Jump to content

Гризане на ноктите


Recommended Posts

Гризане на ноктите

Гризането на ноктите е лош навик у деца и възрастни при нервно или напрегнато състояние. Това, от една страна, е много нехигиенично, а от друга, обезобразява ноктите.

Лечение. Общо за засилване и укрепване на нервната система.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене се взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната аптекарска смес: обикновена валерианова тинктура 20 г, тинктура от глогов цвят 20 г и пр. (вж. „Главоболие“).

Забележка. На деца капките се дават според годините им.

II. Двадесет минути след това се изпива 1 чашка от 75-100 г (за деца наполовина) отварка от 7 ореха, счукани с ядките и черупките заедно и вързани в марличка, по 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и овес (зърна) и 2 супени лъжици корени от цикория. В 2 л вода на тих огън се варят 15 минути, след това се прибавят 4 супени лъжици от следната смес от билки (държат се в отделен пакет): борови връхчета, босилек, жълт кантарион (листа и цвят), широколистен живовляк (листа), синя тинтява (листа и цвят), спирея (листа и цвят) и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка, и заедно с 1 лимон, разрязан на 4 части, и 1-2 супени лъжици мед се варят още 15 минути. Като изстине, се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при невралгия.

III. Два часа след ядене се взема пак 1 чашка отварка (вж. точка II).

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки спирали с памуче, натопено в камфоров спирт, 1 -2 пъти и коремен компрес с 2 бархетни парчета, натопени в хладък чай от лайка или вода, или пък с 1 зелен лист прясно зеле, попарен с врящо мляко, за да омекне, и изстискай. Отгоре се слагат вестник и фланелен пояс. На главата се поставя „шапка“ от суров лист от същото зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, и отгоре вълнена шапка. При главоболие главата се налага с „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзунек, на ситно нарязани и счукани на каша). Държат се до сутринта.

Забележка. При хроничен запек преди заспиване се взема и по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г мед, 30 г шушулки от майчин лист (предварително леко запечени и стрити на прах) и 15 г рафинирана сяра (от аптеката). Преди всяко вземане сместа да се разбърква, защото се утаява на дъното.

V. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване и обличане, последвано от 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Провежда се и самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре се чувствам и в най-скоро време ще се отърва от лошия си навик“ (вж. том I, „Психолечение“).

При лечението болният да има предвид, че ако ноктите му винаги и при това внимателно са изрязани и гладко изпилени, у него се премахва желанието да ги гризе. А до постигането на този резултат всяка сутрин и следобед да намазва ноктите си с разтвор от хинин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...