лъжици пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), 1 пълна супена лъжица чист пчелен мед, 1 чаена лъжичка шипково брашно и 2 дражета витамин В1. Държи се на студено място, за да не вкисне. При пиенето сместа се разрежда с малко плодов сок или с вода, да стане гъста и сладка като боза.

Забележки:

1. Полезно е на обяд храната да се посолява с 1/4 чаена лъжичка синапово брашно. Болният никога да не преяжда, ако иска да има добър сън. Винаги след обяд и вечеря да взема по 1/2 чаена лъжичка бял прах (вж. том I, „Домашна аптека“).

2. Преди лягане да изяжда и 1-2 ябълки - предизвикват спокоен сън. На нощната масичка болният да оставя 1 чаша мляко (добре покрито) и през нощта колкото пъти се събуди, толкова пъти да глътне по 1-2 глътки от него.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от жито и овес (зърна): по 1 супена лъжица от двете в 600 г вода се вари, докато само пукнат зърната, и веднага се прецежда. Или пък чай от лайка - 2 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупена 30 минути и се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема по 1 бучка захар с 15-20 капки (според възрастта на болния) от следната смес: обикновена валерианова тинктура 20 г, тинктура от глогов цвят 20 г, вода от горчиви бадеми 15 г, камфор на прах 1 г и олио мента (мента на капки) 10 капки.

IV. Десет минути след капките да изпива пак 1 чашка отварка от босилек и пр. (вж. точка II от плана).

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, който зле влияе на съня, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от парен компрес на малкия мозък (на тила) с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2-3 пъти подред), с продължителност 10-20 минути. Следват меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди - 5 пъти), разтривка на гръбнака от долу на горе с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка (2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода; кисне захлупено 1 час и се прецежда). Отгоре се слагат сухо хасено парче и вълнен пояс. Едновременно на главата се поставя цяла „шапка“, ушита от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 9-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзунек, на ситно нарязани и счукани на каша, а отгоре вълнена шапка. На сърцето се прави фрикция с вода и оцет наполовина. „Шапката“ и коремният компрес се държат цяла нощ или докато досадят на болния.

Важни добавки:

1. Ако болният страда и от студени тръпки, тогава всяка вечер на далака (в лявото подребрие под коремния компрес) да слага и торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или със 7 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките. Държи се до сутринта.

2. При изтощително и тежко безсъние преди заспиване да се сложи и на гръбнака торбичка, широка 10 см и дълга според дължината на гръбнака, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 3-4 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани. Болният да взема и по 1 чаена лъжичка маков мармалад - 200 г семе от бял мак, 300 г чист пчелен мед, 300 г захар и 2 л вода се варят така: медът и захарта се разтопяват във водата и след това в получения разтвор се изсипва и макът (предварително смлян с мелничка за захар). Оставя се на тих огън да ври, за да се сгъсти като мармалад. През време на варенето да се внимава да не изгори мармаладът, затова непрекъснато да се бърка с дървена лъжица. Щом го вземе, болният се завива и се мъчи да заспи, без да приказва. След употребата на този мармалад се почива 15 дни и след това, ако сънят не е още възстановен, болният да взема или по 1 супена лъжица от следната смес: 1 супена лъжица мед и 1 глава червен кромид лук, счукан на ситно, добре разбъркани (тази смес успокоява нервите); или пък да изяжда по 1 малко парченце захарно цвекло.

3. За по-лесно заспиване, щом легне в кревата, болният да вземе 1 бучка захар с 10-20 капки настойка от диви кестени, нарязани на ситно с корите, опечени до бежов цвят и залети с 200 г сливова или гроздова ракия - стоят на слънце или до горяща печка 10 дни. Или пък 1 чашка от 50-75 г отварка от салата (маруля): взема се 1 маруля и се залива с 1 л вода с прибавка на 2 супени лъжици чист пчелен мед. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

4. Ако болният има газове, които му пречат да спи, да изпива 1 чашка от 50 г отварка от анасон - 1/2 чаена лъжичка семе в 100 г вряща вода се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

5. Болният да спи на войнишка възглавница (30 на 40 см), напълнена с босилек, див кестен (цвят), мъжка папрат и хмел (шишарки) - по 100 г, здравец (листа и цвят), жълта комунига, лайка, лавандула, майоран, маточина и миризлива лазаркиня - по 50 г.

6. През лятото „шапката“ с квасец може да се замени с „шапка“, направена от сурови листа от репей или пък от прясно зеле, леко напръскани от вътрешната страна с малко оцет. Отгоре се слага памучна шапка.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“. Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти (вж. том I, „Психолечение“), последвано от душ на цялото тяло с хладка вода или пък от фрикция на гръбнака, подмишниците, корема и половите органи, а след обличането и от 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бав-но издишване през устата и дишане на йогите за отстраняване на умствената умора (вж. том I, „Домашна гимнастика“)- Същите упражнения да се повторят преди обяд и вечеря.

Неделя. Почивка от всичко със задължителен излет в планината. При менструация меняваща баня на краката не се прави.

VII. Лятно време на разсъмване се прави Питагорова слънчева баня (вж. том I), а преди обяд от 10-12 ч - поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода, в която от вечерта са киснали двойна шепа орехови листа и 1 стиска морска сол.

Важни добавки:

1. При лош сън, придружен от бълнуване, стряскане и кошмари, да не се спи в тъмна стая, а в слабо осветена и всяка вечер на стъпалата да се превързва по 1/2 прясна маруля, срязана надлъж. Да се държи до сутринта.

2. Освен това болният трябва да помни, че най-доброто лекарство за сън са ползотворно прекараният ден и употребата вечер на лека и безмесна храна. През деня болният да не спи, а вечер да си ляга рано - 21-22 ч най-късно.

3. Покрие ли се веднъж болният със завивката, не бива да се страхува от безсъние. Който се страхува, че няма да заспи, той вече е наполовина обречен на безсъница. Напротив, нужно е човек да убеди себе си, че сънят скоро ще дойде. Това самовнушение почти винаги дава резултат.

4. За да бъде сънят сладък, болният трябва да не спи денем (само половинчасова почивка е достатъчна) и да прекара всички часове на деня в работа и прилежание. Безделието е враг на съня.

5. Лягайте при първото доспиване и ставайте веднага след събуждането сутрин.

6. Избягвайте да вземате успокоителни лекарства.

7. Някои болни често се оплакват, че лесно заспиват вечер, но се събуждат още в ранните утринни часове и след това твърде трудно се унасят в сън. На тях препоръчваме да придобият навик да не отварят очите си, щом се събудят.

8. Не трябва да се забравя, че 10 нощи, прекарани в добър сън, не могат да заменят една безсънна нощ, затова на безсънието трябва да се гледа като на сериозно заболяване.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за нервните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...