Jump to content

Страхова невроза


Recommended Posts

Страхова невроза

Страховата невроза е заболяване, което се среща у хора със слаба нервна система.

Причини. Значение има индивидуалната особеност на нервната система. Заболяването се явява у слабия тип при наличие на различни неприятни изживявания: катастрофа с кола, влак и др. или пък узнаването за такава катастрофа, ненадеен удар, падане от високо, прекарване на жесток побой, някакво заболяване, силна уплаха във време на сън и др.

Признаци. Непреодолим, натрапчив страх от различни неща; преминаване на река по мост, стоене на висок балкон или отворен прозорец, страх да не се замърсят дрехите, страх от качване или слизане по стълба, страх да спи сам в легло, страх от смъртта, страх от зараза, от животни, от дяволи, от хора. Познат е особено натрапчивият страх от тъмнина, появяващ се обикновено още от детинство. Изобщо болните в зависимост от страха чувстват смътно безпокойство, отпадналост, главоболие, понякога затруднено дишане, възбуда, гадене, настръхване, треперене, сърдечно притискане, сърцебиене, безсъние, изпотяване и др.

Предсказание. Благоприятно за леките случаи и сериозно за тежките.

Предпазване. Да се отбягват причините, които го създават. Необходимо е да се обърне сериозно внимание на телесното развитие (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Лечение. Общо за засилване на организма и укрепване на нервната система.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната аптекарска смес: обикновена валерианова тинктура 20 г, тинктура от глогов цвят 20 г и пр. (вж. „Главоболие“, точка I).

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г запарка от босилек и страшниче (листа и цвят) - по 100 г, върбинка (листа и цвят), глог (плод и цвят), леонурус, липов цвят, маточина, риган и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици и 1 чаена лъжичка портокалови кори от вечерта се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупена цяла нощ. На сутринта се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при невралгия.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от лайка (цвят): 2 супени лъжици лайка и 25 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се запарват с 500 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица от следната смес: 200 г лимонов сок, 200 г чист маслинен зехтин, 1 г камфор на кристали или пък на прах (предварително настрана разтворен с няколко капки аптекарски спирт, иначе остава неразтворен), по 10 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят и 1 пълна чаена лъжичка канела на прах.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от бял равнец, гръмотрън (корени), жълт кантарион, жълта комунига, хмел (листа и клонки), иглика, леонурус (листа и цвят), мечо грозде, мента пиперита, очанка, полски хвощ, троскот, синя тинтява и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици и 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2-3 пъти и налагане с торбичка от тънко хасе, широка 10 см, напълнена две вечери подред с топла лапа от 150 г ориз, сварен с 20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките - в 450 г вода се вари, за да стане като тесто. Следващите две вечери подред с топъл (36°С) пресен селски хлебен квасец (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен с 8 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и 4 супени лъжици листа от магданоз (предварително попарени с вряща вода, за да омекнат, изстискани и на ситно нарязани). Едновременно се прави и компрес на корема от 2 бархетни парчета, натопени в топъл чай от лайка, а отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Главата се налага с „шапка“ от тензух, напълнена с квасец, засилен с 10-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова супени лъжици пресни и млади корени от полски бъзунек, счукани на кашица. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато много досадят.

Забележка. Лапите за децата се правят с половин доза от всичко, същото се отнася и за дивите кестени в „шапките“ за главата.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Аз съм здрав“. Казва се бързо и волево 20 пъти. Следва фрикция с хладка вода и 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том Г, „Домашна гимнастика“).

Ако болният през деня има главоболие, да му се сложи „шапка“ със сурови настъргани картофи, полети с 1 кафена чашка оцет - киснат 30 минути и се изстискват добре, а отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държат се, докато минат болките.

Неделя. Пълна почивка от всичко с изключение на билките и диетата.

Важни добавки:

1. Ако болният изпитва страх да спи сам и на тъмно, да оставя през нощта да свети нощна лампа.

2. Ако има безсъние, да спи на войнишка възглавница, напълнена с миризливи билки (вж. „Безсъние“).

3. Ако страда от хроничен запек, преди заспиване да взема по 1 изравнена супена лъжица смес от 500 г пчелен мед, 30 г майчин лист (шушулки, предварително леко запечени и стрити на прах) и 25 г рафинирана сяра (от аптеката).

4. Лапите с ориз и квасец може да се използват две вечери подред, като през деня се държат на студено и вечер се затоплят, а квасецът се засилва с 1-2 супени лъжици нов квасец.

5. На слънце, вятър, дъжд и сняг болният без шапка да не ходи.

6. До оздравяването да отбягва резките гимнастически упражнения. При лечението да се имат предвид и общите упътвания за нервните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...