Jump to content

Невроза на слънчевия сплит


Recommended Posts

Невроза на слънчевия сплит

Признаци. Силни и продължителни болки под лъжичката и в посока на гръдния кош, придружени със силен страх, главоболие, топлина, изпотяване, непрекъснато хълцане и др.

Предсказание. Благоприятно в леките случаи и сериозно в тежките.

Лечение. Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на каша, 4 месести лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семките, по 12 г валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят и 1 супена лъжица канела на прах.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 винена чашка от 75 г запарка от босилек, лавандула, липов цвят, маточина, риган и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупена цяла нощ.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн - не! На обяд заедно с другата храна, винаги придружена със салата от лук, магданоз и домати по равни части с винен оцет или лимон и зехтин по вкус, може да изяжда и по 100 г младо месо - агнешко, пилешко, телешко, и прясна риба (речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с ръжен хляб. След ядене да взема 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от лайка (цвят), подсладен с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, спирея и росопас - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от разтривка на гръбнака с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти и налагане на горната част на корема с торбичка от тънко хасе или тензух, ушита на три джоба, напълнена с топла лапа от 300 г ориз и 30 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките - в 900 г вода се вари, докато стане на пилаф, след което се прибавят 3 супени лъжици ленено брашно и се вари още 10 минути. В областта на гръдната кост до лъжичката се слага парче мушама от хаваджива (30 на 12 см) с тропосано отгоре й тънко парче найлон, надупчено с дебела игла, за да диша кожата свободно. Главата се налага с пресен лист от зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а отгоре се слага шапка от чорап и така се спи.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение по начина, даден при главоболие, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. След обличането се правят 10 дълбоки вдишвания през носа с издишване през устата - повтарят се преди обяд и вечеря (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Добре е болният през целия ден да носи под лъжичката (над пъпа) 1/2 глава прясно срязан кромид лук и напречно закрепен с две лепенки. През целия ден ще се чувства спокоен.

Важни добавки:

1. Болният да отбягва физическите упражнения и работата, при които се притиска горната част на корема, а също и да не го пристяга.

2. На слънце, вятър, дъжд и сняг без шапка да не ходи.

3. Да отбягва грижите и ядовете, особено ненужните.

4. При силно хълцане всеки 2-3 часа да взема 1 бучка захар с 10 капки чист винен (плодов) оцет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...