Jump to content

Хипохондрия


Recommended Posts

Хипохондрия

Хипохондрията не е самостоятелно заболяване, а болестна проява, при която вниманието на болния постоянно е насочено върху състоянието на собственото му тяло.

Причини. Среща се при различни психични заболявания: шизофрения, циклофрения, прогресивна парализа, старчески психози, неврози и др.

Признаци. Болният се интересува много за своето здраве, като е склонен да си приписва болести, които няма. Стане ли нещо дребно с него, веднага мисли за най-страшни болести: заболи ли го глава, мисли за възпаление на мозъка; заболи ли го малко коремът, страхува се да не е заболял от възпаление или преплитане на червата и т. н. С една дума, всяка област на тялото му е в по-голяма или по-малка степен предмет на постоянни наблюдения. Поради тази си болезненост той става песимист, недоверчив, раздразнителен. За него хората са винаги злонамерени. Мисълта му е всецяло погълната от „тежко болното му тяло“. У него се развива безграничен егоизъм, който стига и до ненавиждане на най-близките хора. Непрекъснато се съветва с лекари, които постоянно сменя. Накрая си внушава, че е неизлечимо болен.

Предпазване. Да се спазват обикновените хигиенни правила (вж. том I, „Природосъобразен живот“), като особено подходящо е всяка сутрин да се прави хладка фрикция (20°С) на гърба, подмишниците и корема.

Лечение. Общо за засилване на организма. В подробности начинът на лечението е същият, както при меланхолия. В този случай много полезни са клизмите с отварка от глухарче (корени), лайка (цвят), лопен (цвят) и сиротица (цвят) - по 1 супена лъжица от всички в 1 л вода се вари 5 минути. Като изстине до 38°С, се прецежда и се използва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...