Jump to content

Кошмар (тежък и неспокоен сън)


Recommended Posts

Кошмар (тежък и неспокоен сън)

Кошмарът е състояние на неспокоен сън с лоши и неприятни сънища.

Причини. Неудобно положение в леглото, пълен стомах, който натиска диафрагмата, набиране на газове в корема, хроничен запек, глисти, прилив на кръв в корема. Значение имат и физическата или психическата умора през деня, четенето на вълнуващо четиво преди заспиване, нервна слабост, лошо храносмилане, боледуване от тежка болест, отравяне от алкохол.

Лечение. То трябва да бъде насочено към отстраняване на основната болест, която го предизвиква. Ако не е известна, тогава да се приложи начинът на лечение, даден за страхова невроза. Освен това полезни са и вечерните топли бани (37°С за 10 минути) с корени от дилянка (валериан) или с ангелика, или пък с чай от липов цвят. Полезно е седмично да се прави по едно опушване (вж. том I) на тялото с билката бабух (стахис италика).

Строго да се спазва посочената диета, като не се яде по-късно от 7 ч вечерта, и то леки ястия. Пухените постелки да се избягват. Да се спи настрани с леко подплати крака към корема, като се предпочита по-твърдо легло и леки завивки, и да не се става по-късно от 7 ч сутринта. През деня да се следи за редовното ходене по нужда.

По възможност болният по-дълго време да бъде на чист въздух - най-малко 2 часа денем, а нощем в топло време да спи на отворен прозорец или в добре проветрена стая. От голяма полза е ходенето в топло време с боси крака по мокра от росата трева.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...