Jump to content

Изпитна треска при учащите се


Recommended Posts

Изпитна треска при учащите се

Причини. Нервно напрежение, слаба воля и неувереност в себе си и своите познания.

Признаци. Едно от най-честите и обезпокоителни явления, които придружават изпитната треска, е продължителното главоболие. Болките се чувстват ту в челото и лицето, ту в тила, а понякога в цялата глава. По-често са ограничени в една определена част на главата. Характерът им е твърде различен. Едни ги описват като пробождане, други като режещи. На някои главата като че ще се пръсне, други я чувстват като в преса. Често болките не са тъй значителни, дори има само чувство на натиск върху главата. По-къс-но се явяват повдигане, липса на апетит и неразположение. Твърде често учащият е неспособен за работа. Особено пагубно влияние за изпита има безсънието. Страдащите от него не са в състояние да си отпочинат, да се отморят и да се освежат.

Лечение. Общо за засилване и укрепване на нервната система.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене се взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната аптекарска смес: обикновена валерианова тинктура 20 г, тинктура от глогов цвят 20 г, вода от горчиви бадеми 15 г, камфор на прах 1 г и олио мента (ментови капки) 15 капки.

II. Десет минути след сместа се изпива 1 винена чашка от 75 г запарка от босилек (листа и цвят) и страшниче - по 100 г, жълта комунига, лавандула, леонурус, липов цвят, маточина, очанка и хмел (шишарки) - по 50 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка портокалови кори от вечерта се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупена цяла нощ и на сутринта се прецежда.

Диета. Същата, както при главоболие.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие чай от лайка, подсладен с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене се изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, широколистен живовляк (листа), невен (листа и цвят), орехови листа и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, вари се захлупена

10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма е 500 г топла вода, последвана от меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), като се започва с горещата и се завършва с хладката, сухо изтриване и разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти. Коремът се налага с 2 бархетни парчета, натопени в топъл чай от лайка, а отгоре се слагат хасено парче и фланелен пояс. На главата се поставя цяла „шапка“ от тънко хасе, която да покрива изцяло челото и тила и здраво да опира в задушните кости, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен със 7-10 супени лъжици пресни млади корени от полски бъзунек, счукани на каша (при липса на такива корени 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък със смес от 9 супени лъжици суров кромид лук, на ситно нарязан, и 3 супени лъжици готварска сол). Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка и се държат до сутринта.

V. Сутрин. Още в леглото на сливиците се прави сух масаж с двата палеца: 15 пъти напред от под ушите към средата и 15 пъти в обратна посока. След това се прави сух масаж на слънчевия възел на корема (около пъпа) с помощта на показалеца и средния пръст във вид на кръг по посока на часовниковата стрелка за около 1 минута, последван от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване и обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с издишване през устата (подробности вж. в том I „Домашна гимнастика“). През деня, ако учащият се има много да учи и иска всичко да запомни, без да го заболи главата, да си сложи „шапка“ от сурови картофи, настъргани на ренде за дюли и полети с 1 кафена чашка оцет - киснат в него 1/2 час и се изстискват добре. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка и се държат, докато свърши учението.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

При менструация меняващи бани на краката не се правят.

Самовнушение. Учащият в продължение на 1 месец да прилага според случая следната формула: „От ден на ден ставам по-спокоен, подготвянето на изпита ми доставя удоволствие и върви леко, много по-леко, отколкото преди. Спокойствието ми се усилва постоянно и в деня на изпита ще съм тъй спокоен, както никога досега не съм бивал в живота си. Аз съм добре подготвен и излизам на изпита с пълно хладнокръвие и с пълна увереност в себе си и в благоприятния изход“ (подробности вж. в том I, „Психолечение“).

Независимо от всичко той трябва да пристъпи към подготовката си планомерно:

а) Никога да не се стреми да зазубри точно написаното в книгата. Да се стреми да свърже ученото сега с наученото по същия въпрос по-рано, тъй че една дисциплина да се изучава системно, като се започва от най-простите и се стигне до най-сложните й принципи.

б) Знанията не са нужни само за изпита и в никакъв случай не бива да се учи непосредствено преди него. Толкова по-лесно и по-добре се запомня, колкото по-рано от датата на изпита започне подготовката. По време на изпита добре ще бъде, ако докато дойде неговият ред, кандидатът се занимава с друга работа, нямаща нищо общо с изпита. Това го отвлича от неприятни мисли.

в) Изпитът никога не бива да бъде напрежение, неприятно очакване и волево усилие.

Важни добавки:

1. Добре е често да се предприемат разходки или ръчна работа поне за 2 часа на ден, но без всякаква преумора.

2. Квасецът на главата може да се използва две вечери подред, като през деня се държи на студено, а вечер се засилва с още 2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация (втасване).

3. На слънце, вятър, дъжд и сняг без шапка да не се ходи.

4. През лятото да се правят чести излети, придружени с къпане в реката или морето, с плуване или гребане на лодка.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за нервните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...