Jump to content

Треперене на различни части на тялото


Recommended Posts

Треперене на различни части на тялото

Причини. Предимно заболявания на гръбначния и главния мозък. Среща се у алкохолици, при страдащи от мозъчни и нервни болести хора и у изтощени. Тази болест е чест признак на тежко заболяване на нервите (Паркинсонова болест и пр.).

Признаци. Временно или постоянно треперене на главата, на ръцете, понякога до такава степен, че болният не може сам да се храни или пък да изпие чаша вода.

Предсказание. Сериозно.

Предпазване. Да се води природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение. Насочено е срещу самото заболяване. Ако причината е неизвестна, лечението е общо за засилване на организма и укрепване на нервната система.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди лягане болният да взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната аптекарска смес: обикновена валерианова тинктура 20 г и пр. (вж. „Изпитна треска“, точка I).

II. Десет минути след капките да изпива една винена чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, борови връхчета, водна детелина, жълт кантарион, широколистен живовляк (листа), невен (листа и цвят), орехови листа, синя тинтява и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се заливат с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при главоболие. Освен това след ядене болният да взема и по 1 супена лъжица бъзов мармалад с 1/4 чаена лъжичка яйчени черупки.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от овес (зърна): 2 супени лъжици в 1 л вода на тих огън се варят 20 минути, прибавят се и 2 супени лъжици шипки, срязани надлъж наполовина. Като клокне 3 пъти, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от босилек 100 г, маточина, глогов цвят, комунига, лавандула, липов цвят, риган и хмел (шишарки) - по 50 г. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 пълна чаена лъжичка кори от портокали се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена, кисне цяла нощ, на сутринта се прецежда. Пие се също подсладена с мед и лимон по вкус.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти. След това гръбначният стълб се налага с торбичка от тънко хасе, широка 12 см, напълнена с топъл (36°С) пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 8 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, 20 сини сливи (от тези за компот, смачкани без костилките) и 4 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно на-рязани. Едновременно се поставя и компрес на корема (отпред) от 2 бархетни парчета, натопени в топъл чай от лайка, а отгоре сухо хасено парче и вълнен пояс. Главата се налага с „шапка“ от същото хасе, която да я покрива от веждите до раменете, напълнена със същия квасец, засилен с 10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става“ (вж. том I, „Психолечение“), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През деня на гръбнака се носи мушама от хаваджива, широка 12 см и дълга според дължината на гръбнака, с тропоса-но отгоре й парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко. При нужда лечението продължава.

Важни добавки:

1. Квасецът за главата и гръбнака може да се използва 2 вечери подред, като през деня се държи на студено, а вечерта се затопля и засилва за всяко място с по 2-3 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

2. На слънце, вятър и дъжд болният без шапка да не ходи.

3. При хубаво време всеки ден най-малко по 2 часа да се разхожда на чист въздух, тананикайки си весели мелодии.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за нервните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...