Jump to content

Мускулни гърчове (тикове) на лицето


Recommended Posts

Мускулни гърчове (тикове) на лицето

Тази проява често съпътства някои нервни заболявания. Освен това се среща и при излагане на студ, нараняване, повреден зъб, процеси в лигавата ципа на носа и устата, очни болести, коремни болести, заболявания на костите на черепа, мозъка и др.

Признаци. Те характеризират самото заболяване. Освен това някои мускули на лицето неволно се свиват, от което се образуват различни гримаси. Обикновено конвулсиите биват на едната половина на лицето, а понякога и на двете страни. Болният не е в състояние с усилие на волята си да ги потисне. Такива конвулсии често стават в клепачите, та болният мига или постоянно, или при малък повод. Колкото повече прави усилия да спре мигането, толкова повече то се увеличава и спира само по време на сън.

Лечение. Общо и по начина, изложен за основната болест, която го предизвиква. Ако тя не е известна, тогава се лекува по начина, изложен за невралгия на лицевия нерв. В този случай е полезна и отварката от обикновен здравец: 1 супена лъжица листа и цвят се запарва с 500 г вряща вода. Вари се още 5 минути и като изстине, се прецежда. Пие се в продължение на 40 дни сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене по 1 чашка от 50 г, подсладена с мед и лимон по вкус. Тази болест минава бавно, затова болният трябва да се въоръжи с търпение и постоянство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...